Nekromanti Tid och tidsangivelser [smålång, edit]

Rickard

Urverk speldesign
Joined
15 Oct 2000
Messages
18,518
Location
Helsingborg
Jag har funderat lite kring tid. Jag tänkte dela med mig av mina egna funderingar och vad jag läst om hur man egentligen anger tid..

Om man utgår från den lysande vägens indelning (s. 30-31 i Ereb Altors kampanjbok) av året, så borde man ha följande tidsmått.. Dag, vecka (7 dagar), månad (30 dagar), årstid, år (365 dagar) osv. Detta torde vara ett generellt sett att ange längre delar av tiden.. Framför dessa kan man "kvarts" eller "halv" för att göra tidsangivelserna kortare (kvartsdag, halvvecka) eller ange hur många av tidsangivelsen det gäller (2 dagar, fem veckor)..

För den lärde
Just längre tidsangivelser tror jag inte det är så viktigt att ha enheter för men väl de kortare.. En dag kan jag däremot tänka mig att de lärde vill dela upp i mindre bitar.. Timme och minut borde vara bra indelningar.. Sekunder känns som om det är alldeles för kort tid (även om jag har för mig att babylonerna hade det)..

Att just en dag är 24 timmar har jag inget emot (av egna skäl som jag inte orkar ta upp, men som säkert inte skulle uppta mer plats att förklara än den här långa och korkade parantesen), men att 1 timme är 60 minuter känns dumt.. Jag vill hellre utgå från 10-talet, då det känns jämt och bra.. Bara för att några gubbar för 2-3000 år sedan sabbade min tideräkning, så måste jag inte strula till tideräkningen i en annan värld..

Jag funderade på att införa tidsmåttet "centri" eller "centre" (namnet är jag inte helt säker på) vilket är en hundradels timme.. Just namnskiftet från minut till centri gör att man direkt kan höra att det är en skillnad mellan dem.. Dessutom så kan man med lätthet ändra på vanligheten på just hur ofta ordet och vilka som använder termen.. Jag kan tänka mig att exempelvis alkemister eller häxor gärna använder centri och timmar men att de är i stort sett ensamma om det.. De andra lärde vet att de finns, men använder de sällan.. Häxor har visserligen i min värld minimagin Timglas, som gör att de kan ange ett tidsmått på en centri när.. :gremsmile:

För bonden
Tidsangivelser för denne är desto mer luddiga.. Korta tidsangivelser kan vara "om en stund" eller "om ett tag".. Tidsangivelser under en dag kan vara "efter tuppen gal", "när solen står i topp" eller "under middag", alltså när vissa händelser sker under dagen.. Just svenskan har visserligen visserligen lite komplikationer på just tidsangivelsen "middag" och äta middag.. Jag antar att tidsangivelsen kommer från tyskans "mittag" (dagens mitt), eller något.. Det låter som det..

Även för längre tidsperioder så kan bonden ange tiden utifrån händelser som skedde lokalt.. Några exempel kan vara "den del av året Stinas äldsta pojk föddes", "någon dag efter att Krusberts ko gick ner sig i kärret" eller "När Enckel drabbades av den däringa sjukdomen".. Det med andra ord inte alltid man utgår från den tidpunkt man befinner sig i just nu, även om jag kan tänka mig att det går alldeles ypperligt, som spelledare, att säga "för två år sedan på vårkanten".. Så länge det är någorlunda luddigt..


Hur mäter man tiden?
Jag skulle kunna tänka mig att timglas är uppfunnet av astrologer eller alkemister.. Frågan är om en kronometer är uppfunnen.. Jag vet inte hur avancerad den är att göra.. Om den går att göra, så att den går någorlunda rätt, kan jag inte komma på någon anledning varför inte moraklockor är gjorda, med stora lod som gör att klockan dras upp.. Min första tanke som slår mig är att dvärgarna har gjort klockan, men då de inte direkt kan se solens eller ens månens fas så står jag mig lite fundersam till hur de ens mäter tiden..

Bönderna har i sin tur mätverk som kan lätt tas upp av deras luddiga koll på tiden.. Tyvärr har jag slarvat bort mina anteckningar om tid, så allt jag skriver är från minnet och lite modifierat efter eget tycke.. För att mäta dagarna som går så har man ett årsbräde eller en årsstock, som man sätter en pinne i för varje vecka som går.. För var dag som förflyter så gör man ett jack i den gällande veckopinnen och när 7 markeringar finns på pinnen så sätter man i en ny pinne och gör en markering på den.. Vid årets slut så slänger man brädan/stocken på nyårselden, precis som jag skrivit i den tråden innan denna..

