stenhöna said:
Min fråga denna gång är: Vad ska man göra med alla planeter?
Servera dem till Galactus med brunsås och kokta potäter!
stenhöna said:
Vilka kan man utvinna ämnen från?
Allihop! För alla planeter består av ämnen! Gasjättarna består mestadels av väte, metan och ammoniak, isjättarna och de isiga månarna och dvärgplaneterna mestadels av vatten, stenplaneterna (inklusive Jorden) mestadels av kisel, järn och nickel.
Den verkligt stora fördelen med små planeter och månar är att de har yta och gravitation alldeles gratis! Många av dem (men inte alla) har atmosfär! Det gör att man inte behöver bygga sån skit som yta, gravitation och atmosfär åt eventuella nybyggare. I värsta fall behöver man skapa eller modda en av dem (atmosfären). Och det är planeternas apstora kostnandsmässiga fördel i bosättningsrejset!
De är dessutom ansamlare av andra ämnen utöver sten, järn, nickel och is, eftersom de har formats av de tyngre grundämnena. Typ, alla grundämnen som är tyngre än vatten samlas på en stenplanet, eftersom stenplaneten uppkom i den delen av protosolsystemet där det fanns mest av de tyngre grundämnena (de lättare var längre ut och blev gas- och isjättar istället). Så vill du ha massiva urangruvor, leta upp en tyngre stenig planet som ingen bryr sig om, gärna nära en stjärna också där risken är större att det finns mer av'et. Så planeter är jättefantastiska ansamlare av naturresurser, och således intressanta investeringsobjekt!
Planeter har dock en stor fet nackdel: de är en djuuuuuup gravitationsbrunn, så det blir dyrt att få upp allting i rymden. Så om man faktiskt inte bor på planeten så har man inte så jättestor nytta av den.
stenhöna said:
Avstånden blir ju större och större, dessutom, där ute.
Är avstånden ett problem? Har du bråttom? Är dina produkter såpass färskvara att de går sönder av att färdas länge?
Om inte så har jag en glad nyhet åt dig: du kan utnyttja omloppsbanemekanik för att få en tokbillig energisnål infrastruktur. Allt som krävs är att du inte har bråttom.
Då kan du skicka in ett rymdskepp i en bana som med väldigt liten energi snuddar vid avreseplaneten och vid destinationen. Den kan behöva en liten knuff här och var för att justera för övriga planeter, men resten av tiden driver den lugnt och stilla mellan de två platserna. Då kan du ha ett rymdskepp som sisådär vart femte år kommer förbi Jorden och Jupiter. Visst, resan tar fem år, men järn rostar inte i vacuum.
stenhöna said:
Finns det någon fördel med att cirkulera runt en planet gentemot att bara sväva i rymden?
Allting cirkulerar kring någonting. Cirkulerar det inte kring en planet så cirkulerar det kring solen, och är det inte det så är det kring den lokala stjärnhopen, galaxens mitt, lokala galaxhopen eller superhopen.
Fördelen med att välja att cirkulera kring en planet jämfört med allt annat är ungefär som fördelen med att bo i förorten kontra att bo på toppen av Kebnekaise: du bor såpass nära civilisationen att du faktiskt kan pendla och göra shoppingturer (fast på lite större skala då).
En planet är en metropol! Den har miljarder folk, den har fetmycket coola resurser tätt koncentrerat (typ, mat, sällsyntare grundämnen, arbetskraft etc) och en infrastruktur som inte bara hjälper din industri att expandera utan även kan hjälpa om något går fel. Om du väljer att kretsa kring något annat så väljer du bort allt det där.
(Undantaget är möjligen om planeten ännu inte har fått det och du är i färd med att kolonisera den; men då är det därför som du är där, för att vara språngbrädan till kolonisationen. Om planeten inte ska koloniseras alls så är det väl bara vetenskap som gör att du vill vara nära en planet.)
Nackdelen är att du är hyfsat djupt ner i en gravitationsbrunn (inte lika långt ner som de som bor PÅ planeten, men ändå en bra bit ner). Det gör att det är rätt dyrt att sticka iväg någon annanstans. Och det faktum att du är högre upp i brunnen än vad de på planetens yta gör innebär att det är samma nackdel gentemot dem: det kostar att pendla eller shoppa, helt enkelt.
Så det blir precis som med förorten.