Top 5 böckerna du läst 2022

Skarpskytten

Ödestyngd världsvandrare
Joined
18 May 2007
Messages
6,236
Location
Omfalos
Okej, efter som mina fem bästa böcker är böcker alla som läser den här tråden har läst eller känner till så tänkte jag tipsa om de fem bästa historiska böckerna jag läste förra året. Jag har gett de här fyror i betyg på goodreads, utom Petersen som fick en femma (vilket jag missade när jag skrev min post ovan).

Game Wizards: The Epic Battle for Dungeons & Dragons av Jon Peterson har jag skrivit om här. Intressant och källnära om TSRs tidiga historia.

Berättelsens om Ormen friske av Jack Werner har jag skrivit om här. Välskrivet om tragedi med svenska frisksportare i ett vikingaskepp.

De stridbare danskere: Efter enevælden og før demokratiet. 1848-1920 av Rene Karptanschof. Samlar upp allt vi vet - mycket tack vare författarens forskning - om kollektiv, konfrontativ politik och Danmarks demokratisering. En historia som var mer konfliktfylld, mer våldsam och mer omkastlig än vad man vanligen tänker sig. Bygger på torr, kvantitativ forskning, men populärvetenskaplig, så en vanlig dödlig kan förstå den. Jag och en kompis ska söka pengar nästa år för att göra en motsvarande undersökning för Sverige nästa år, och jag hoppas att vi en dag ska kunna skriva motsvarande bok för Sverige.

Sveriges långa historia: Människor, makt och gudar under 14000 år
av Jonathan Lindström. Grundlig och forskningsnära men något spekulativ skildring av Sveriges historia från de första människorna satte sin fot här och fram till idag, där de sista tusen åren dock betas av rätt snabbt. Full av fascinerade detaljer och stora svep, mest radikal är så vitt jag kan förstå att Lindström menar att Sveariket inte alls uppstod runt år 1000 utan har rötter till en riksbildning som går bak ytterligare en 700 år. Visar också hur vi människor och våra strävanden är tätt sammanvävda med klimatet, och ett en eller två graders skifte flera gånger fullständigt har förändrat förutsättningarna för människor att leva i det här landet (i förekommande fall gjort det omöjligt). Detta är, om arkeologi, historia när det är som bäst, eftersom det hjälper en att se hur mycket av det som vi tar för givet eller håller för sant inte alls är det.

The Allure of Battle: A History of How Wars Have Been Won and Lost av Cathal J Nolan. Så jag skrev en bok om Napoleon häromåret, och en sak som slog mig under skrivandet var att 1) Napoleon från 1807 ständigt jagade efter ett "avgörande slag" men aldrig fick till ett, 2) hans fiender besegrade honom med utnötning, resursmobilisering och 1700-talskrigföring och 3) hur i ljuset av det 1800- och 1900-talskulten av Napoleons geni och besattheten av "avgörande slag" blir så märklig. Detta är boken om just detta, en bok som jag inte kände till när jag skrev min. Boken visar hur tanken på det "avgörande slaget" och illusionen om det kommande kriget som kort gång på gång på gång förfört (mestadels västerländska) makthavare, trots att de senaste femtonhundra årens historia visar att krig i allmänhet 1) blir långa och 2) vinns av den som kan mobilisera störst resurser, inte av geniala ledare, bäst hårdvara eller bäst elitförband. (Inget av de senare är så klart dåligt, men det spelar ingen roll hur höga de staplarna är om fienden bygger två tanks för varje tank du bygger, etc). Detta är boken som Putin borde ha läst istället vad det nu var han läste för smörja innan han inledde sin "specialoperation", detta är boken Bush borde ha läst (fast den fanns ju inte då) innan han drog igång "war on terror" och så vidare.
 
Last edited:

