Skarpskytten said:
Jag tror inte jag känner till ett enda rollspel som har någorlunda verklighetsbaserade regler för karkatärernas stridsmoral. Det gjordes ju t ex undersökningar efter Vietnamkriget som visade att kanske var tionde soldat faktiskt sköt på fienden i strid. Övriga sköt i luften eller inte alls. Men det kan man inte ha med i mainstream rollspel - för då tar man kontrollen från spelaren. Inte kul, tycker nog de flesta.
Ska man vara petnoga, så var det under Vietnam ca. tio procent som INTE sköt på fienden.
Som högst (konstaterat, uppmätt) var det ca. 25 procent i vissa enheter under första och andra världskriget. Det var också då man började sätta in motåtgärder för att öka stridsmoralen.
Två saker man konstaterade under Korea-kriget, var att
- tilltro till sin utrustning och utbildning (och sin stridsmoral, yay! rekursion...)
- tilltro till sjukvårdskedjan
ökade stridsmoralen.
(Jänkarna anser sedan dess bl.a. att värnpliktsförband har sämre stridsmoral än yrkesförsvar, men det beror på att de aldrig haft en ordentligt fungerande utbildningsapparat. Israeliska värnpliktsförband har klart visat att det inte är utslagsgivande.)
Att man kunde öka stridsmoralen så pass mycket mellan VK2 (då trupperna i allmänhet var välmotiverade, men orutinerade och saknade väsentlig skyddsutrustning) till Vietnam berodde på införandet av kroppsskydd, bättre utrustning (och mycket av den) i fältförbanden och en robust sjukvårdskedja med transporter i helikopter m.m. direkt från fronten till sjukhus utanför stridszonen.
Samtidigt. Soldater i äldre historia och fram till den tidigmoderna tidens arméer ingick i förband som tog mångdubbelt större förluster än vi idag skulle anse möjligt, och fortfarande uppträda som stridande förband. De hade i regel ingen som helst sjukvård och deras utrustning var oftast lika bristfällig som deras utbildning.
De slogs och dog och slogs ändå. Och de till och med tävlade om att utses till uppdrag som betraktades som självmordsuppdrag. Att vara först i stormningsstyrkan som slår sig igenom en bräsch i muren till exempel. Det hollänska uttrycket "verloren hoop" eller det franska "Les Enfants Perdus" t.ex. kommer av sådana styrkor - de ansågs förlorade redan från början...
Förvisso hände det då att arméer bröt samman på slagfälten, och kunde bli nästan utplånade. Och deserteringen var skyhög.
Men dessa avvikelser går inte riktigt ihop med den moderna "krigspsykologin", så det talar för att moderna sätt att resonera inte är direkt översättbara till hur människor tänkte och handlade i historien.
(En tänkbar förklaring som ges, är att synsättet förändrades med individualismens utbredning, att offerviljan var större innan dess och att synen på att få ett gott eftermäle kunde vara lika stark som överlevnadsinstinkten.)