Som en kommentar till tråden
Skolan (och samhället) är uppbyggd kring tillit. Tillit till att lärarna i kraft av sin utbildning och erfarenhet har den kunskap som krävs för att framgångsrikt undervisa eleverna. Tillit till att läroplaner och kursmål är utformade för att gynna inlärning, utveckling och kunskap. Min erfarenhet säger mig att de flesta lärare har som en av sina främsta drivkrafter att lära och hjälpa eleverna. Inget av detta ursäktar förstås dåliga eller inkompetenta lärare. Men skolan fungerar inte särskilt väl om eleverna, av olika skäl, inte godtar eller litar på lärarens omdöme. En viss skepsis mot auktoriteter är bara sunt och lärs förhoppningsvis ut av lärarna själva. Öppen misstro och ett ständigt ifrågasättande däremot leder till en återvändsgränd.
Om vi inte litar på läraren eller accepterar dennes auktoritet och ifrågasätter allt som sägs så blir skolan meningslös. En plåga för både lärare och elever.
Det var länge sedan som Svenska akademin hade något större inflytande över vad som läses i den svenska skolan. Att avfärda skönlitteratur som meningslöst dravel på nivå med tv-spelsteori är att gravt underskatta dess betydelse för vårt samhället, vårt tankeliv och vår historia. Många författare och deras alster har lämnat ett bestående avtryck och fortsätter att än idag påverka oss. Böcker och läsning är viktigt.
Det man kan bråka om är vilka böcker som ska läsas och här har den erfarne och utbildade ett försprång framför den självupptagne och arge som i så många andra situationer. Det är inte helt orimligt att man känner till mer om böcker och författare efter att ha läst om och av dem. Även om det är omöjligt att läsa mer än en bråkdel av alla spännande verk som finns där ute så kan en bra bok ge en glimt av en tidsanda, en miljö, en tanke, en fantasi eller något annat spännande äventyr. Du skulle också kunna läsa en bok för att få exempel på olika sätt att skriva, berätta, konstruera historier, perspektiv och så vidare.
Det är bra att ifrågasätta, särskilt om man kan argumentera på ett bra och vuxet sätt. Om man är påläst, kunnig och vänder sig till rätt publik. Annars blir det sannolikt bara ett skrik ut i den tomma rymden. Allting kan ifrågasättas, om det görs på goda grunder utifrån konkreta exempel så kanske det rentav leder till att någon lyssnar.