För kortare tidtagningar (till exempel om man vill koka ett ägg) så kan bonden läsa (läs: säga den högt för sig själv) en psalm eller sjunga en sång som tar ungefär så lång tid som den tid man vill få fram.. Sjunga medan man lagar mat kan även bli en underhållning för en själv, för att lätta upp matlagningen..


Om man tycker att tidstermen "timme" ska vara spriden även till bönder så är annars ett solur rätt lätt att skapa.. Sätt en pinne i marken och göra sedan markeringar runtom för var timme.. Ett annat variant av soluret är att sätta en pinne vid ett fönster och sedan göra markeringar i fönsterbrädet.. Då kan man titta ut genom fönstret för att se vad tiden på dygnet är..


Som lite sådär på sidan om kan jag nämna "glas", som används till sjöss.. Ett vaktskifte är 8 glas och för varje glas som går ska vakten slå på skeppsklockan.. Ett glas är en halvtimme.. Jag vet inte, men hur fanken höll de reda på tiden till sjöss? Det känns som om glas är en företeelse som förekom då man hade klockor att gå efter.. För övrigt tackar jag Storuggla för att han gjorde termen någorlunda klar för mig..

Jag har tidspress, då jag ska se Sagan konungens återkomst om en timme, så jag hinner inte att korrläsa .. Så snälla, stå ut med eventuella felstavningar eller felformuleringar..

/[color:\\"green\\"]Han[/color] som själv använder "timmar" rätt mycket i sina beskrivningar, men som i regel gör det för att förklara för mängden tid för spelarna och inte rollpersonerna

<font size="1">[edit] Lade till tidtagning med sång och psalm, då jag märke att jag glömt den när jag läste igenom mina korta punkter jag skrivit inför det här inlägget.
[edit2] Korrläste.</font>[color:"green"]
 

Vitulv

Årets spelledare 2011 och 2013
Joined
23 Dec 2000
Messages
7,084
Ta dina inlägg och stoppa upp dem i ar***et!

:gremgrin:

Hihi, nä, jag skojade bara.

Som vanligt skriver du sådana där klockrena inlägg, som man inte kan ge något bra svar på utan bara nicka instämmande och mumla "intressant".

Dina reflektioner över tidsangivelser är skitbra. Jag kommer definitivt att ta dem till mig och tillämpa dem under mitt eget spelledande.

Själv brukar jag ange tid i förhållande till måltider. "Vid lunchtid", strax efter kvällsmålet" eller "innan middagsmålet". Utöver det så blir det de gamla vanliga "midnatt", "när solen står som högst" eller "Strax efter gryningen".

När det gäller längre tidsrymder så blir det veckor, månader eller år. Ibland även årstider.

Visst fuskar jag med timmar, minuter och dagar. Men det försöker jag undvika. Trots att mina spelare inte störs utav det.

Avslutningsvis; bra inlägg (som alltid). Tack för dina reflektioner.

/Vulf
 

Storuggla

Champion
Joined
8 Dec 2001
Messages
9,546
Location
Stockholm
"Jag vet inte, men hur fanken höll de reda på tiden till sjöss? Det känns som om glas är en företeelse som förekom då man hade klockor att gå efter.."

Du har nog sett dem, de är glas nästan formade som ett X och så rinner det sand igenom mitten...? Timglas kanske?


Storuggla, vänder på glaset och får must i knät
 

Rickard

Urverk speldesign
Joined
15 Oct 2000
Messages
18,518
Location
Helsingborg
"Du har nog sett dem, de är glas nästan formade som ett X och så rinner det sand igenom mitten...? Timglas kanske?"
Haha! När jag skrev om timglas i startinlägget så tänkte jag "Hmm.. Glas står ju även för en halvtimme till sjöss.. Det kan man ju använda någon gång".. Det slog mig aldrig sambandet mellan dem två.. Jag får tacka för att du pekade ut det för mig.. :gremsmile:

/[color:\\"green\\"]Han[/color] som ofta behöver få saker utpekade för sig
 

Rickard

Urverk speldesign
Joined
15 Oct 2000
Messages
18,518
Location
Helsingborg
Re: Ta dina inlägg och stoppa upp dem i ar***et!

"Själv brukar jag ange tid i förhållande till måltider."
Tja, man brukar ju beskriva saker utifrån sin egen referensmall och från det man själv tycker är viktigt.. :gremwink:

/[color:\\"green\\"]Han[/color] som tyvärr inte orkade/hann med att bidra med något till adventskalendern, så den här tråden fick tjäna som botgöring för det
 

Berserk

Warrior
Joined
24 May 2001
Messages
387
Location
Helsingfors, Finland
Just svenskan har visserligen visserligen lite komplikationer på just tidsangivelsen "middag" och äta middag.. Jag antar att tidsangivelsen kommer från tyskans "mittag" (dagens mitt), eller något.. Det låter som det..
Är inte ordet middag likadant som midnatt, midsommar och midvinter? Om även dess är härledda från tyskan så går det ju ut på samma sak som du sa, förstås, men de är i min mening tydligt besläktade.