Stareater

Får vissa att fatta vad rollspel kan vara.
Joined
6 Apr 2017
Messages
869
Location
Umeå
The Allure of Battle: A History of How Wars Have Been Won and Lost av Cathal J Nolan. Så jag skrev en bok om Napoleon häromåret, och en sak som slog mig under skrivandet var att 1) Napoleon från 1807 ständigt jagade efter ett "avgörande slag" men aldrig fick till ett, 2) hans fiender besegrade honom med utnötning, resursmobilisering och 1700-talskrigföring och 3) hur i ljuset av det 1800- och 1900-talskulten av Napoleons geni och besattheten av "avgörande slag" blir så märklig. Detta är boken om just detta, en bok som jag inte kände till när jag skrev min. Boken visar hur tanken på det "avgörande slaget" och illusionen om det kommande kriget som kort gång på gång på gång förfört (mestadels västerländska) makthavare, trots att de senaste femtonhundra årens historia visar att krig i allmänhet 1) blir långa och 2) vinns av den som kan mobilisera störst resurser, inte av geniala ledare, bäst hårdvara eller bäst elitförband. (Inget av de senare är så klart dåligt, men det spelar ingen roll hur höga de staplarna är om fienden bygger två tanks för varje tank du bygger, etc). Detta är boken som Putin borde ha läst istället vad det nu var han läste för smörja innan han inledde sin "specialoperation", det är boken Bush borde ha läst (fast den fanns ju inte då) innan han drog igång "war on terror" och så vidare.
Håller med om att detta är en oerhört bra bok. Den borde nog ha kommit med på min lista över bästa böcker jag läst 2021.
 

Nässe

Myrmidon
Joined
3 Jan 2006
Messages
3,630
Location
Malmö
Någon i tråden tipsade om Efter Floden av PC Jersild. Lånade boken och har nu sträckläst den. Fy fan vad bra. Och vilken fet inspiration till framför allt Apocalypse World, men även År Noll och Twilight 2000. Boktips!

Näst på tur står Minnesteatern, som jag nog läst även utan boktips här i tråden. Men nu har förväntningarna höjts!
 

BiobunkerVII

Kaoskardinal
Joined
19 Sep 2013
Messages
1,962
Kom fram till att 2022 var ganska mellanmjölkig när det kommer till nivån på vad jag läste. Topp 3 blir:

De Odöda av Johan Egerkrans. Det här är Monsterboken II för riktiga riktiga världen. Älskar Egerkrans illustrationer.

Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö av Håkan Nesser. Händelserik sommar i pojkes liv, elak person mördas och pojkes bror pekas ut som mördare. Jag älskar Nessers språk och gillade nog boken mer nu än när jag läste den första gången för 20 år sen.

Twilight of Democracy: The Seductive Lure of Authoritarianism av Anne Applebaum. Varför har folk otur när de röstar och röstar på auktoritära pajsare?
 

Mekanurg

I'd rather be different than indifferent.
Joined
17 May 2000
Messages
8,077
Location
Port Kad, The Rim
Utan särskild ordning:
  • Occidentalism, Ian Buruma. Vilka hatar det fria västerländska samhället och varför? Hur "staden är ondskefull" och andra giftiga idéer från den tyska romantiken spreds över världen.
  • Sherlock Holmes and the Explorers' Club, Linda Stratmann. En välskriven pastisch som utspelas något år före Sherlock Holmes första möte med dr Watson. Ser ut som ett samarbete mellan Arthur Conan Doyle och Dorothy Sayers.
  • A Brief History of Earth, Andrew H Knoll. Terras flera miljarder år avhandlas på en lättbegripligt sätt.
  • The Goldilocks Enigma, Paul Davies. Kosmologi -- varför hänger universum ihop så elegant? (Nej, Davies levererar inte något enkelt svar.)
  • The Riddle of the Labyrinth, Margalit Fox. Hur klassicisten Alice Kober och hennes efterföljare Michael Ventris dechiffrerade den urgrekiska stavelseskriften Linear B. Tyvärr/givetvis fick Ventris hela äran under lång tid, medan den tillbakadragna Kober glömdes bort.
 
Last edited:

Nero

Warrior
Joined
24 Feb 2014
Messages
288
Småbarnsfarsa och gillar använda min lilla fritid till datorspel istället så får bli en udda lista här. Spoilervarning.
1. Okänd Soldat. Mästerlig.
2. Raska på Alfons Åberg. Mästerlig.
3. Pixiboken En dag på stranden. Mysiga bilder, om en pojke som utforskar stranden med sin farsa.
4. Knacka på! av Anna-Clara Tidholm. Vi knackar på i ett hus. Det är en dungeon men inget dåligt händer, visserligen har lilla Kalle ramlat kull men är som glad ändå med sin trumma. Till slut kommer vi ut och det är kväll och månsken. Vackert ritad. Kanske en liknelse över livets skiften, sliding doors och sådär, tills vi kommer till livets skymning och andra sidan. Kan även bara vara ett fint sätt att visa nu är det kväll, sov då.
5. Oj! Av Stina Wirsén. Liten brokig hittar en läskig mask som visar sig va snäll, blir lite nerv men liten Skär lugnar situationen. Sen händer lite mer. Sen kommer en båt och dom drar. Alla får åka med, vilket jag gillar.
 
Top