Nekromanti USA (OT)

MrG

Swashbuckler
Joined
21 Apr 2005
Messages
2,684
Location
Göteborg
USA (OT)

men att ifrågasätta amerikansk demokrati... Hmm. Det är en rättså självdestruktiv väg att gå.
Det finns en åsikt att man inte ska klassa USA som en egentlig demokrati (t ex baserat på hur få som röstar och att man kan bli president på en minoritet av väljarna). Det självdestruktiva med det kan där emot vara att man blir terroristklassad av att göra det :gremwink:

Sedan har självklart det svenska systemet också en hel del att önska...
 

entomophobiac

Low Prep High Play
Joined
6 Sep 2000
Messages
8,974
Location
Uppsala
Re: USA (OT)

Tja. Jag tänker inte räkna upp några för- eller nackdelar. Jag är bara mer imponerad av systemet därborta än här. Hellre krav på att folk är aktiva för att FÅ rösta än att folk röstar "som de alltid gjort".

En rättighet är liksom lättare att glömma bort om man tar den för givet, som så mycket annat.

Fast egentligen tror jag de flesta demokratier i västvärlden har förvandlats till korruptionshärdar mer eller mindre. Ligger nog något i Platons idéer om politisk konjunktur... (kommer inte ihåg vad idéerna kallas däremot; men just idén att styresskicken växlar mellan demokrati och diktatur i takt med folks egoism...)
 

Feliath

Swashbuckler
Joined
28 Nov 2000
Messages
1,905
Re: USA (OT)

man kan bli president på en minoritet av väljarna
Nå. Man kan ju bli statsminister på en minoritet väljare i Sverige också — och vad mera är, det har rentav varit normen i mer än ett decennium, medan den enda gång en president blev vald på minoritet i USA vållade det ett ramaskri.


/Feliath — rock, meet house of glass
 

Snurgla

Veteran
Joined
19 Feb 2003
Messages
137
Location
Göteborg
Platon

Du menar hans idé om politisk utveckling...

Upplyst despot (det ultimata styrelseskicket...) blir tvungen att ge stora delar av sin makt till de krigare som skyddar staten, vilket ger en timokrati (kanske snarare ett expertstyre, i vår tid), men allt eftersom får vi en koncentrering av ekonomiska resurser till några få, dvs oligarki (företag/köpmän har makten), till slut kräver de vanliga medborgarna inflytande, vilket blir en demokrati (Platon gillade inte demokrati...), och denna faller när ett val utser en Stark Man (en icke upplyst despot, eller tyrann) till härskare. Dessa styrelseskick var i fallande ordning av bra-het.

Han hade dock en idé om att man kunde se till att tyrannens barn blev uppfostrad enligt de upplysta idéerna, då skulle samhället gå upp till toppen av skalan istället.

Mycket av detta ligger det nog någonting bakom, men en del av antagandena får i alla fall mig att sucka.
 

Havoc

Swordsman
Joined
21 Feb 2001
Messages
545
Location
Stockholm
Re: USA (OT)

Att underkänna de styrande i ett land bara för att få väljer att rösta är ju lite knepigt. Folk måste väl få välja att inte rösta lika väl som att rösta. Och som sagt är det många länder där man kan bli ledare på en minoritet av rösterna, inte minst Sverige. Men det är ju inne i Sverige att tracka USA.

Nu är det lite varning för att den här tråden ska spåra ur i politik... kanske inte borde postat, men kunde inte hålla mig.
 

Mekanurg

I'd rather be different than indifferent.
Joined
17 May 2000
Messages
8,082
Location
Port Kad, The Rim
Re: USA (OT)

president på en minoritet av väljarna
Detta är inte så konstigt. Se här:

Sista gången Sverige hade en regering med en majoritet av väljarna bakom sig var 1979-80 (Fälldins andra trepartikoalition).

I Storbritannien brukar en regering ha ca 40% av väljarna bakom sig, medan ca 60% har röstat på andra partier.

