Top 5 böckerna du läst 2022

God45

#PrayersForBahakan
Joined
23 Oct 2012
Messages
18,666
Det här är böcker DU läst, de kan ha kommit ut när som helst.

Mina är:

5: Legends & Lattes: av Travis Baldtree handlar om en orc i en fantasivärld som öppnar ett cafe. Det finns inga ods, det finns ingen spänning och det är bara mys. DÖM MIG HUR MYCKET NI VILL!

4: Morgon i Jenin: av Susan Abulhawa handlar om några mänskliga öden som äger rum i skuggan av Palestina konflikten. Den är ledsen, äkta och rå.

3: I Put a Spell on You: The Bizarre Life of Screamin' Jay Hawkins: av Steve Bergsman handlar om en one-hit wonder musiker som är en absolut fruktansvärd men komplex människa.

2: Between two fires: av Christopher Buehlman är Dark Souls i medeltida Frankrike i att den är absolut badass dark fantasy. Pesten, demoner och riddare. Men på slutet handlar den om kristen förlåtelse. Helt fantastisk.

1: Ducks: av Kate Beaton är den bästa arbetarlitteraturen jag någonsin läst. Den är självbiografisk om Beatons tid när hon jobbade under vidriga förhållande på ett oljefält. Den handlar om klass, sexism och mycket, mycket mer.
 

Gurgeh

The Player of Games
Staff member
Joined
23 Feb 2001
Messages
10,152
Location
The Culture
Ordningen blir alltid lite skakig när jag gör såna här listor. Den kan ändras lite imorgon.

1 Sea of Tranquility av Emily St. John Mandel
Handlar om en tidsresande agent och människor som påverkas direkt och indirekt av hans resor, och om att verkligheten kanske är en simulering.

2 Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow av Gabrielle Zevin
Några personer gör dataspel tillsammans och upplever vänskap, kärlek och tragedi.

3 Dvärgen av Pär Lagerkvist
En renässansfurste har en elak hovdvärg.

4 Moon Witch, Spider King av Marlon James
Betydligt bättre än föregångaren Black Leopard, Red Wolf. Om månhäxans liv och hennes konflikt med en odödlig magiker/demon i en afrikainspirerad fantasyvärld.

5 Second Place av Rachel Kusk
En kvinna erbjuder en konstnär att bo i den extra stugan på hennes tomt, och inget blir som hon tänkt sig.
 

kloptok

Pensionerad astrolog
Joined
14 Dec 2008
Messages
1,255
Location
Stockholm
Här är min lista. Alla var böcker jag verkligen uppskattade och ordningen är inte min rankning, utan kronologisk utifrån när under året jag läste dem.

Blod eld död av Ika Johannesson och Jon Jefferson Klingberg
En reportagebok om den skandinaviska metalscenens framväxt med mycket fokus på black och death.

No country for old men av Cormac McCarthy
Välkänd historia om en man som hittar något som inte tillhör honom och hamnar i problem. Hade sett filmen men är stort fan av McCarthy så kändes givet att läsa boken också.

Grim av Sara Bergmark Elfgren
En historia om Kasper, som söker svar på vad som egentligen hände med hans pappas metalband på nittiotalet.

The elusive shift av Jon Peterson
Om rollspelshobbyns utveckling från obskyr till mainstream under andra halvan av sjuttiotalet.

Efter floden av P C Jersild
Om det hårda livet i ett postapokalyptiskt Sverige. Bra rollspelsinspiration (har legat på läslistan sedan jag såg den i inspirationslistan till Mutant År Noll).
 

Dimfrost

Special Circumstances
Joined
29 Dec 2000
Messages
8,653
Location
Fallen Umber
Det här var ett rätt dåligt läsår, upptäckte jag när jag igår letade stora läsupplevelser bland årets läsning. Men typ kanske det här:

Lavie Tidhar – Central Station: kort kollektivroman/antologiroman om en rymdhamn i Tel Aviv cirka 200 år in i framtiden. Desolation Road med lite Neuromancer och en gnutta Perdido Street Station. Framodlade barn med piratkopierade gener, alienimplantat från uppväckta marsianska mikroorganismer, odöda cyborgveterander från forntida krig, informationsvampyrer, trasiga familjer. Tätt, smart och litterärt välskrivet.

Johannes Anyuru – Skulle jag dö under andra himlar: drömsk och fragmentarisk skildring av en rotlös och sökande ungdomstid.

