Dewil
Skrivbordsgeneral
En väldigt god, fet och relativt näringsfattig lasagne. Se spenaten som hälso-alibi om det gör dig gladare.
Tyvärr kan jag inte ge några exakta måttangivelser.
1. Gör ostsåsen
En vanlig vitsås:
Smält matfett i en kastrull, gärna tjockbottnad eller släpplättbelagd. Rör ut en matsked mjöl i fettet och rör omedelbart ut en skvätt mjölk i mjöl-fettblandningen. Rör i mer mjölk i små mängder, dels så att mjölet löser sig och dels så att såsen inte slutar koka. Såsen ska bli ganska lös. Låt koka under ständig omrörning tills såsen inte längre smakar mjöl (5-10 minuter). Krydda med en gnutta vitpeppar.
Rör nu ner så mycket riven ost du vågar ha i. Såsen får inte koka, då skär osten sig. Måste du smaka av såsen med salt har du haft i för lite ost. Ha i så fall i mer ost. Ha gärna i mer ost ändå.
2. Gör fyllningen
Tina bladspenat. Finhacka några schalottenlökar och lite vitlök. Fräs i matfett. Rör ner en burk lättcremefraiche (vanlig creme fraiche är för tjock).
3. Gör lasagnen
Häll hälften av ostsåsen i botten på en form. Lägg på ett lager färska(*) lasagneplattor. Varva spenatfyllning och lasagneplattor. Avsluta med resten av ostsåsen. Täck lasagnen med tjocka skivor mozzarella. Grädda strax under mitten i 200 grader i ca 20 minuter.
Smaklig måltid.
Dewil
(*) Jag tror inte att receptet fungerar med torkade plattor. Möjligen om man förkokar dem en aning.
Tyvärr kan jag inte ge några exakta måttangivelser.
1. Gör ostsåsen
En vanlig vitsås:
Smält matfett i en kastrull, gärna tjockbottnad eller släpplättbelagd. Rör ut en matsked mjöl i fettet och rör omedelbart ut en skvätt mjölk i mjöl-fettblandningen. Rör i mer mjölk i små mängder, dels så att mjölet löser sig och dels så att såsen inte slutar koka. Såsen ska bli ganska lös. Låt koka under ständig omrörning tills såsen inte längre smakar mjöl (5-10 minuter). Krydda med en gnutta vitpeppar.
Rör nu ner så mycket riven ost du vågar ha i. Såsen får inte koka, då skär osten sig. Måste du smaka av såsen med salt har du haft i för lite ost. Ha i så fall i mer ost. Ha gärna i mer ost ändå.
2. Gör fyllningen
Tina bladspenat. Finhacka några schalottenlökar och lite vitlök. Fräs i matfett. Rör ner en burk lättcremefraiche (vanlig creme fraiche är för tjock).
3. Gör lasagnen
Häll hälften av ostsåsen i botten på en form. Lägg på ett lager färska(*) lasagneplattor. Varva spenatfyllning och lasagneplattor. Avsluta med resten av ostsåsen. Täck lasagnen med tjocka skivor mozzarella. Grädda strax under mitten i 200 grader i ca 20 minuter.
Smaklig måltid.
Dewil
(*) Jag tror inte att receptet fungerar med torkade plattor. Möjligen om man förkokar dem en aning.