Det där med mat

wilper

Gubevars en rätt produktiv människa.
Joined
19 May 2000
Messages
8,111
Location
Nordnordost
Potatis. Svaret är potatis. Allt annat är bara garnityr.

:p

Mer seriöst så är potatis helt underbart som bas o du kan göra så mycket med den och ha det mesta till det.
Även om man vill äta ris är potatis bra, skiva ner en oskalad potatis eller två i risgrytan innan du kokar riset för en spännande variation på kokt ris.
 

Mogger

Hipsteranka
Joined
12 Nov 2001
Messages
18,187
Location
Ereb Altor
Ja du... Här har jag en vegetarian, en glutenintolerant och en 10-åring. Att hitta mat som passar alla är i princip omöjligt.

Men jag kan verkligen rekomendera matkassar med färdiga recept. Räckar att köra i nån månad sen har man fått lite inspiration.

Under coronan så dubblade jag våra utgifter på mat. Det är kanske inte en klockren lösning men att käka ex Ostron Rockefeller en onsdag är ändå rätt kul.

Edit: lästa startinlägget nu och missade målet lite...

Nytt tips:
Amerikansk mat
Italiensk mat

Mycket enkelt där bra råvaror lägger ribban. En vanlig jävla pasta med tomatsås eller BLT-macka är gudomligt om man lägger lite tid på att göra det rätt.
 
Last edited:

Gamiel

Myrmidon
Joined
22 Dec 2013
Messages
3,958
Location
Stockholm
Även om man vill äta ris är potatis bra, skiva ner en oskalad potatis eller två i risgrytan innan du kokar riset för en spännande variation på kokt ris.
Eller så gör man, för att tala utlänska, "riced potatoes" - pressad potatis


Ja du... Här har jag en vegetarian, en glutenintolerant och en 10-åring. Att hitta mat som passar alla är i princip omöjligt.
Ha potatis eller böner som bas o så har man saker vid sidan om. En korv brunabönor förlängd med ett paket bönor från Gogreen/liknande för att få mer utav det o variera konsistensen lite, stek svamp eller stekost* till vegisen o fläsk till de andra. Du kan blanda i vinäger eller lite sweetchili för att ge det lite mer sting.
* försök köpa från norden, om det bara finns från Cypern så köp eko varianten.
 

michael

geschtonkenflapped
Joined
29 Aug 2008
Messages
280
Location
Stockholm
Kyckling Korma är sjukt gott och enkelt att göra.
Kyckling med fetaost och dragonsås.
Fläsklägg!



Ett tips för att prova nya saker är att utforska maträtter efter ett land, ett område i Sverige eller en kultur och ha tema på en middag i veckan (förslagsvis helg). Förrätt, huvudrätt och efterrätt från ett och samma område helt enkelt. Barnen får i uppgift att hitta spännande fakta om platsen och lära sig var det ligger på vårt runda klot.
 

Dr_Dängrot

Myrmidon
Joined
1 Mar 2017
Messages
4,326
Finska Korvsoppa




1 finsk länkkorv, gärna HK sininen lenkki men för er svennar så funkar det lika bra med en falukorv
4 st potatis
2 st morötter
1 st kålrot
1 st palsternacka
1 st purjolök
1 msk neutral olja
1 msk smör
1 st grönsaksbuljongtärning
1 st köttbuljongtärning
2 l vatten
2-3 st lagerblad
Några hela kryddpepparkorn
salt
1 kruka hackad persilja,

Skala och skär potatis och rotfrukter i tärningar.
Skiva purjolöken.
Skär korven i bitar.
Hetta upp en rymlig kastrull och fräs morot, kålrot och palsternacka .
Släng i buljongtärningar och häll på en liter vatten.
Tillsätt lagerbladen och kryddpepparkorn.
Låt småkoka tills rotfrukterna har mjuknat något.
Hetta upp en stekpanna och fräs korven tills den fått färg.
Lägg ner potatis, purjolök och korv i soppan och häll på ytterligare en liter vatten.
Låt soppan koka på medelvärme tills alla rotfrukter och potatisen mjuknat.
Smaka av soppan med salt.Tillsätt persilja precis innan servering.
 

Froste

Veteran
Joined
17 Oct 2019
Messages
171
Jag är sjukt trött på att hitta på mat ... Kan någon hjälpa mig med lite tips?
Jag har alltid varit super carnivore och har dragit mig för saker som bara verkar vara konstiga, typ linser... men tidigare i år så upptäckte jag linserna för första gången och det var ju helt sjukt vad jag har missat. Många gånger samma textur som kött, dessutom mycket billigare än kött, helt jävla crazy att jag har gått så här länge utan att veta om det.

Första receptet (det som fick mig att upptäcka linserna), Lentil Curry, ett bra tillägg: på lidl har dom 'greek style coconut yoghurt', brukar slänga i 3msk av den.

Andra receptet, Moroccan Lentil Chickpea Stew, ceylonkanel ftw!

Tredje receptet, spaghettiköttfärssås fast you know... utan the kött, linsfärssås? Najs som fan i alla fall, till och med bättre än 'vanlig' köttfärssås. Mushroom and Lentil ragu. Aningen komplicerat recept första gången man gör det, men det blir lättare varje gång.

Vad jag ändrar i detta: istället för att koka svampen tillsammans med allt, köp en påse fryst billig eldorado-svamp på närmaste Willy:s, dumpa hela påsen i stekpannan och kör på varmaste, efter några minuter så har du gott om svampvatten, häll av i en kopp och använd detta som din broth i steg 2. Fortstätt steka svamparna och ha i lite smör, när dom har brynts så lägg dom vid sidan i en skål tillsammans med tvättade linser, vitlöken, sojan. Fräs grönsakerna i 10 minuter istället och sen dumpa i soja-lins-svamp-vitlöks-blandningen, i steg 1.

Dom här tre recepten gör jag ganska ofta nu, speciellt curryn är ganska snabb och enkel, linserna jag använder är vanliga gröna eldorado-linser från willy:s. @Måns jag tror dessa rätter passar in på dina tre krav av veggo, glutenfri (byta ut pastan kanske) och ung också =)

Bonusrecept: Lentil Tacos, och tacos ser jag lite som en lego-maträtt, plocka ihop lite av allt, men att byta ut köttfärsen här mot linser har varit hur najs som helst för mig. Mycket bättre, faktiskt. Subjektivt i alla fall =)
 

Gamiel

Myrmidon
Joined
22 Dec 2013
Messages
3,958
Location
Stockholm
Måste erkänna att jag inte tycker om att man behandlar god vegetabiliska ingredienser som bara ett kött substitut istället för sin egna grej, o få mig inte börjad på de där överposeserade grejerna som de säljer som vego[köttprodukt].

Linser e got o man kan göra riktigt goda soppor på det.
 

Cybot

Mest spelbar
Joined
19 Oct 2001
Messages
4,777
Location
Helsingborg
Annars är väl pizza smidigt och lätt att variera. Blixtsnabb pizzadeg fås av att blanda vetemjöl (eller som jag gör det med glutenfritt mjöl) och joghurt i proportioner tills det blir en deg som inte klibbar i skålens väggar. Platta ut på bakplåtspapper och lägg på tillbehör efter smak. 50-50 blandning av tomatpure och ketchup blir en pizzasås som sett till arbetsinsatsen är fantastisk. Är det hel familj som vill äta går det ju att käka första plåten medan den andra går i ugnen.
Tomatpure&Pesto* är hur man gör en snabb pizzasås och sedan maximalt en liten klick ketchup eller socker för att framhäva tomatsmaken. Peston fixar sältan och kryddigheten.