Lotta Lotass – Fält: vindlande essäsamling som återvänder till för Lotass centrala teman som landskapskonst, upptäcktsfärder, materialitet, kopplingen mellan science fiction och natur och rum, spel och konst, meteoriter och egyptiska tempel.

Amal El-Mohtar och Max Gladstone – This is how you lose the time war: kortroman i brevform mellan två tidsresande agenter på olika sidor av ett interdimensionellt krig. Poetisk och vacker och fantastiskt bra.

Sen var Alastair Reynolds Inhibitor Phase och Tamsyn Muirs Nona the Ninth riktigt bra, men de är sena delar i respektive serier så alla intresserade lär redan känna till dem. Och åtminstone den sista var lite av en besvikelse ändå, visserligen beroende på högt uppskruvade förväntningar från min sida.
 

Deodanders

Syntaldicus Nomenclatus
Joined
24 Nov 2005
Messages
652
Vargarna från evighetens skog - Karl-Ove Knausgård (Inte bara bäst i år utan bland det bättre jag någonsin läst.)

Below Ambition - Simon Hanselmann (Absurt bra om minnen, att göra musik och förstöra (för) sig själv.)

Bettan - Marie Norin och Elisabet Ericson
(Kul med folk men skönast att vara själv. Underbara bilder.)

Billy Summers - Stephen King
(Hade inte läst King på 25-30 år och kunde inte sluta.)

Organic Music Societies (Blank Forms) - (En väldigt fin antologi om Don Cherrys liv och musik.)
 

Mogger

Hipsteranka
Joined
12 Nov 2001
Messages
18,186
Location
Ereb Altor
Mussolini, en studie i makt av Göran Hägg
Fascinerande! Väldigt lärorikt om fascismens uppkomst och Mussolinis tid vid makten och hans väg dit.

The Brand Gap av Marty Neumaier
Egentligen sådant jag redan visste men liksom aldrig satt ord på.

Hjärnstark, av Anders Hansen
Om hur vår hjärna funkar och vad vi kan göra för att få den att funka lite bättre när vi lever på ett sätt den inte var skapad för.

The Human Side of Innovation av Mauro Porcini
Pepsis designchef berättar om hur han anser att designprocessen går till. Väldigt intressant och kul att jag själv kommit fram till samma sak helt på egen hand.

Stockholm som spioncentral av Wilhelm Agrell
Vår spionexpert berättar om svensk spionages historia. Oerhört spännande.

Hmmm... Har nog inte läst så mycket skönlitterärt i år.
 

Anchorman

Swashbuckler
Joined
28 Apr 2012
Messages
1,851
Kan lista alla jag har läst vilket är 6 st.

Där kräftorna sjunger
Bra lättläst bok med intressant huvudkaraktär. Gillade den men blev inte blown away, lite svårt att se varför den blev sån mega succe och gjordes film på direkt (har inte sett filmen men trailern imponerade inte)

Härskarringen trilogin
Så i år bestämde jag mig att på allvar börja läsa fantasy och tydligen måste man börja med dessa (det måste man inte).
Har 100 sidor kvar på Konungens återkomst men den blir klar innan året är slut så det får räknas.
Jag tycker första boken är konstig, kanske rakt av inte jättebra, kanske, inte särskilt bra alls. Men de andra två är klart bättre. Sam är precis som i filmerna bästa karaktären.

The final empire och Well of ascension
Två första böckerna i mistborn serien av Brandon Sanderson.
Jag gillar dem mycket. Intressanta karaktärer och intressant magisystem. Tycker dem lider lite av powercreep av huvudkaraktären, men överlag funkar det. Ser fram emot att läsa den sista i trilogin (sen finns det 4 böcker till fast med andra karaktärer och längre fram i tiden).
 

Daniel

Swordsman
Joined
7 Apr 2009
Messages
600
The Secret History - Donna Tartt
Superhyllad amerikansk klassiker om en grupp unga college-intellektuella som går en exklusiv språkkurs i antik grekiska och utifrån denna kurs alltmer förlorar sig i dionysiska och elitistiska idéer. Fabulöst gripande och snygg roman.

Julrevy i Jonseryd och andra berättelser - Klas Östergren
Novellsamling med jultema. Östergren tillhör absoluta toppskiktet av underhållande och gripande berättare. Små vardagsbetraktelser växer till sylvasst träffsäkra spaningar av samtiden och existensen, inte utan feel-good-inslag.

