Har man ris över kan man steka det, eller koka ris, låta det stå över natten och sen steka den. Låter man riset stå över natten kan det vara bra att skvätta ner en matsked vatten så att det blir lite fluffigare. Man får anpassa mängden kokt ris till storleken på stekpannan.
värm upp olja en stekpanna på hög värme
lägg till riset, rör om i ca en minut, rör hela tiden så det inte blir en stekt riskaka,
addera lite strimlad lök, gul och purjo, lite ärtor, blanda
krydda lite med önskade kryddor, t.e.x salt, spiskummin, koriander, chili krydda
rör om i ca en minut
flytta allt åt ena sidan på pannan
häll ner ett lätt vispat ägg kryddat med salt och svartpeppar
när ägget precis stelnat på ovansidan trasar man sönder ägget med en gaffel och blandar ihop med riset
rör om i ca 20-30 sec.
färdigt.
man behöver inte använda mycket kryddor, tanken är att man ska äta riset till annat som är starkt kryddat.
Gillar man kyckling kan man göra pankopanerade kycklingschnitzlar
ta tinad/färsk kycklingfile, dela den vertikalt så du får 2 tunnare skivor (funkar med innerfilé också men inte lika bra och den behöver inte delas.)
banka filéerna tunna med kötthammare, brödkavel eller nått annat tungt
panera i mjöl -> ägg -> pankobröd
stek på i någon minut på vardera sida.
vill man kan man krydda pankobrödet och/eller det vispade ägget med valfri krydda för mer smak.
variation på potatis är Hasselbacks potatis
Dela potatisar i halvor (skalade eller oskalade efter smak), lägg på plåt eller ugnsform, pensla med olja, krydda med paprikapulver, lite salt och strö kummin över. Ställ i varm ugn till klart ( har inte exakt tid i huvudet)
Tyckte man om Skolans varma pastasallad har jag fått tag på det till besvikelse enkla receptet,