Mer i linje med ämnet så är det lite underligt att ingen ännu nämnt "stå med skägget i brevlådan", som helt klart är ett av svenskans allra bästa idiomatiska uttryck. Det är roligt och talande. Även "goddag yxskaft" är fantastisk. Jag känner att jag har vetat om historien bakom men glömt den, så nu ska jag googla fram den.
EDIT: Här är historien från Svenska Wiktionary, men jag skulle gärna se hela sagan. Lyckas inte hitta den.
EDIT: Här är historien från Svenska Wiktionary, men jag skulle gärna se hela sagan. Lyckas inte hitta den.
Uttrycket kommer från en historia där en döv gubbe som tillverkar ett yxskaft ser en främling komma gående, och funderar över vad denne kan tänkas vilja. Gubben antar att främlingen ska fråga om vad han tillverkar, och att han sedan vill veta vägen till stan och då tänker han säga att det är åt vänster. Främlingen börjar med att säga "goddag" men får svaret "yxskaft".
Berättelsen ingår i Sörgården, en läsebok för svenska småskolan, skriven i början av 1900-talet av Anna Maria Roos, vilket kan tänkas vara en förklaring till att uttrycket är så allmänt känt. Det avslutande replikskiftet är mindre känt: "Ni är allt lite vriden ni, far!" som besvaras "Åt vänster".
Uttrycket finns också i norskan, där man säger "God dag, mann, økseskaft", i danskan: "Goddag mand, økseskaft" och i finskan: "Hyvää päivää, kirvesvartta". Bakgrunden och betydelsen är ungefär densamma. Berättelsen som uttrycket kommer från är en folksaga som finns med i Asbjörnsens och Moes Norske folkeeventyr insamlade från 1840-talet och framåt. I sagan fortsätter det tokiga samtalet med nya frågor och nya totalt irrelevanta svar.