Därför
"Varför bär Samurajer sitt (sina!?) svärd med eggen riktad mot skyarna? Vore det inte lättare om eggen vore riktad nedåt?"
Åh, det gör de också, beroende på vilken tidsperiod man talar om. När tachi var på modet så hade de en upphängningsanordning med eggen neråt för att svärdet lättare skulle kunna dras när man satt i rustning. Vid det här laget var svärdet sekundärt: samurajens primära vapen var den långa daikyu-pilbågen, så en samuraj började slaget med pilbågen, för att sedan lägga undan den, dra svärdet och hacka loss på fienden. Man behövde alltså ett praktiskt sätt att dra svärdet snabbt och ohindrat, och därav uppfanns den intressanta bäranordningen.
Katana, å andra sidan, stacks helt enkelt ner i bältet, utan några vackra fästanordningar. Denna vana kom till av att feodalsamhället stärktes och man förväntades att inte bära svärd i närheten av ens länsherre. Således var det nödvändigt att snabbt kunna lägga undan svärdet när man kom in i audiens till ens länsherre, och då var de komplexa bäranordningarna för tachi bara jobbiga.
Kom ihåg att både tachi och katana är böjda svärd, så ändarna vill helt enkelt ner mot marken om man låter svärdet vila fritt vid balanspunkten vid skidans övre del. Och eftersom eggen är på kurvans utsida så innebär det att eggen naturligt vill hamna uppåt, på grund av tyngdlagen. Vid det här laget var egenskapen att vara snabbdraget inte lika viktigt, eftersom svärdet var primärt och man hade det draget i början på slaget ändå.
Senare kom man att anse att man behövde dra svärdet snabbt ändå, men det kunde lätt åtgärdas genom att vrida svärdet ett halvt varv innan man drog det. Dessutom började den ädla konsten att dra snabbt och hugga i samma rörelse (iaido) bli spridd.
Faktum är att det där med att vrida svärdet ofta blev ett tecken på aggression - om någon vred svärdet så var han förbannad och ville inget hellre än att klyva någon.