Nekromanti Gammal mat.

Robban

Hero
Joined
18 May 2000
Messages
946
Location
Växjö
Matkultur! Tänkte snacka lite om romarrikets mat, och såna grejer man kanske inte riktigt tänker på när man kör fantasy/historiska rollspel.

Ägg var svindyra. Ett dussin ägg kostade dig halva din dagslön veckolön (no kidding! En dagslön veckolön var ungefär 25 denarii, ett ägg kostade 1 denarius.) Vad gjorde man av äggen man köpt dyrt då? Tja, pocherade ägg med pinjenötssås, till exempel. Eller varför inte en French (Roman) Toast: överklassen svinar loss på riktigt med den här rätten. Inte bara ägg, utan vitt bröd också (och vitt bröd är dyrt, för vitt mjöl är dyrt att göra). Nice.

Romerska soldater fick en vinäger-ranson. (Som vi kan läsa om i Vegetius De Re Militari.) Vilket kan tyckas lite konstigt. De använde vinägern för att, bland annat, göra Posca, en dryck som vi inte har något recept för... det talas mycket om Posca i brev och berättelser, men något recept vet jag inte om det finns. Det florerar en del recept på nätet, men jag är inte säker på att någon av dem har nån bra källa. Alla källor säger iaf att soldaterna drack vinäger blandad med vatten, så det är ju ett ställe man kan börja på -- det är inte så farligt som man kan tro, testa själva. Jag misstänker att maltvinäger inte fanns (gissningsvis rödvins- och vitvinsvinäger först och främst).

Palsternackor. Palsternackor överallt. Apicius innehåller massor med palsternack-rätter, och Pliny verkar inte vidare förtjust i dem, men anser iaf att de skyddar mot ormbett (man blir alltså inte biten av ormar om man har palsternackor med sig).

Schemat för de rika och välbärgade var inte värst tungt. Man började dagen med att klara av alla viktiga möten, för att sen åtnjuta prandium (sen frukost). Efter det var det dags för happy bath time, och runt 14 så började man avnjuta cena, vilket var huvudmålet på dagen. Cena varade rätt länge, ofta långt in på kvällen (speciellt om man hade gäster), och avslutades med lite att dricka lite (comissatio). Cena brukade vara en sorts gröt, men man serverade grönsaker och kött eller fisk till också. Under republikens tid så utvecklades cena till två distinkta delar: huvudrätt och dessert, och i senrepublika Rom så var det vanligt att den serverades i tre delar: gustatio (första rätten), primae mensae (huvudrätten), och secundae mensae (dessert).

Fisksås var en grej. Den kallades Liquamen om man var fattig, och Garum om man var rik. Eller, det där stämmer inte riktigt. Garum gjordes bara på blod och innanmäte på fisken, liquamen gjordes på hela fisken. Garum användes som en sorts krydda som man hällde på färdiga rätter, medan liquamen är en ingrediens i matlagningen. Garum är också svindyr, 3 liter från Carthago Nova kostade ungefär en legionärs årslön. Närmsta jämförelsen med liquamen som vi har är troligtvis nam pla eller nån annan östasiatisk fisksås.

En hasselmus är good eatin', så det är bäst vi skaffar den en egen liten burk att bo i. Så kan vi mata den med nötter. En sån burk kallar vi kanske glirarium.

Kvinnor får givetvis inte dricka vin, men Passum är okej. Det är ett russinvin, och sålunda tillräckligt tjejigt. Väldigt sött. Man kan göra eget genom att offra lite rödvin och låta russinen svälla i det under 3-4 dagar. Ta sen en stavmixer och gör allt till en sörja, sila ut vätskan så gott det går. Enjoy. Ta kanske.. 100g russin per halvliter vin.

Eller betala en förmögenhet för vin santo/passito. (Ok, inte en förmögenhet kanske, men definitivt dyrare. Just makes sure there are raisins in there.)

