En grej jag ännu inte riktigt har koll på är roten, och nu kan jag inte sova så ligger och tänker på dem. Wikipediaartikeln om soldattorp säger att en rote normalt är två gårdar, fler om de är små. Artikeln om rotehjon säger att de går runt mellan en rotes gårdar, normalt sex stycken. Hur många gårdar finns normalt i en rote? Är det skillnad i storlek mellan soldatrote och fattigrote? Och hur benämns de? Har de namn? Nummer?
Wikipedia säger:
Roten kunde utöver soldatrote även få funktion som fattigrote, husförhörsrote, skolrote, brandstodsrote, postrote, skjutsningsrote etc. Socknens rotar skulle vara jämstora och bärkraftiga, så att de olika bördorna kunde fördelas rättvist. En rote bestod därför av ett antal större och mindre gårdar. Det vanligaste var dock att skolrotar, husförhörsrotar, brandstodsrotar och soldatrotar var anpassade efter sina specifika funktioner och därför ofta hade helt olika indelning och storlek. I soldatrotarna blandades till exempel inte gårdar av olika jordenatur eftersom de hade olika skyldigheter, medan det i allmänhet inte spelade någon roll för övriga typer av rotar.
Tror att roten blir en naturlig utgångspunkt för ett dramaspel. Några gårdar, det folk som bor där, knekten, fattighjonen, och så vidare. Så bestämmer man vilka roller roten har, för som jag förstår kan de vara överlappande. Hur många personer kan det bo i en rote, tro?
Vore också intressant att veta vad de andra sorterna betyder. Gissar att fattigrote är just att de delar på rotehjon som vandrar från gård till gård inom roten. Husförhörsrote innebär väl att det finns en gård i roten som alla kommer till när det är dags för husförhör? Läste någonstans att det var vanligt att ställa till fest vid sådana tillfällen, vilket prästen inte alltid uppskattade. Brandstodssystemet verkar ha tagits ur bruk på 1700-talet*, så ingen brandstodsrote, och skolrote är väl ingen grej innan folkskolan? Postrote vete tusan om jag fattar vad det är, och heller inte skjutsningsrote. Att någon i roten skulle stå till tjänst med skjuts till kyrkan på söndagar, och liknande?
Gällande kyrkan undrar man ju också lite hur det var med närvaron. Man får ju intrycket att det var i det närmaste obligatoriskt, men inte fan trycker du in alla innevånare i en socken på 2 000 pers i sockenskyrkan varje söndag? Men drängar, backstugusittare, fattighjon och dylikt går kanske sällan till gudstjänst.
* Oklart vad som ersatte systemet, dock.