Dewil
Skrivbordsgeneral
En risotto av italiensk typ, med rundkornigt ris, vin och ost, är härlig. Den kan man servera till något annat gott, till exempel stekt eller grillad kyckling.
Till risotton behövs arborio- eller avorioris (Jag rekommenderar Risentas(*) och avråder från Icas eget), schalottenlök, olivolja, vitt vin(**), grönsaksbuljong(***) och parmesanost(****).
(För 3-4 personer)
- Hacka 2-3 schalottenlökar.
- Hetta upp olivolja i en tjockbottnad kastrull, gärna släpplättbelagd
- Låt löken fräsa en kort stund utan att ta färg och tillsätt sedan 4 dl ris som får fräsa med en stund.
- Sänk temperaturen till 2:an, slå i 1-2 dl vin och smula i 1 grönsaksbuljongtärning.
- Rör om. Späd med en skvätt kokande vatten ur vattenkokaren. Upprepa.
Till skillnad från många andra sorters ris som antingen är färdigkokt eller inte färdigkokt så kokas risottoris färdigt ungefär som pasta - man smakar sig fram tills man tycker att det är lagom kokt och späder allt eftersom med hett vatten. När riset är lagom kokt, ta då av kastrullen från plattan och rör ned 1-2 dl färskriven parmesanost.
Jag improviserade en snabbmarinerad kyckling genom att steka kycklingbröstfiléer på hög temperatur på båda sidor, för att få en stekyta. Har ni grillpanna så använd den, det blir snyggare så. Sedan lade jag filéerna på ett ugnsfat och slog över den lilla marinad jag hade rört ihop tidigare på dagen:
- örtkryddor (i mitt fall torkad timjan och basilika ur kryddskåpet)
- en skvätt citronsaft
- en skvätt soja
- en skvätt vatten
- en nypa socker
Kycklingen kan stekas i förväg och stå på sitt fat och vänta tills ni börjar med risotton. Då är det lämpligt att ställa in fatet ungefär i mitten av ugnen på ungefär 225 grader. Kycklingen tar 20-30 minuter att bli färdig, vilket är ungefär den tid det tar att göra risotton. Tänk på att rå kyckling är både äckligt och hälsovådligt, så skär i den tjockaste biten för att kolla att den är färdig.
Servera risotton och kycklingen med några trevliga grönsaker, till exempel kokt broccoli eller stekta squashskivor.
Dewil
(*) Hittar ni inte Risentas ris där allt annat ris står så är det för att det räknas som hälsokost och eftersom vanliga människor inte ska äta hälsokost så gömmer man den avdelningen noga. Bra affärsidé för den som inte vill sälja något.
(**) Kanske ska ni utomlands snart? Passa i så fall på att köpa några liter fulvin på tetra. Brukar kosta mellan 0,5 och 1 E/l. Nästan odrickbart men bra till matlagning. Har dessutom nästintill obegränsad hållbarhet efter öppnandet, bara ni tillsluter pipen med en klämma. Ska ni inte utomlands kan det tänkas att kvarterets spritlangare eller en kvinnlig arbetskamrat med synnerligen dåligt omdöme kan hjälpa er att få tag i fulvin.
(***) Buljongtärning eller prettofond efter tycke och smak.
(****) Med parmesanost avses vällagrad hårdost från Poslätten, typ Grana Padano eller Parmigiano Reggiano
Till risotton behövs arborio- eller avorioris (Jag rekommenderar Risentas(*) och avråder från Icas eget), schalottenlök, olivolja, vitt vin(**), grönsaksbuljong(***) och parmesanost(****).
(För 3-4 personer)
- Hacka 2-3 schalottenlökar.
- Hetta upp olivolja i en tjockbottnad kastrull, gärna släpplättbelagd
- Låt löken fräsa en kort stund utan att ta färg och tillsätt sedan 4 dl ris som får fräsa med en stund.
- Sänk temperaturen till 2:an, slå i 1-2 dl vin och smula i 1 grönsaksbuljongtärning.
- Rör om. Späd med en skvätt kokande vatten ur vattenkokaren. Upprepa.
Till skillnad från många andra sorters ris som antingen är färdigkokt eller inte färdigkokt så kokas risottoris färdigt ungefär som pasta - man smakar sig fram tills man tycker att det är lagom kokt och späder allt eftersom med hett vatten. När riset är lagom kokt, ta då av kastrullen från plattan och rör ned 1-2 dl färskriven parmesanost.
Jag improviserade en snabbmarinerad kyckling genom att steka kycklingbröstfiléer på hög temperatur på båda sidor, för att få en stekyta. Har ni grillpanna så använd den, det blir snyggare så. Sedan lade jag filéerna på ett ugnsfat och slog över den lilla marinad jag hade rört ihop tidigare på dagen:
- örtkryddor (i mitt fall torkad timjan och basilika ur kryddskåpet)
- en skvätt citronsaft
- en skvätt soja
- en skvätt vatten
- en nypa socker
Kycklingen kan stekas i förväg och stå på sitt fat och vänta tills ni börjar med risotton. Då är det lämpligt att ställa in fatet ungefär i mitten av ugnen på ungefär 225 grader. Kycklingen tar 20-30 minuter att bli färdig, vilket är ungefär den tid det tar att göra risotton. Tänk på att rå kyckling är både äckligt och hälsovådligt, så skär i den tjockaste biten för att kolla att den är färdig.
Servera risotton och kycklingen med några trevliga grönsaker, till exempel kokt broccoli eller stekta squashskivor.
Dewil
(*) Hittar ni inte Risentas ris där allt annat ris står så är det för att det räknas som hälsokost och eftersom vanliga människor inte ska äta hälsokost så gömmer man den avdelningen noga. Bra affärsidé för den som inte vill sälja något.
(**) Kanske ska ni utomlands snart? Passa i så fall på att köpa några liter fulvin på tetra. Brukar kosta mellan 0,5 och 1 E/l. Nästan odrickbart men bra till matlagning. Har dessutom nästintill obegränsad hållbarhet efter öppnandet, bara ni tillsluter pipen med en klämma. Ska ni inte utomlands kan det tänkas att kvarterets spritlangare eller en kvinnlig arbetskamrat med synnerligen dåligt omdöme kan hjälpa er att få tag i fulvin.
(***) Buljongtärning eller prettofond efter tycke och smak.
(****) Med parmesanost avses vällagrad hårdost från Poslätten, typ Grana Padano eller Parmigiano Reggiano