Vinidarius skrev recept, men glömde ibland att skriva sånt som framtida generationer kanske behövde. Hur menade han, till exempel, att man skulle "forma" köttet i offelae-receptet? (Han skriver alltså, efter att ha beskrivit hur man skrapar köttet, "forma köttet." Till vadå?)

Recept kan ni läsa i Apicius, som Marcus Gavius Apicius skrev. Vinidarius skrev "utdrag ur Apicius", vilket inte alls är förvirrande. Boken finns faktiskt översatt till svenska, och heter då Apicius, En gammal romersk kokbok, för det går ju inte att använda originalnamnet De re coquinaria ("Angående ämnet matlagning"). Vet inte om den går att få tag på dock, men det finns givetvis engelska översättningar också.

Hedras den som hedras bör: Pass the Garum är min go-to när det gäller romersk mat.
 

stenhöna

tellstory
Joined
5 Oct 2002
Messages
964
Location
Hamburg
Nice!

Men medeltiden gjorde väl en del framsteg i jordbruksteknik, som treskifte, effektivare plog? Borde påverkat villkoren för dieten.
 

Robban

Hero
Joined
18 May 2000
Messages
946
Location
Växjö
Medeltiden börjar ju först när västra Romarriket faller, 476. Vi kan givetvis prata medeltida matkultur också, men just idag tänkte jag att det räcker så gott (haha) med det här. Kanske nån annan gång, eller någon annan forumit känner sig kallad.

Lite snabbkoll i mina böcker säger dock: norrut så kunde man inte använda olivolja, utan började använda smör istället (och man använde inte olivolja i lampor, utan talg). Vädret blev ganska dåligt (och var det redan i slutet av romerska rikets fall, vilket får sägas vara en av anledningarna -- svält och sjukdomar spelade in, även om det finns många andra anledningar... som jag faktiskt skrev om innan jag nukade hela inlägget och började om).

Runt 1000 e.Kr. så blir vädret bättre, och det blir enkelt att odla vete och korn. Tidig medeltid innehåller, som du säger, bättre plogar (tunga hjulplogar, men de fanns även 300-400 e.Kr.), men framför allt började man använda horse collars (vars namn på svenska undgår mig just nu), vilket inte tröttade ut hästen lika mycket (och gjorde den mer värdefull än oxen, då hästar klarade av och orkade mer arbete). Hästskor fanns inte heller under romarriket, vilket gjorde hästen ännu mer värdefull.

Treskiftesjordbruket kom ca 700 e.Kr.

Under senmedeltiden kom man sen på att kor kanske mår bättre om de får nåt att äta även under vintern (man lät dem annars beta), och kolrötter är ju sånt kor gillar. Man började helt enkelt lägga undan ett vinterförråd av foder till sina boskapsdjur, också en sån där "varför tänkte vi inte på det innan?"-grej.

Men nu tänkte jag faktiskt sova.
 

Genesis

Ni dés ni maître
Joined
17 Aug 2000
Messages
15,523
Location
Göteborg
Kul grej: USA:s tidigare valspråk "E pluribus unum" kommer från ett recept på sallandsdressing*.

Visst var det så att romarna spädde ut sitt vin med vatten? När började man dricka outspätt vin? Att dricka outspätt vin är lite som att dricka outspädd saft. Barbariskt och inte särskilt gott.

---
* Receptet är visserligen en dikt av Vergilius, med det är fortfarande ett recept på salladsdressing
 

!Paxen

Swashbuckler
Joined
2 Sep 2008
Messages
2,627
Location
Peking
Genesis said:
Kul grej: USA:s tidigare valspråk "E pluribus unum" kommer från ett recept på sallandsdressing*.

Visst var det så att romarna spädde ut sitt vin med vatten? När började man dricka outspätt vin? Att dricka outspätt vin är lite som att dricka outspädd saft. Barbariskt och inte särskilt gott.

