Fiktionslek
Suldokar's Wake Whitehack Oktoberlandet
- Joined
- 23 Aug 2006
- Messages
- 1,422
Kika på forskningen om barn- och ungdomslitteratur. Kika även på forskningen om populärlitteratur, och börja med t.ex. Per Israelson och Anders Öhman.Finns det något seriöst skrivet om den svenska fantasyboomen på 90-talet?
Var det ens en sådan?
Personligen minns jag det så, och jag har sett påståendet florera i olika intervjuer med förläggare och, typ, företrädare för sfbokhandeln.
Men finns det någon mer substantiell info någonstans? Siffror? Orsaker? Konsekvenser? Analyser?
Och hur ser ni själva på fenomenet?
Tveklöst började mycket fantasy att säljas i bokhandlarna på 90-talet, samtidigt som bibliotekens hyllor svällde. Men det är lätt att glömma bort att detta började långt tidigare. Exempelvis var E.R. Burroughs böcker (som ju har en hel del fantasy i sig) ungdomsklassiker från 1910-talet och fram till våra dagar.
Om man vill peka på något särskilt med just 90-talet skulle jag tro att man kan gräva lite i sekulariseringen, i postmodernismens värdeupplösning och ungdomars kulturella friställning. Sannolikt svarar monomytisk fantasy mot ett behov av att identifiera sig med någon som har ett tydligt uppdrag, som lever i en värld med färre gråskalor och som har både gudar, mirakler och starka och tydliga traditioner. Även om fantasy har en grym potential för samhällskritik genom allegorin, tror jag att stora säljsiffror kan ha en hel del att göra med dessa sidor.
Mina fem öre,
C
Last edited: