Hellmer said:
Det finns ett otal olika regelsystem där ute som ofta bygger mer eller mindre på andra system; hur funkar sånt? När räknas det som plagiat? En ful fråga: Hur mycket måste man ändra ett system för att det ska kallas för ens eget?
Om vad du inte får göra:
I princip finns det tre regler som begränsar sig: upphovsrätten, patenträtten och varumärkesskyddet.
Upphovsrätten skyddar texten (eller i förekommande fall bilden eller musiken), samt dess översättningar. Den säger i princip "sno inte andras texter (eller bilder eller filmer eller musik)."
Patenträtten skyddar uppfinningen, men till skillnad från i USA så är svensk patenträtt hårt begränsad. Vi har till exempel inte patent på algoritmer eller mjukvaror (än), så i rollspelssammanhang är den förmodligen inte tillämpbar i Sverige.
Varumärkesskyddet skyddar varumärket, dvs namnet och hur det framställs grafiskt (namnskydd och märkesskydd). Det innebär att det finns begränsningar på hur du får använda någon annans rollspels namn.
Hur du går runt det:
Så länge som du håller dig borta från ovanstående så kan du göra vad du vill. Det vill säga, rita inte av, utan rita nya bilder; skriv inte av texten utan skriv en ny text som beskriver samma procedur, etc.
Du kan fortfarande bli anklagad för att plagiera om din regelprocedur är väldigt lik någon annans regelprocedur, men det är inte så mycket någon kan göra åt saken.
Du behöver inte be om lov får att gå runt det heller, men han kan fortfarande bli sur på dig.
Vad upphovsmannen kan låta dig göra:
Sen finns det fall då folk använder licenser för att dela med sig. Det är upphovsmannen som säger "du kan använda det jag har gjort, om du uppfyller dessa villkor".
För att göra de här avtalen lite lättare så finns det färdigskrivna licenser.
Creative Commons,
Open Gaming License och
GNU Public License är sådana licenser. De har det gemensamma att de använder upphovsrätten för att garantera att du har rätt att använda verket som ligger under licensen.
Licensen är i princip ett avtal.
Varje licens listar upp vilka villkor som gäller, så läs licensen! Där står vad som gäller! Krank gav en kort genomgång av några möjliga villkor i Creative Commons.
Om du accepterar licensen och håller dig inom dess avtal, eller på annat sätt ingår avtal med upphovsmannen, så har du fått lov. Då är det bara att tuta och köra.
Om upphovsmannen inte säger något:
Finns ingen licens så har ingen delat med sig av verket!
Kort sagt, det finns inget avtal. I och med att det inte finns något avtal så kommer framförallt varumärkesrätten och upphovsrätten i vägen. Då får du inte använda texten, bilden eller varumärket, utan måste gå runt det genom att skriva egen text och rita egna bilder. Du kan fortfarande använda regelproceduren, men inte regeltexten.
Eller så måste du be om lov och ingå ett avtal med upphovsmannen.