Nekromanti Utveckling av amerikansk militärdoktrin och taktik

bladerunner_35

Warrior
Joined
21 Jul 2001
Messages
286
Location
Landskrona
Intressant inlägg, tack.

Du (eller någon annan) råkar inte ha några _riktigt bra_ boktips i ämnet (översikter av utvecklandet av den moderna (västerländska) armen) att rekommendera?
 
G

Guest

Guest
Re: Utveckling av amerikansk militärdoktrin och ta

Krigföring av Marco Smedberg är en rätt trevlig och lättbearbetad bok på ämnet. Behandlar framförallt dokrinutveckling från 1700-tal till modern tid.
 

Sapient

Swashbuckler
Joined
26 Mar 2011
Messages
2,492
Location
Stockholm
Under WWII med sin större rörlighet över stora ytor, och för många länder rätt trängda lägen, fungerade inte rotation i strid särskilt väl.

Tyskarna råkade egentligen inte på problem förrän så pass långt in i operation Barbarossa att allt höll på att skita sig i alla fall - och då slogs de dessutom samtidigt i Italien och snart nog i Frankrike också. Då var det ganska svårt att dra ur några förband - och gjorde man det så fanns det inte så många ställen att skicka dem heller... :gremsmile:

Ett exempel på det är under Operation Market Garden när två SS pansardivisioner som dragits tillbaka för reorganisering efter lång tids strider och nere på kanske en tredjedels styra, hamnar mitt i den allierade luftlandsättningen...

Ett annat är 101:st airborne som råkade ut för samma sak något senare. Efter att ha slagits i Market Garden, drogs divisionen tillbaka för avlösning i Frankrike. Men plötsligt kom nyheter om tyskarnas försök till genombrott i Ardennerna - varför divisionen kastades iväg för att hålla det strategiska området kring staden Bastonge. (Som utvecklade sig till en av de hårdaste kraftmätningarna sen invasionen.)

Båda dessa exempel är visserligen undantag - men inte helt ovanliga. Inledningen av WWII bestod av förhållandevis korta kampanjer (Polen, Danmark/Norge, Frankrike) där man kunde växla mellan enheter. Men redan ökenkriget visade hur lite resurser Tyskland och UK egentligen hade att avsätta i respektive område. (Och Storbritanniens segrar i ökenkriget berodde mycket på deras möjlighet att dra ihop nya divisioner från Afrika, mellanöstern och sydvästra Asien i sista minuten...)

Förband kunde därför se sig insatta i strid veckor i taget, för att vid avlösning ändå bara kunna rotera till mindre utsatta frontavsnitt. Eller som reserver i bakre frontavsnitt, med lite tid för något annat än nya stridsförberedelser.
 

Mekanurg

I'd rather be different than indifferent.
Joined
17 May 2000
Messages
8,048
Location
Port Kad, The Rim
Den brittiske historikern Max Hastings har i olika böcker nämnt vilket nedslitet skick den brittiska armén i Europa befann sig i under början av 1945. Veteranenheter som 7th Armoured Division (Ökenråttorna) och 51st Highland Division hade svårt att få sina uppdrag ordentligt gjorda. De hade helt enkelt varit i fält alltför länge. Och det fanns då akut brist på nya soldater i Storbritannien.

USA hade inte samma problem, eftersom man skickade nyuppsatta divisioner till fronten i Frankrike under hösten och vintern 1944. Där var problemet snarare att förbanden hade fått alltför kort träning hemmavid.
 

Organ

Out of time, out of mind
Joined
6 Jun 2001
Messages
5,637
Location
En mälarö
Dem amerikanska infanteritaktiken sedan mitten av vk2 kan, lite förenklat och raljerande men inte felaktigt, beskrivas som; Avancera tills motstånd påträffas. Retirera och kalla in understöd från flyg och artilleri som bonkar skiten ur dem. Fortsätt avancera. Repetera.

/Anders
 

Mekanurg

I'd rather be different than indifferent.
Joined
17 May 2000
Messages
8,048
Location
Port Kad, The Rim
Den nordvietnamesiska armén fick problem med det där under sina första drabbningar med amerikanska armén 1965-66. Man använde samma taktik som mot fransmännen 10-15 år tidigare, dvs omringa och anfalla utspridda stödjepunkter en och en i sänder. Skillnaden var att US Army hade tungt divisionsartilleri med räckvidd. Så det amerikanska infanteriet låste de anfallande nordvietnameserna med kulspruteeld och kallade på artilleriunderstöd mot sin egen postering. Eftersom amerikanerna var rejält nedgrävda och fienden inte så gick det som det gick.

Jag har sett filmbilder av en belägring av en amerikanska djungelflygbas. När vietnameserna kommer upp mot perimetern, blir de angripna av Skyraiders som fäller napalm vinkelrätt mot egna linjer med cirka 100 meters säkerhetsavstånd. Det gäller att lita på sina piloters skicklighet i det läget.

Nordvietmeserna lärde sig efter några bakslag och bytte taktik.
 
Top