Den som dödade helvetets änglar - Jan Guillou
Den f.d. underrättelseofficeren tillika statliga yrkesmördaren Carl Hamilton har nått pensionsålder, men dras likväl in i deckartrubbel hemma i Stockholm under pågående Corona-restriktioner. Guillou bygger vidare på det litterära universum han broderat ut sedan 70-talet, med rollfigurer från Ondskan, nämnda Hamilton och andra deckarserier som löper in i varandra och befolkar hans halvt fiktiva värld. Här visar han sin troligen absolut mest lekfulla och metamässiga sida någonsin, i en samtidskrönika med inslag av uttalat medvetna stilparodier på bl.a. ovan nämnda Östergren.

The Essex Serpent - Sarah Perry
Nybliven änka från viktorianska London flyttar ut till småstad på kusten, där ett par drunkningsolyckor och döda boskap väckt liv i den lokala legenden om det lokala sjöodjuret. Briljant vackert skriven och värmande berättelse.

Det hotade huset - Peter Englund
Den bekante akademiledamotens doktorsavhandling, med undertiteln "Adliga föreställningar om samhället under stormaktstiden". Englund är en historiker av sällan skådad formuleringsförmåga. Hans sirliga och fantasifulla språk är en fröjd, och inte heller i en doktorsavhandling väjer han för att låta de vackra formuleringarna ta plats i texten och underhålla läsaren hela vägen genom forskningsresultatet.
 

wilper

Gubevars en rätt produktiv människa.
Joined
19 May 2000
Messages
8,103
Location
Nordnordost
Det är ingen kvalitetsstämpel, jag har inte läst så många böcker att de fem bästa säger så mycket alls.

Jag läser Elizabeth Moons "Vatta's War"-pentalogi. Den började bra, men avtar ju längre jag kommit, men nu har jag bara en och en halv bok kvar innan jag kan bocka av serien. Så jag härdar ut.

Jag läste om Eli Goldratts "The Goal" för femti-elfte gången. Den var fantastisk även i år. Jag provade på att läsa några av hans mer akademiska böcker (som tex The Race), men de var inte lika bra.
 

Sömniga Isaac

Rollspelsinkvisitor
Joined
9 Feb 2008
Messages
2,510
Location
Örebro
Oj... Jag har tyvärr bara läst två böcker och även om en av dessa varit spännande för mig för att färska upp minnet så är den nog föga givande i stort.

Geografididaktik för lärare 4-9 som handlar om precis det namnet säger... Konsten att undervisa i geografi.

Den andra jag läst/läser är novellsamlingen videbuskarna och andra vidunderliga berättelser.

Just som lärare känns det som att läsning för det egna intresset alltid hamnar långt ned på listan om det inte är litteratur för att stärka ämneskunskaper...
 

Mogger

Hipsteranka
Joined
12 Nov 2001
Messages
18,186
Location
Ereb Altor
Jag skulle vilja lägga till två som nästan är lite obligatoriska i dagsläget, och som jag glömde bort lite när jag skulle skriva min lista:

Putins People av Catherine Belton
Som många andra blev jag bestört, bekymrad och förbryllad när kriget inleddes. Jag följer med när det gäller internationella nyheter, men har inte superbra koll. Och de flesta tycktes förvånade över att det blev invasion. Min magkänsla är att alltid fråga "Varför? Hur?" när min verklighet blir ifrågasatt och radikalt förändrad. För mig gav den här boken de flesta svar jag behövde. Oerhört läsvärt, och jag gissar att det förr eller senare kommer bli en fantastiskt film av detta. Chockerande och förbluffande om korruption och hänsynslöshet, som i hög grad involverar Europas/västvärldens maktelit.

Sovjetunionens skendöd av Kristian Gerner
I princip samma som ovan, men med större fokus på det längre perspektivet. Oerhört intressant och skrämmande. Rysslands pendlande mellan ytterligheter ter sig närmast som en naturlag, och om den testen stämmer kommer vi förr eller senare se ett mer öppet Ryssland. Men vi vet inte när, eller hur.
 

Genesis

Ni dés ni maître
Joined
17 Aug 2000
Messages
15,592
Location
Göteborg
Jag har inte heller läst så mycket som jag borde. Satte som nyårslöfte för 2022 (jag sätter mitt nyårslöfte i december) att läsa mer, så nu håller jag i alla fall på att läsa ut boken jag sitter med. Men lite har jag läst, i alla fall:

Born Red, av 高原. En berättelse om författarens uppväxt under kulturrevolutionen. Världigt intressant, och gav en bra grund för mig att skriva nästa scenario i Plommonkrönikan.