Sedan har jag svårt att förstå hur man kan bli trött på kyckling. Kyckling kan tillagas på så många olika sätt. Kyckling med ris och jordnötssås. Wraps med panerad kyckling (släng mjöl salt och peppar i en plastpåse. Skaka. Släng i kycklingbitar. Skaka. Panerat. Ger en krispig&go stekyta) och mangosalsa (tärnad fryst mango är det här århundradets bästa innovation). Kycklingpilaf. Kyckling i nudelsoppa. Kyckling&citron soppa. Kycklingcurry. Kycklingquesadillas. Stacked enchiladas (tänk dig en lasagne, men istället för pasta så använder du tortillas och lager av enchiladasås/ost/kyckling). Yoghurtmarinerade kycklingspett. Bacon-snurrad kyckling.
Listan bara fortsätter.

*Pesto innehåller dock både ost och nötter, så pizza med skinka, ost och pesto är liksom trifektan i att den innehåller gluten, nötter, mjölk och gris. Så plockar alla de vanliga allergierna plus att den inte är kosher.
 

Cybot

Mest spelbar
Joined
19 Oct 2001
Messages
4,777
Location
Helsingborg
Jag har alltid varit super carnivore och har dragit mig för saker som bara verkar vara konstiga, typ linser... men tidigare i år så upptäckte jag linserna för första gången och det var ju helt sjukt vad jag har missat. Många gånger samma textur som kött, dessutom mycket billigare än kött, helt jävla crazy att jag har gått så här länge utan att veta om det.

Första receptet (det som fick mig att upptäcka linserna), Lentil Curry, ett bra tillägg: på lidl har dom 'greek style coconut yoghurt', brukar slänga i 3msk av den.
Falafel (som köttbullar, fast kikärter) är också gott. Det är ju inte köttigt, men mättande och supergott med couscous och en kryddig yoghurtsås. Eller hummus.
 

Dr_Dängrot

Myrmidon
Joined
1 Mar 2017
Messages
4,326
Hemmagjord kebabrulle.

Ta fram ugnsfolie samt libabröd ,grönsaker, isbergssallad ,jalapenos , gul lök , kebab,kebabkrydda och slutligen kebabsås

Ta en lagom bit ugnsfolie och bred ut
Lägg libabrödet i ugnsfolien
Stek kebabköttet och krydda med kebabkrydda
Lägg köttet i libabrödet
Skär och hacka grönsaker och lägg i libabrödet ihop med jalapenos och isbergssallad och gul lök.
Stänk över kebabsås
Rulla ihop libabrödet och ugnsfolie simultant

Nu har du fått en hemmagjord kebabrulle , ät och njut.

Vill du köra veggo så byt ut kebaben mot falafel och Bing bang boom så har du gjort en falalfelrulle ist
 

Dr_Dängrot

Myrmidon
Joined
1 Mar 2017
Messages
4,326
När vi ändå är inne på rullar.

Korv i tunnbrödsrulle med mos och röra

Koka eller stek eller grilla 2 grillkorvar efter eget tycke och smak
Koka upp pulvermos
Ta fram senap och ketchup
Ta fram räksallad eller annan röra du gillar
Ta fram smör
Ta fram tunnbröd

Bred ut smör på ett tunnbröd
Bred sedan ut en klick pulvermos
Lägg 2 korvar ovanpå moset
Strö på senap och ketchup efter behag
Klicka dit en klick röra
Rulla ihop rullen och ät och njut .
 

chrull

Stockholm Kartell
Joined
17 May 2000
Messages
8,421
Kan någon hjälpa mig med lite tips? Vad finns det mer för kött/fisk som inte kostar skjortan? Jag gör pulled park lite då och då och det gillar de. Har ni några tips på kul recept som inte är sjutiotolv moment och femtielva skumma ingredienser? Finns det något gott vegetariskt? Vi har testat diverse quorn, portabello och lite annat men det har inte gillats alls…
Köp anammas formbara färs och gör allt du brukar göra på köttfärs med den istället. Det blir en annan smak och därför nytt, men också igenkännbart. Än så länge tror jag inte jag hittat ett enda recept som inte funkar med en ren swap. Anpassningar kan man göra sen.

Det här är bra och enkelt också: https://www.koket.se/palak-paneer-med-halloumi
 

Dr_Dängrot

Myrmidon
Joined
1 Mar 2017
Messages
4,326
Enkel fiksgratäng går även under namnet fisk i ugnen .

Ta fram och tina fiskblock , vill man vara fancy tar man torskfilé vill man vara ekonomisk tar man Alaska Pollock.

När fisken tinat så salta och peppra den och släng den i botten på en ungssäker form.

Koka upp pulvermos och täck fiskblocken med pulvermos.

In ugnen på 200 grader i 20-30 minuter

Undertiden koka upp en sån där snabbsås på påse (dillsås).

Skala räkor.

Ta fram dill

När gratängen är klar ta ut låt svalna lite strö över räkor och dill .

Ställ fram på bordet och servera ihop med dillsås.
 

Cybot

Mest spelbar
Joined
19 Oct 2001
Messages
4,777
Location
Helsingborg
Köp anammas formbara färs och gör allt du brukar göra på köttfärs med den istället. Det blir en annan smak och därför nytt, men också igenkännbart. Än så länge tror jag inte jag hittat ett enda recept som inte funkar med en ren swap. Anpassningar kan man göra sen.

Det här är bra och enkelt också: https://www.koket.se/palak-paneer-med-halloumi
Byt ut halloumin med grillost som inte kommer ifrån Cypern (cypern använder 30 gånger mer antibiotika i sin djuruppfödning än de nordiska länderna, och är en av de värsta i Europa). Eller gör din egen Paneer (lite överkurs, men inte svårt egentligen).
 

Mogger

Hipsteranka
Joined
12 Nov 2001
Messages
18,187
Location
Ereb Altor
Korvar är ju gott! Finns massor av olika. Färskkorv och kryddor m.m. Kan kombineras med pasta, potatis, ris...

Man ska inte heller underskatta vanlig äggbaserad mat som ugnspannkaka, äggröra, stekt ägg m. tillbehör etc.

Sallader! Brukar köpa färdiga blandningar och sedan bara addera typ räkor och någon dressing efter smak. För att blidka barn kan man ha i kyckling och krutonger.
 

Dr_Dängrot

Myrmidon
Joined
1 Mar 2017
Messages
4,326
Korvar är ju gott! Finns massor av olika. Färskkorv och kryddor m.m. Kan kombineras med pasta, potatis, ris...

Man ska inte heller underskatta vanlig äggbaserad mat som ugnspannkaka, äggröra, stekt ägg m. tillbehör etc.

Sallader! Brukar köpa färdiga blandningar och sedan bara addera typ räkor och någon dressing efter smak. För att blidka barn kan man ha i kyckling och krutonger.
I den fattiga ungdomens tid så kom jag på att pommes frites med 2 stekta ägg till dränkt i ketchup och hamburgerdressing är en alldeles utomordentlig måltid för en hungrig ungjunker.
 

Dr_Dängrot

Myrmidon
Joined
1 Mar 2017
Messages
4,326
English breakfast for lunch/dinner.

Gör en English breakfast efter konstens alla regler men här är twisten ist för att äta den som frukost ät den som lunch/middag.

Det är jäkligt mättande med stekt korv , ägg , bacon , friterad potatis , vitabönor i tomatsås , vitt bröd , stekt tomat.
 

Dr_Dängrot

Myrmidon
Joined
1 Mar 2017
Messages
4,326
Simpel nachotallrik

Köp en påse med billiga nachochips
Köp en burk chili con carne
Köp en påse färdigriven taco ost

Bred ut chipsen på en tillräckligt stor tallrik
Släng över burken med chili con carne över chipsen .
Strö över rikligt med ost
Nuke:a allt i micron tills osten smält och fått rätt konsistens.
Käka och njut.
 
Top