I övrigt får jag väl hålla med Vitulv när han menar att det inte finns så mycket att tillägga. :gremsmile:

Mycket uttömande inlägg, det tackar vi för!
 

Kaigon

Helmgast
Joined
14 Mar 2001
Messages
732
Location
Göteborg
Mycket bra... precis som Vitulv säger är det svårt att svara ett sådant inlägg... jag tänkte därför skriva hur jag själv har gjort.
Året är istället 360 dagar för att exakt passa in på 12 st 30 dagars-månader (som egentligen inte är namngedda, men har samma namn som i vår värld, för enkelhetens skull). Veckor existerar inte, då det som jag förstått det har en tydlig religiös roll, och eftersom de flesta i Chronopia är sekulariserade, så försvinner betydelsen lite (sen gillar jag inte att det inte kan gå jämnt antal veckor på en månad, ett alternativ vore 3 tio-dagars veckor).
Dygnet däremot; trots att urtavlan är uppfunnen så används aldrig "klockan tre" eller liknande. Alla tider utgår ifrån mid-dag och mid-natt, så man säger snarare att "det är tre timmar efter middag", tidigare använde jag även gryning och kvällning, men dessa flyter ju allteftersom året går så skippade jag det.
 

Johan K

Gammal & dryg
Joined
22 May 2000
Messages
12,402
Location
Lund
Välskrivet !

Trevlig läsning !
Känns som det är lätt att använda det här ju !
 

Rickard

Urverk speldesign
Joined
15 Oct 2000
Messages
18,518
Location
Helsingborg
"Året är istället 360 dagar för att exakt passa in på 12 st 30 dagars-månader..."
Så hade nog också jag gjort om jag inte valt att utgå från regelboken.. De hade en bra idé med de sista fem dagarna så jag lät allting vara kvar..

"(sen gillar jag inte att det inte kan gå jämnt antal veckor på en månad, ett alternativ vore 3 tio-dagars veckor)."
Jag funderar på att ta bort en dag.. Till Ereb så har de en dag som heter mittvecke (antagligen inspirerad från tyskans "Mittwoche"), så den kan jag skippa.. Då får jag fem veckor á sex dagar.. Å andra sidan så måste jag få spelarna att ställa om sig, då man använder termen rätt mycket, och det blir bara dumt.. Det är som om man skulle spela med det emperiska systemet istället för det metriska.. Man krånglar bara till det i onödan.

[och nu en gästsignatur: Yassilus är upphovsmakaren till den nedan]

"/[color:\\"green\\"]Han[/color] som hälsar från Yassilus"
 

Ulfgeir

Swashbuckler
Joined
6 Feb 2001
Messages
3,300
Location
Borås, Sverige
Tid och tidsangivelser

Hmm, sedan är ju lite frågan hurpass nödvändigt det är med "exakt" tidsangivelse i ett fantasyspel.

Menar, för en genomsnittlig bonde så är det som är intressant: När är det läge att så, när kan man släppa ut djuren då det finns tillräckligt med bete, när skall man skörda och när måste man slakta. Och naturligtvis, när är marknaden så man kan sälja överskott och införskaffa saker som man har brist på.

Så i början så har man nog bara koll på årstidsväxlingarna, och senare tillkommer kalendrar baserade på månvarvet. Så hur exakt tidsräkning de har beror nog i viss mån på teknologinivån i världen.

För sjöfarare så måste man ju naturligtvis ha koll på tidvattnet så man inte försöker segla mot strömmarna eller finner att hamnen är en stor sandstrand...

Nåväl, finns ju en hel del tidiga kalendrar av olika slag. Stonehenge brukar anses vara en kalender, likadant finns en grav på Irland som har en lång stenlagd korridor och en dag på året (tror det är vårdagjämningen), så lyser solen in på väggen längst in. Sedan hade ju både Indierna och Maya/Azteker/Inka rejäla kalendrar där de tog hjälp av hur stjärnbilder förflyttade sig så de hade enorma cykler.

Men jag tror att mycket av tidräkningen i timmar etc kommer av religiösa skäl.

Ett annat förslag på sätt att räkna tid är ju som de har i filmen "Salute of the Jugger". Där mäter man tiden under en match genom att en person står och kastar ett bestämt antal stenar i en hink i en bestämd takt.

Och vad är det som säger att planetens rotation ens liknar jorden. Vi har ju exempelvis planeter i vårt solsystem där en dag är längre än ett år... (Ett år lika med planeten gör ett varv runt solen, och en dag lika med planeten gör ett varv kring sin egen axel)

/Ulfgeir
 
Top