Min stekpanna, mina regler
.
Den går ju inte sönder eller så, men jag upplever att saker klibbar fast enklare innan man fått in ett fint lager fett igen (om man diskar med diskmedel).
Självklart, var och en gör givetvis som den vill med sina prylar, men för den som hellre har en smutsig panna än använder diskmedel kan det vara bra att känna till.
Att man inte ska använda diskmedel fick jag upprepat så många gånger för mig att jag började misstänka att det var en sådan där grej man bara säger av gammal hävd, och det var det mycket riktigt. Den hårda, blanka beläggningen som uppstår i en gjutgärnspanna genom polymerisering när olja upphettas försvinner
inte av att man diskar sin panna med diskmedel. Om man har ett lager olja i pannan (vilket är klokt) så försvinner det så klart eftersom diskmedel är gjort för att just ta bort fett, men det löser man enkelt med att ha som rutin att smörja in ett nytt, tunt lager matolja efter man diskat och torkat (
märk väl!) pannan. Utan att veta gissar jag att t.ex. tomatbaserade såser är brutalare mot en gjutjärnspanna än vad diskmedel är.