När Fria Ligan släppte nya Drakar och Demoner med nytt omslag, omsorgsfullt uppdaterade regler och fantastiska illustrationer var det som en nostalgisk chockvåg passerade genom det svenska rollspelscommunityt. Efter den besvikelse som RiotMinds genererade med sin kickstartade utgåva 2016 med feltryck, dåligt korrade texter, utlovat innehåll som blev något annat, t-shirts som ej höll måttet m.m. så fanns nu en ny stabil utgåva. Det var nog en suck av lättnad för många.
Nya Drakar och Demoner är dock inte samma Drakar och Demoner som kom ut 1982, men det fångar en stor del av känslan och själen. Och det har uppenbarligen fångat rollspelare över hela världen då spelet för första gången nu även finns publicerat på engelska. Och snart även på fler språk.
I gruppen Rollspelsnostalgi på Facebook finns så klart nostalgiker som vill att allt ska vara som det varit, men de flesta verkar ha tagit till sig den nya utgåvan. Och det är tydligt att Fria Ligan tänker ta tillvara på klassiskt arvegods från den gamla tiden, med nyutgåvor av bland annat Ärans Väg som äntligen får en ny avslutande sista del skriven av den ursprungliga författaren Roger Undhagen.
Ett genidrag från Fria Ligan är släppet av den fria licens som gör att alla kan ge ut eget material till nya Drakar och Demoner. Vi har redan fått ta del av äventyret Det Krypande Mörkret, vilket känns som en tidskapsel från den period när Dimön och Döda skogen gavs ut. Och det bubblar med mängder av både svenska och engelskspråkiga släpp.
Ett av de förlag som hoppat på möjligheten att ge ut tredjepartsmoduler till Drakar och Demoner är Lehto Spel som bland annat framgångsrikt gett ut Sagospelet Äventyr. Daniel Letho är en återkommande bidragsgivare i både gruppen Rollspelsnostalgi såväl som i fanzinet, och är som så många andra uppvuxen med Äventyrsspels klassiska rollspel. För Daniel har intresset för rollspel blivit något större, det har blivit hans yrke som både skribent och utgivare. Daniel Lehto AB ger bland annat ut Den brända jorden och Vildmarkens varelser till Drakar och Demoner, och fler produkter är på väg.
Nu ger Daniel ut den klassiska handboken Tjuvar och lönnmördare till Drakar och Demoner, tillsammans med de ursprungliga kreatörerna Ola och Patrik. Tjuvar och lönnmördare gavs ut av Äventyrsspel 1992, och hade 64 sidor i det klassiska G5-formatet, med texter och bilder från Ola Stafhammar (fd Nilsson) och inspirerande illustrationer av Patrik Magnerius. Omslaget var en inköpt bild av Walter Velez, med tre skumma tjuvar och en värdshusvärd. Bilden är också känd från böckerna om Tjuvstaden.
På baksidan av häftet kunde man läsa:
“Det händer att även de ärligaste rollpersoner tvingas utföra dåd som ligger på andra sidan om lagens råmärken, och sedan finns det ju rollpersoner som aldrig gör något annat. Vill du spela en bedragare, kultist, spion, gentlemannatjuv eller något annat nytt yrke med nya, användbara färdigheter; vill spelledaren utsätta sina spelare för något lönnmördarskrås eller rövarbands onda anslag; eller vill ni ta reda på hur olika brott bestraffas och hur fängelsevistelser i Drakar och Demoners värld ser ut, är Tjuvar och lönnmördare ett måste.
I Tjuvar och lönnmördare finner du ett antal nya, laglösa yrken, karaktärer och färdigheter, vapen och brottsorganisationer. Tjuvar och lönnmördare innehåller också regler och tabeller för brott och straff, fängelsevistelser, skatter och mycket annat.”
Det har dock gått en tid sedan Tjuvar och Lönnmördare gavs ut, så det blir en ny typ av bok som kommer att ges ut. Det har hänt mycket under de mer än trettio år som har passerat när det gäller rollspelsutgivning.
Daniel, Ola och Patrik har valt att göra om konceptet med Tjuvar och lönnmördare för att skapa något som både blickar bakåt och hugger tag i nostalgin, men också framåt för att passa in i nya utgåvan och ge mer inblickar i den undre världen. Även Samuel Kazimir Lowejko har anslutit till gruppen som driven skribent.
Första boken heter kort och gott “Tjuvar”. Den kommer att följas upp av “Lönnmördare”, och en rad andra häften som nu är i planeringsstadiet. Istället för att samla allt om tjuvar och lönnmördare i en bok så utforskar vi olika delar av den undre världen i nya Drakar och Demoner