Valsystemets utformning ger ibland sådana, resultat, alternativt reglerna för hur parlamentet utser en regering. Detta ses normalt inte som ett skäl att förklara ett land för icke-demokrati.
 
G

Guest

Guest
Re: USA (OT)

USA ar en federation av 50 stater. Presidentvalet ar inte ett direktval for den samlade amerikanska valjarkaren, utan 50 separata elektorsval som sker i varje delstat. Varje delstat har en viss summa elektorer. Den kandidat som vinner ett delstatsval, vinner samtliga elektorsroster. Den kandidat som far en majoritet av elektorsrosterna vinner presidentvalet. Presdientvalet handlar alltsa om elektorsroster, inte bara enkel majoritet av populationen i USA.

Teoretiskt sett, som i Bushs forsta valseger, kan du bli president trots att du inte vinner majoriteten av amerikanska folkets roster. Detta sker t.ex. da en forlorande kandidat vinner en storseger i nagon av de folkrika staterna som Al Gore gjorde i Kalifornien och New York 2000.

Att havda att USA inte ar en representativ demokrati beror antingen pa illvilja eller okunskap. Det gar inte att jamfora USA's konstituion med var, eftersom USA ar en federation beroende av 50 olika stater med egna lagstiftande parlament.
 

Havoc

Swordsman
Joined
21 Feb 2001
Messages
545
Location
Stockholm
Re: USA (OT)

Helt sant!

Bättre att jämföra med EU-parlamentet. Vad jag vet har man även där ett system där folkfattiga länder får en oproportionerligt stor mängd röster. Trots det är det många som klagar på att Sverige har så lite att säga till om.
 
G

Guest

Guest
Re: USA (OT)

Jovisst, men dem som klagar verkar leva i en dromvarld, dar ett isolerat Sverige styr allting efter fri vilja. Vi ar ett litet land med oppen ekonomi, totalt exportberoende och med en flytande liten valuta. Man maste verkligen anstranga sig for att hitta argument mot Euro och frihandelsorganisationer som EU.

Om man tittar pa vilka grupper som ar mest frenetiska i kritiken: kommunister, socialister, fascister och bakatstravande landsortsbefolkning som inte tror pa frihandel, sa klarnar bilden av EU-motstandet.
 

Rising

Vila i frid
Joined
15 Aug 2001
Messages
12,763
Location
End of the green line
Re: USA (OT)

Om man tittar pa vilka grupper som ar mest frenetiska i kritiken: kommunister, socialister, fascister och bakatstravande landsortsbefolkning som inte tror pa frihandel, sa klarnar bilden av EU-motstandet.
Det är till att börja med en anmärkningsvärt stor del av Sverige, och för det andra är det lite som att säga att det enbart är borgarbrackor, nyliberaler och Alexander Bard som stöder EU. Jag ställer mig skeptisk till huruvida någon politisk diskussion kan må bra av den sortens pajkastning.

Det brukar inte gillas på forumet, i vilket fall som helst. Faller in under onödiga provokationer.
 
G

Guest

Guest
Re: USA (OT)

Men jag sa ju "mest frenetiska". Kommunister och socialister ar ju alltid emot frihandel eftersom dem inte tror pa marknadsekonomi och foretagande.

Sen ar ju Sverige ett ratt extremt land. Vi ar det enda land i den vastra hemisfaren som fortfarande har kommunister i en regeringskoalition.

Jag tycker det finns mycket att kritisera och forbattra med EU, men det gor man bast som medlem, inte som passivt isolerad nation i Europas norra periferi.
 

Ackerfors

Alas, your rapids!
Joined
21 Jan 2001
Messages
7,479
Deltråd flyttad.

Otur i kommunikationen. Nu ligger deltråden på OT-forumet och det är okej att fortsätta den här, men håll er glada och snälla är ni bussiga.
 

avatarex

Helmgast
Joined
18 Dec 2000
Messages
4,236
Location
Göteborg
Regeringskommunister

Frankrike har kommunister i regering (inte bara samarbetsparti) kring millenniskiftet.
 
Top