Ruhig Blut, av Terry Pratchett. Behöver bättra på min tyska, och Pratchett är bra slöläsning som man kan ta sig igenom utan att hänga med 100% och det gör inget. Har konstaterat att tyska är nog det bästa språket att läsa Pratchett på. Översättningen är riktigt bra, och det är något i tyskans präktighet, ordkonstruktion och allmänna läte som gifter sig väldigt bra med Pratchetts torra humor.

Anéantir, av Michel Houellebecq. Den här har jag inte läst klart, för jag tappade bort min Kindle halvvägs igenom. Nu har jag köpt en ny, men har inte återupptagit ännu. Den är i alla fall förvånansvärt öm och varm för en Houellebecq-bok.

Hong Kong Without Us. En samlingsvolym av dikter och texter på kinesiska/kantonesiska, samt i engelsk översättning (tyvärr många utan originaltexten). De är insamlade från Facebook-trådar, Signal-konversationer, grafitti och uppsnappade samtal. Om protesterna i Hongkong. Totalt hjärtskärande.

- Big sis, look what I drew.
- Big sis can't tell what it is.
- It's a protester beaten to death by police.
- Then what's the black thing?
- It's a shield.
- Why would he die if he had a shield?
- Because it's made of paper.

Anonymous
Age five
Airport

Och nu ska jag även försöka läsa (får se om jag läser hela) Torparen och hans omgifning, av Sophie von Knorrig, efter tips i gamla svenska titlar-tråden. Men den har jag knappt börjat i.

« Men på detta svarade Gunnar intet, och Bengt sade heller icke något, men gick likväl in och åt gröt, och fann då tillfälle att kalla Lena, som var tillstädes, både för en mara och en gammal sädesharpa, och ett otäckelsestycke, hvaremot Lena fann tillfälle att kalla Bengt för en hundvalp och en galgfogel, samt slutligen att i vredesmod slå honom en dugtig örfil, och derefter springa sin väg, in åt herrskapsrummen, der hon visste sig vara i säkerhet, i sin egenskap af huspiga. »
 

Vimes

Sillkung
Joined
15 Jun 2000
Messages
12,247
Hm! Jag tror:

Seeing like a State av James C. Scott, om varför storskalig styrning i bästa fall har oförutsedda negativa bieffekter och i värsta fall går käpprätt åt helvete.

Eversion av Alastair Reynolds, en mycket fin science fiction-läsupplevelse! Nog den bästa genre-litteraturen jag läst i år.

A Place of Greater Safety av Hilary Mantel, historisk roman som följer Robespierre, Desmoulines och Danton innan och under franska revolutionen.

Onda nätters drömmar av Peter Englund, liknande upplägg som Stridens skönhet och sorg, fast vid "andra världskrigets vändpunkt", november 1942.

Verkligheten av John Ajvide Lindqvist, det bästa han skrivit sedan Lilla stjärna.
 

Man Mountainman

Storsvagåret
Joined
17 May 2000
Messages
7,997
Location
Barcelona
Ja, vad tusan har jag läst? Med risk för att ha glömt något var detta fem av mina främsta läsupplevelser i år:

The dawn of everything (David Graeber & David Wengrow) – En bok som använder nya rön inom arkeologi i ett försök att konstruera ett alternativ till den dominerande berättelsen om människans ursprung och civilisationens utveckling. Mycket fascinerande och fantasieggande – återstår (för mig) att avgöra hur vederhäftig.

Collected fiction (H. P. Lovecraft) – Återvände till en kär gammal bekant och kunde konstater att ja, det håller.

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar (Johannes Anyuru) – Var tvungen att läsa denna för mig hittills icke-lästa författare av forumrelaterade anledningar och blev mycket positivt överraskad. På samma gång high-concept-SF, en rafflande page-turner och en psykologiskt inkännande samtidsskildring.

Earthsea trilogy (Ursula K. Leguin) – Jag läste första och andra delen när jag var mycket liten men mindes i stort sett ingenting. Det jag gillar med de här böckerna är framför allt den dunkla och suggestiva stämningen som genomsyrar vad som kanske på ytan liknar vanliga äventyrsberättelser. Allt är i slutändan en kamp mot sig själv.

Through a scanner darkly (Philip K. Dick) – Brukar ha svårt för Dick och har hittills inte lyckats avsluta någon bok av honom, men detta kändes väl tillräckligt förankrat i en påtaglig verklighet. Spännande, roligt och sorgligt.

Bubblare: Mina åsikter om The Elusive Shift av Jon Peterson har jag ju redan uttryckt annorstädes.
 
