En snabbguide till att låta som en fantasy-läkare/naturhäxa/örtagubbe. Framför allt skrivet för
@Zeedox , som tydligen ska spelleda en grupp som vill driva ett apotek i Eon 5!
Eller, en guide till att prata om folkmedicin, alternativmedicin, örter mm och låta lite självsäker:
Naturliga substanser etc där det finns belägg, och ofta finns en modern version:
Älgört och sälg innehåller salicylsyra. Det är smärtstillande, men dåligt för magen (och giftigt i höga doser). Det är också antiinflammatoriskt. Acetylsalicylsyra (dvs, aspirin) har ersatt salicylsyra som smärtstillande. Men salicylsyra används fortfarande utvärtes, t ex mot acne och vårtor.
Malört har används mot malaria i kina sedan hundratals år, idag kallas det verksamma ämnet artemisinin. Förut användes även kinin från kinaträdet, men malariaparasiten utvecklade resistens.
Opiumvallmon har gett oss opiater, som odlats sedan antiken. Smärtstillande, lugnande. Orsakar också förstoppning och är beroendeframkallande.
Blodiglar
används än idag för att få igång blodflödet och minska risken för blodproppar efter vissa typer av kirurgi.
Johannesört mot nedstämdhet och sömnproblem, men kan också påverka väldigt många andra mediciners verkan. Jag har googlat en hel del, och osäker på om den ska ligga i denna kategori eller kategorin under?
Och jag antar att alla numera känner till sambandet mellan vitamin C och skörbjugg, och att brittiska flottan använde limefrukter för att motverka skörbjugg bland sjömän.
Fingerborgsblommans gift digoxin används (i små doser!) mot vissa hjärtproblem.
Traditionellt använt, har forskats på, men evidensen är skakig eller saknas, eller har andra problem (t ex giftighet):
(fortfarande bra i rollspel, och spelare kommer nog nicka och tycka "det här låter vettigt").
Tranbär mot urinvägsinfektion
Ingefära mot illamående
Vitlök mot förkylning
Te på hallonblad för lättare förlossning
Aloe vera för att behandla brännskadad hud
Renfana mot parasiter
Tussilago mot slemhosta
Märkliga medicinska teorier från förr:
Humoralpatologin - enligt denna har människan fyra huvudsakliga kroppsvätskor, som är varma/kalla och torra/fuktiga: gul galla (varm och torr), svart galla (kall och torr), slem (kallt och fuktigt), blod (varmt och fuktigt)... Om balansen mellan dessa rubbas, orsakas sjukdom. T ex, åderlåtning kunde användas om patienten hade för mycket blod. Om patienten hade mycket slem, kunde man motverka det genom att hålla hen varm och torr. Besläktat med konceptet med de fyra elementen. Balansen mellan vätskorna (humörerna) antogs också påverka en persons temperament.
Ayurveda - ungefär som en indisk motsvarighet till humoralpatologin. Utgår från fem element, och tre kroppstyper (vata, kapha, pitta). Baserat på vilken kroppstyp du har ska du äta på olika sätt för att vara i rätt balans mellan elementen och hålla dig frisk.
Signallära - enligt denna så skulle Gud varit snäll nog att formge växterna runt oss så att vi skulle förstå vilken medicinsk verkan de har. Ögontröstens blommor ser ut som ögon, lungörtens blad som lungor, blåsippans blad som lever... Alltså måste de vara bra mot ögonsjukdomar, lungsjukdomar, leversjukdomar! Det här är nog en av mina favoriter, för få icke-botaniker brukar känna till det.
Homeopati - Utgår från principerna "lika botar lika" och "vattnet minns vad som varit i det, därför blir effekten starkare om man späder det". Så, t ex: om du blir stucken av ett bi, ger giftet from gadden effekterna att det svider, blir rött och svullet. Med homeopatisk logik så blir då samma gift utspätt hundratals, kanske tusentals gånger, ett effektivt medel mot sveda och svullnad.
Mitt tips däremot, till den som ska spelleda något i en fantasysetting och vill ha med medicinska växter: hitta på grejer! Hitta på en växt genom att ta ett förled (t ex en miljö, färg, djur, kroppsdel...) + ett efterled från någon redan befintlig växt (-rot, -sippa, -ros, -gräs, -ört mm). Googla lite snabbt för att se att det inte redan existerar. Varsågod och hitta sedan på effekter för din
brunsippa, knäros eller
hyggelrot! Ha gärna både en positiv effekt (t ex smärtlindrande) och en negativ biverkan (orsakar illamående) för lite realism. Ibland kanske den negativa effekten kommer sig av att överdosera den positiva effekten (lindrar diarré -> leder till förstoppning?).