Rör 17-1800-tals Sverige men tror det e av intresse - från
SOLMED nr 28 Groveda sid. 94-95:
Detta, visserligen senare tidsperiod än trådens huvudämne, påminner mig om en kurs jag läste en gång i tiden om 1800-talets västsvenska gårdfarihandel. Det kanske intresserar någon här! Citerar mig själv ur hemtentan jag hade sparad:
"Istället baserades hela handeln på ett kreditsystem. Allt gick på tolv månaders kredit, i hela handelskedjan. Den västsvenske förläggaren fick tolv månaders kredit av importören i Göteborg, som i sin tur fått tolv månaders kredit från exportören i England. Väverskan som skulle producera det färdiga plagget fick också kredit, genom att hämta ut garnet med skuldsedel, varpå knallen hämtade ut produkten på tolv månaders kredit och erbjöd det åt slutkonsumenten på tolv månaders kredit. Det innebar att betalningarna hela tiden låg ute på skuld, och en väsentlig del av knallens verksamhet torde ha ägnats åt att jaga skulder. Nämnvärt är dock att begreppet kredit inte enbart inbegrep individens ekonomiska förutsättningar, utan heder och rent moralisk pålitlighet. I ett samhälle utan betydande kontantomlopp eller etablerat bankväsende för privatpersoner var krediten avgörande och effektiv för att få ruljangs i både den inrikes och utrikes handeln. Men även fast tolv månaders kredit var fastställd praxis kunde skulderna i praktiken ligga ute i flera år, och det tycks ha rått en omfattande osäkerhet och ständiga problem för knallen vad gäller både inkassering av skulder och betalning av egna skulder. Det var ett känsligt system där ett brott i kedjan spred kris genom hela ledet. Som Lundqvist formulerar det var krediten såväl en förutsättning för gårdfarihandeln som dess akilleshäl. Blev det kris blev det kris för flertalet inblandade, och personliga konkurser var varken ovanliga eller förlåtande."
Den Lundqvist som texten refererar till och utgår från är min dåvarande lärare Pia Lundqvist, som doktorerade på just gårdfarihandeln och inkluderar detta om en marknad helt byggd på skuld (eller kredit) så sent som på 1800-talet. Hennes avhandling heter "Marknad på väg. Den västgötska gårdfarihandeln 1790-1864".