Last edited:

Genesis

Ni dés ni maître
Joined
17 Aug 2000
Messages
15,592
Location
Göteborg
Åh, eller just det, jag läste Kaffee und Zigaretten av Ferdinand von Schirach. Jag plockade upp den på flygplatsen i Frankfurt utan att ha någon koll, men det var den enda bok jag hittade som inte verkade vara typ kriminalroman eller på engelska. Den är en massa små anekdoter från författarens liv, många från karriären som advokat. Fast det handlar inte om fallen i sig, som berättas om i förbifarten, utan om små nedslag i livet, människor han träffat, ibland om historiska anekdoter eller reflektioner. Jag tyckte mycket om den.

"Dein Leben ist anders verlaufen, als ich mir damals forgestellt habe", sage ich.
"Ja, villeicht. Unser Handeln hat Konsequenzen", sagt er. "Wenn man sehr jung ist, weiß man das nicht. Man lernt es erst später."
Er zieht an der Zigarre. Das Rauch löst sich über uns in der warmen Luft auf. Und dann erzählt er seine Geschichte.
 

Paal

Imaginär fantast
Joined
10 Nov 2011
Messages
1,450
Jag har haft som ett projekt i år att ta mig igenom alla Wheel of Time-böckerna som ljudböcker och det har jag typ, nästan lyckats med.
Jag har länge tänkt att jag ville läsa klart hela serien (läste fram till bok 7 när det begav sig) men insåg att jag inte hade orken att läsa om alltihop från början, men upptäckte då att de fanns på Nextory som ljudböcker på svenska. Problemet nu är att de sista tre böckerna skrivna av Sanderson aldrig gavs ut på svenska och därför inte finns att lyssna på. Så jag får antagligen köpa de ganska dyra engelska ljudböckerna eller läsa hans böcker i textform (vilket det lutar åt). Böckerna har inte åldrats jättebra och de är fruktansvärt utdragna emellanåt, men ändå underhållande. Många tycks ju föredra Sandersons stil på de sista böckerna, så får väl hoppas att jag orkar slutföra det här.

Jag har även läst Christian Camerons fem böcker i Chivalry-serien, historisk fiction (men väldigt väl efterforskad sådan), om William Golds liv i europa som riddare och legoknektskapten under 1300-talet. Rekomenderas starkt om man gillar sådant.

Höjdpunkten i år var dock Mark Smylies mastodontbok Black Heart, uppföljare till hans The Barrow. Böckerna är en slags prequel på hans Artesia-serietidning och kommer i kommande volymer fortsätta även den historien. Boken har ännu endast publicerats som ebok, och jag har läst den kapitel för kapitel som backare av hans patreon. Så givet att jag är ett stort fan av världen han skapat och hans stil så tycker jag att det här är fantastiskt bra, och att alla som tycker om fantasy med lite vuxnare och mer komplicerade teman borde ge hans böcker en chans.
 

wilper

Gubevars en rätt produktiv människa.
Joined
19 May 2000
Messages
8,103
Location
Nordnordost
Höjdpunkten i år var dock Mark Smylies mastodontbok Black Heart, uppföljare till hans The Barrow. Böckerna är en slags prequel på hans Artesia-serietidning och kommer i kommande volymer fortsätta även den historien. Boken har ännu endast publicerats som ebok, och jag har läst den kapitel för kapitel som backare av hans patreon. Så givet att jag är ett stort fan av världen han skapat och hans stil så tycker jag att det här är fantastiskt bra, och att alla som tycker om fantasy med lite vuxnare och mer komplicerade teman borde ge hans böcker en chans.
Något sagt om att han skall fortsätta serien i serieform?
 

Bifur

Veteran
Joined
28 Dec 2015
Messages
5,725
Jag har för en gångs skull bra koll på vad jag läst i år. Topp 5, ingen inbördes ordning:
  • Neuromancer av William Gibson
  • Flyktingar av Viet Thanh Nguyen
  • 1793 av Niklas Natt och Dag
  • Främlingen av Albert Camus
  • Beast in Velvet av Kim Newman
Sen skulle enstaka Conan-noveller kanske kunna platsa men eftersom de inte är böcker får de vara utanför listan.
 

Paal

Imaginär fantast
Joined
10 Nov 2011
Messages
1,450
Något sagt om att han skall fortsätta serien i serieform?
Tyvärr inte i nuläget. Han fokuserar dels på böckerna och dels på regelagnostiska världsbeskrivngar (som förvisso är rikt illustrerade av honom), dels på en ny utgåva av rollspelet, antagligen baserat på Runequest.
 
Top