The Science of Discworld: en titt på vår värld och hur den egentligen fungerar, fast ur Skivvärldens trollkarlars synvinkel. Underhållande, tänkvärd och mycket intressant. Det finns en uppföljare, "The Science of Discworld II: The Globe", som koncentrerar sig mer på humanioran, och är minst lika underhållande, tänkvärd och intressant.
Historien om Gud: Karen Armstrong går igenom hur gudsbegreppet har förändrats under tiden, från judendomens födelse till dagens judeo-kristna religioner.
Den gyllene grenen: James G Frazers klassiska och rätt felaktiga verk, men trots det intressant, då den tar upp magiska traditioner ur religiös synvinkel, både i etablerade religioner och folktro.
Vi tar en religiös bok till: Koranen ställer faktiskt en hel del på huvudet om vad man tror är islam, och man blir tvungen att klia sig rätt mycket i huvudet för att komma fram till hur islamisterna har lyckats vaska fram det där ur Koranen.
Simon Singh har skrivit ett par biografiska böcker på numerologi och matematik, och de två jag rekommenderar är Fermats gåta och Kodboken. Den förra börjar med att matematikern Pierre de Fermat år 1637 slänger fram satsen att det inte finns några heltalslösningar på ekvationen a<sup>n</sup> + b<sup>n</sup> = c<sup>n</sup> för något n > 2, och antyder att han har ett underbart och enkelt bevis för detta, men att det inte fick plats i marginalen. Därmed startar ett trehundra år långt sökande efter beviset, och det tog inte slut förrän 1995.
Den andra boken handlar om koder, från de enklaste förskjutningskrypton till framtidens fysiskt oknäckbara kvantkrypton. Däremellan får vi in mannen med järnmasken, Enigma, navajoindianer samt Linear-B och hireoglyfer.
Santiago av Mike Resnick handlar om... tja, Santiago. Santiago är skurkarnas skurk, en rymdens motsvarighet till Robin Hood som skiljer sig från den senare genom att han stjäl från alla och ger enbart till sig själv. Det sägs att hans far var en komet och hans mor en kosmisk vind, och han hålls som skyldig för fler brott än någon annan brottsling i galaxens historia. Det finns ett regeringsdepartement med över 1200 anställda som enbart har som uppgift att fånga Santiago, och det har överlevt de senaste tre administrationerna. Hans namn finns fortfarande på efterlysningsaffischerna, men inte hans ansikte.
Fast egentligen handlar den om en prisjägare som hatar sitt liv, sitt yrke och sig själv (fast inte nödvändigtvis i den ordningen), en konsttjuv som är ute efter Santiagos konstgömmor, en journalist som vill ha århundradets scoop och en präst som predikar och skjuter skurkar i Guds namn.
Jag skulle kunna tipsa om vad som helst av Arthur C Clarke, Kim Stanley Robinson, Iain M Banks och en himla massa andra också, men då blir inlägget alldeles för långt.