---
* Receptet är visserligen en dikt av Vergilius, med det är fortfarande ett recept på salladsdressing
Dom spädde ut med krita och bly, bl a.

http://en.wikipedia.org/wiki/Ancient_Rome_and_wine
 

Robban

Hero
Joined
18 May 2000
Messages
946
Location
Växjö
Generellt kan man säga att all mat var dyr; många personer hade inte ens råd att föda sig själva, och under delar av republikens tid så levde de på vete-bidrag (doles) från staten. History of Human Form skriver att upp till en tredjedel av Roms befolkning levde på dessa bidrag.

Mat var som sagt dyrt, och det var inte ovanligt att spendera halva dagslönen på matkostnader (man får komma ihåg att lönerna också såg annorlunda ut då). Dieten var annorlunda än vad vi kanske tänker oss idag; väldigt mycket vete och väldigt lite kött. Vete kunde faktiskt vara det enda en fattig romare åt någonsin. Det var också dyrt att baka bröd, så om man inte hade tillgång till en allmän, offentlig, ugn så krossade man veten och gjorde den till en gröt som kallades puls (vilket får tävla om grossest name ever, tycker jag nog); puls hade ungefär samma konsistens som modern polenta. Puls kunde piffas upp med ost, honung, grönsaker och liknande (kom ihåg: råa grönsaker äter man med vinäger, tillagas de görs det i olivolja). Man åt inte nötkött över huvud taget, och griskött var det bara de övre klasserna som hade råd med. Grönsaker och vetegröt. "Modernt" vete kom inte förrän under senare tiden av romerska imperiet, och då blev det enklare att göra bröd (man började köpa det istället för att göra det själv, också), men bröd var en grej. Var du rik så åt du vitt bröd, fattig så var det mörkt.

Dieten kunde skilja sig beroende på vem och var du var någonstans också. Det finns romerska brev från soldater uppe i norr som klagar på att de får äta för mycket kött och för lite puls, till exempel. När de inte klagar över att det är för kallt och vill ha nya strumpor, vill säga. (Även här finner vi bevis på färgade i Europa, då en del av breven skrevs av svarta legionärer. Ett helvitt Europa har aldrig funnits, men det kan jag skriva om nån annan gång.)

En sak som visade att din bjudning, om du nu tillhörde den sociala och ekonomiska eliten som hade råd med sån opulens som matbjudningar faktiskt var, togs emot väl var om gästerna bad om att få ta med sig mat hem. Då hade man lyckats.

Priser. En höna kostade 60 denarii, per Edictum De Pretiis Rerum Venalium (Diocletianus prisedikt).

Prisediktet var ett försök att stabilisera valutan då Diocletian (sv. Diocletianus) hade lyckats skapa massiv inflation. (Länken leder till inledningstexten, översatt till engelska. Good readin'.)

Roman currencies are fucked up, kan man ju lugnt säga. I ediktet värderades alla mynt enligt denarien, som Diocletian ville ersätta med en ny valuta baserad på argenteus och dess bråkdelar. En argenteus fastställdes till 100 denarer, en nummus (silveröverdraget mynt) var värt 25 denarer, och radiat (brons) var värda 4 eller 5 denarer. Koppar-laureat höjdes från 1 till 2 denarer i värde. Samtidigt ersattes aureus (ett guldmynt), som hade ökat i värde till 833 denarer, med solidus som var värd 1000 denarer (men inte samma solidus som Constantinus införde några år senare). Dessa mynt behöll sina värden under Diocletians regering, men präglades sällan (förutom brons- och kopparmynten, som massproducerades).

Givetvis gick det käpprätt åt helsicke, och spädde bara på inflationen som ediktet utfärdades för att bekämpa. De första två tredjedelarna av ediktet fördubblade värdet av koppar-och bronsmynten, och förkunnade dödsstraff för profitörer och spekulanter (som beskylldes för inflationen). Handelsmän förbjöds höja priset på sina varor, och man fick inte använda transportkostnader som en ursäkt för höjda priser.

