Små historiska fakta som kan vara intressanta i rollspel

Gamiel

Myrmidon
Joined
22 Dec 2013
Messages
3,641
Location
Stockholm
Har ingen ide hur man ska använda det här men fann det fascinerande och tror att det är något som kan användas för att utveckla en kultur:

"In Unseen Art: Making, Vision, and Power in Ancient Mesoamerica (U Texas Press, 2023), Claudia Brittenham unravels one of the most puzzling phenomena in Mesoamerican art history: why many of the objects that we view in museums today were once so difficult to see. She examines the importance that ancient Mesoamerican people assigned to the process of making and enlivening the things we now call art, as well as Mesoamerican understandings of sight as an especially godlike and elite power, in order to trace a gradual evolution in the uses of secrecy and concealment, from a communal practice that fostered social memory to a tool of imperial power.

Addressing some of the most charismatic of all Mesoamerican sculptures, such as Olmec buried offerings, Maya lintels, and carvings on the undersides of Aztec sculptures, Brittenham shows that the creation of unseen art has important implications both for understanding status in ancient Mesoamerica and for analyzing art in the present. Spanning nearly three thousand years of the Indigenous art of Mexico, Guatemala, Honduras, and Belize, Unseen Art connects the dots between vision, power, and inequality, providing a critical perspective on our own way of looking."

från författar intervjupodden newbooksnetwork.com/unseen-art
 
Joined
27 Sep 2001
Messages
1,462
Location
Uppsala
Det är ibland svårt för oss idag att förstå hur viktigt kossor och mjölk var förr i tiden. Om en ko sinade så kunde det vara en katastrof för en fattig familj.

Med tanke på det så är det inte så konstigt med att det är så mycket folktro som är kopplat med just kossor och mjölkning.

Bjäran (aka mjölkhare, puke, etc.) är ett klockrent exempel på det. Tanken att någon ska gå så långt att denne håller på med svartkonster/häxeri för att stjäla grannens mjölk kan kännas väldigt främmande för oss moderna människor, men inte för människorna då. Och tanken på att dricka något som en mjölkhare diat från grannens ko och sedan spytt upp är inte heller så tilltalande för de flesta (?) av oss.

Bjäran och andra dragväsen kan med lätthet användas i en mängd olika rollspelsscenarion. Något blir stulet... av vem eller vad? De kan vara villospår eller verkliga tjuven. Det behöver ju inte bara handla om mjölk (ölhare?).

1729865156251.png
 
Joined
27 Sep 2001
Messages
1,462
Location
Uppsala
Något som ofta överdrivs är risken att dö i sårinfektioner.

Visserligen var det en reell risk, men det är inte så att sår automatiskt blev infekterade. Och om de blev infekterade så är det inte automatiskt så att man dör i infektionen. De flesta av oss har fått infekterade sår flera gånger under vår livstid och de läker oftast utan någon antibiotika. Inte ens 1177 rekommenderar att man ska söka vård för mindre infekterade sår.

Man hade också metoder för att rengöra sår och även för att ta sig an ett redan infekterat sår. De vanligaste medlen som användes var:
  • Vin
  • Vinäger
  • Honung
Alla har en viss antiseptisk förmåga. Andra medel som förekommer är vitlök och en del örter. Hur effektiva de är har jag ingen aning om. Har även läst att mögligt bröd använts, men det verkar lite galet (men det kanske det inte är, vad vet jag).

För sårtvätt kunde även urin användas. Det är också (svagt) antiseptiskt. Min morfar berättade att de fortfarande använde urin för att tvätta sår när han var barn.

Läste om ett fall på 1300-talet där en läkare behandlade ett större öppet sår. Han stoppade in tygtrasor med vinäger i såret och sedan bytte han dem med ett par dagars mellanrum under hela läkningen. Såret fick läka från djupet och uppåt. Det resulterar visst i fula ärr, men det håller såret rent. Patienten överlevde.

Som sagt så var dock infektioner en verklig risk och många dog i dem. Men, det var inte så automatiskt som det ibland framställs. Och man var inte helt hjälplös. Patienten ovan var dock rik så han hade råd och möjlighet att gå igenom behandlingen, det skulle antagligen inte den vanliga soldaten haft.
 

lupmet

Swordsman
Joined
19 Feb 2014
Messages
726
Location
Göborg
Hur effektiva de är har jag ingen aning om. Har även läst att mögligt bröd använts, men det verkar lite galet (men det kanske det inte är, vad vet jag).
Viss former av mögel skapar antibiotika, det är därifrån ordet penicillin kommer och redan de gamla egyptierna använde det.

Jag vet inte varifrån jag fått den, kan varit i den här tråden men med 48 sidor är jag inte så sugen på att leta igenom: With Steel Fire and Honey? Treating the Wounded in Late Medieval Europe:
De var inte helt medeltida under medeltiden…
 

Gamiel

Myrmidon
Joined
22 Dec 2013
Messages
3,641
Location
Stockholm
Jag vet inte varifrån jag fått den, kan varit i den här tråden men med 48 sidor är jag inte så sugen på att leta igenom: With Steel Fire and Honey? Treating the Wounded in Late Medieval Europe:
Sök på den bokstavskombinationen som videon adress har efter lika med tecknet - "zVABCceFm30" i det här fallet - så hittar du de andra inläggen där den förekommer. I den här tråden förekommer den på sidan 12.
 
Last edited:
Joined
27 Sep 2001
Messages
1,462
Location
Uppsala
Viss former av mögel skapar antibiotika, det är därifrån ordet penicillin kommer och redan de gamla egyptierna använde det.
Kände till att penicillin kom från mögel, men inte brödmögel.

Kan bara inte få bilden av en läkare med en möglig Skogaholmslimpa i näven ur skallen... Skulle ju vara lite skeptisk om läkaren ville trycka in limpan i mitt sår :)

Men, va faen, om det funkar så funkar det :)
 
Top