Den sista tredjedelen av ediktet införde ett pristak för massor med varor, däribland kött, spannmål, vin, öl, korn och liknande. Men det fanns även kläder, fraktavgifter och veckolöner i det (jag skrev fel i mitt första inlägg -- 25 denarii var en veckolön, vilket makes much more sense). (Högsta priset som nämns delas av ett pund purpurfärgat siden och ett lejon, som båda var värda 150,000 denarer.)

tl;dr: Ja, det var drakägg.
 

Robban

Hero
Joined
18 May 2000
Messages
946
Location
Växjö
Bly är ju en delikatess, vissa av recepten kräver ju s.k. "leaded salt", alltså blysalt i någon form. Delicious.
 

Svarte Faraonen

Sumer is icumen in
Joined
12 Oct 2000
Messages
10,864
Location
Värnhem, Malmö
Robban said:
Fisksås var en grej. Den kallades Liquamen om man var fattig, och Garum om man var rik. Eller, det där stämmer inte riktigt. Garum gjordes bara på blod och innanmäte på fisken, liquamen gjordes på hela fisken. Garum användes som en sorts krydda som man hällde på färdiga rätter, medan liquamen är en ingrediens i matlagningen. Garum är också svindyr, 3 liter från Carthago Nova kostade ungefär en legionärs årslön. Närmsta jämförelsen med liquamen som vi har är troligtvis nam pla eller nån annan östasiatisk fisksås.
Kul sak i sammanhanget: Sveriges ballaste restaurang, Saikō (bl. a. bästa restaurang i sushi-VM 2013), har nu på min inrådan påbörjat ett experiment med egen jäsning av garum. Om några månader får vi se ifall den är lämplig för människor att förtära, men om labbet ger den godkänt kan man få chansen att testa genuina romerska smaker.
 

Robban

Hero
Joined
18 May 2000
Messages
946
Location
Växjö
Häftigt! Det går att göra garum själv också, givetvis; det tar lite tid, men det kan det ju vara värt. (För oss som inte har tid eller råd att åka till Stockholm, och orkar vänta 1-9 månader :D)
 

Rymdhamster

ɹǝʇsɯɐɥpɯʎɹ
Joined
11 Oct 2009
Messages
12,599
Location
Ludvika
Robban said:
Häftigt! Det går att göra garum själv också, givetvis; det tar lite tid, men det kan det ju vara värt. (För oss som inte har tid eller råd att åka till Stockholm, och orkar vänta 1-9 månader :D)
Varför skulle du åka till Stockholm? Stället ligger ju i Malmö.
 

Robban

Hero
Joined
18 May 2000
Messages
946
Location
Växjö
Se där, hade jag ingen aning om. Antog bara att det var ett Stockholmsställe.

Kommer de göra olika sorters garum av originalet? Romarna hade ju både oxygarum, oenogarum, meligarum och en hel massa andra grejer de gjorde med sluprodukten. (oxygarum är garum utspädd med vinäger, meligarum har honung i sig, oenogarum vitt vin... samtidigt kan man lägga till örter före eller efter jäsningen.)
 

Arfert

Facit
Joined
9 Sep 2004
Messages
15,729
Location
Stockholm
Var ligger den? Letade desperat efter en sushi-restaurang senast vi var nere i Malmö, men hittade nada. Vi började undra om det inte fanns några. I Stockholm är de ju vanligare än pizzerior.
 

Korpen

Hero
Joined
4 Jun 2002
Messages
1,213
Location
Stockholm
Robban said:
Bly är ju en delikatess, vissa av recepten kräver ju s.k. "leaded salt", alltså blysalt i någon form. Delicious.
Bly användes som sötningsmedel eftersom man inte hade socker.
 
Top