Nekromanti Hård Sci-Fi, vad krävs?

Sapient

Swashbuckler
Joined
26 Mar 2011
Messages
2,492
Location
Stockholm
GnomviD said:
Terraformering i sig är ju inte otroligt, förutsatt att planeten har en atmosfär som kan omvandlas till syrerik. I vårt egna solsystem är det väl Mars och Venus som är de troliga kandidater (dagtid på Merkurius, t.ex. skulle väl atmosfären fatta eld). Grejen med terraformering är ju däremot att det tar jättelång tid. Men i grund och botten: sätt upp maskiner, och plantera en hel massa växter som i sin fotosyntes tar in det ämnet som finns på planeten och som sedan producerar syre (genmodifiera växterna så att de funkar som tänkt). För att få vatten till planeten bombarderar men den med asteroider, som ju mer eller mindre är isklumpar, genom att helt enkelt smälla fast motorer på dem och skicka dem i rätt riktning.
Att terraforma en planet kostar otroliga mängder energi. Jag började räkna på hur mycket, i samband med en annan tråd här för något år sedan - och det krävs kolossalt mycket...

Att det tar tid, är därför delvis en "lösning" på den massiva energikostnaden - att låta det ta tid, gör att det förbrukar mindre i taget. Men det blir också andra problem på det sättet - det kommer att ta ännu längre tid i den mån det finns faktorer som motverkar terraformningen. (T.ex. får skapad atmosfär att avdunsta, vatten att reagera och/eller avdunsta osv.)

Både Mars och Venus har sådana problem. (Särskilt Venus, mer nedan.)

Det innebär inte att det är omöjligt, men det är praktiskt sett - särskilt i hård SF-miljö - överdjävla dyrt och det måste då rimligen finnas andra skäl än ekonomisk exploatering för att terraformning ska framstå som rimligt.

Första steget torde vara någon variant av att bombadera planeten med genmodifierade aeroba bakterier, i syfte att få dem att producera syre - av vad som nu finns till hands. (Därav genmodifieringen...) På Venus finns gott om "arbetsmaterial" i atmosfären (dvs. det finns en atmosfär), men Mars kräver att man bryter ned bergarter för att frigöra gaser, eftersom den ursprungliga atmosfären i stort har dissiperat. Det kräver mer energi i processen (och det är svårare att lösa med fotosyntes på Mars...)

GnomviD said:
På tal om Venus, förresten, hittade jag igen det här, som sparats och kanske är intressant:
någon snubbe på RPG.net said:
If the timeframe allows for it (and considering that intrastellar travel is commonplace in this setting), why not have a terraformed Venus as well. All that would be needed is a venting of much of its atmospheric mass into the sun, some spin imparted by whatever means suits the setting, and a bombardment by ice asteroids. Add to that, Venus, when terraformed, will be much more habitable to human-like life than Mars can possibly become. Mars has very low gravity, and much of the surface cannot be made habitable by any means. Venus on the other hand has fairly close to Earth level gravity, its face would suit a world-wide shallowish ocean, with long strips of land to dwell on. Narrow landmasses make for very fertile landmasses, and Venus has a lot more acreage than Mars that would be arigable and liveable. It could easily house twice Mars' projected population after proper terraforming.
Problemet med Venus är att den planeten har en bra underlig rotation. Den roterar runt sin axel "medsols" - dvs. solen ser från planetens yta ut att gå upp i väster och ned i öster - och väldigt långsamt. Den bromsar dessutom in, märkbart. (Rotationen har avtagit 6,5 minuter, mellan NASAs Magellans och ESAs Venus Explorer, dvs. på 16 år, enligt ESA.

Om förklaringen endast är den som anges, att atmosfärens bromsande effekt är så stor beroende på dess densitet, så kommer det ju att minska med terraformningen, men om det finns andra effekter inblandade (t.ex. en gravitationsstyrd "tidvatten"-effekt med solen) så kommer inbromsningen att fortsätta.

Redan nu är ett dygn på Venus ett halvt år långt!
Kollar du t.ex. på Wikipedia upp hur långt ett år dvs. omloppstiden runt solen, är för Venus, är svaret 224,6 "jorddagar". Ett rotationsdygn är 243 jorddagar, alltså nominellt längre än året! Men man måste ta med den "bakvända" rotationen, som gör att det under ett Venusår hinner förflyta 1,92 alltså nästan två, Venusdagar...

Det betyder att det inte alls är så lätt att skapa en fungerande miljö (för flora och fauna från jorden) på Venus, ens hur mycket vi terraformar.

Dygnen är så långa att det skulle störa våra växters cykler rejält - men vi får anta att det går att lösa. Det svåra är att vi idag inte riktigt vet hur det där styrs - eller snarae, det "styrs" inte alls av våra växter, men de är anpassade till lagom långa cyklar av ljus och mörker, beroende på deras utformning. (Vad vi förmodligen måste göra är att bara plantera massor av växter och korsa dem som inte dör till de långsamt anpassar antalet klyvöppningar, tjocklek på xylem med mera, till förhållandena...)

Alltnog, även med en fungerande atmosfär, kommer Venus på grund av rotationen dels att ha väldigt skumma klimatzoner och dels saknar planeten magnetfält. (Allt tyder på att Venus, precis som jorden, har en "flytande" järnkärna - men rotationen är förmodligen för långsam för att skapa ett ordentligt magnetfält.) Det betyder att du kommer att få effekter som t.ex. åskväder på en klar himmel, dagtid (när atmosfären blir fylld med laddade partiklar).

Det betyder också att infallande strålning sannolikt kommer att bli ett problem för människor och djur (extremt hög cancerrisk) och att all elektrisk apparatur måste avskärmas ordentligt.

Måns said:
Kan vi överleva förändrad gravitaion/tryck på längre sikt eller kan vi utjämna på ett vettigt sätt?
GnomviD said:
Här är väl lite magivetenskap nödvändig. Kruxet med låggravitation är väl att muskler och ben förtvinar (?) mer än något annat, men om man antar att folk som bor i rymden genmodifierats för just det ändamålet, borde man koma runt det. Annars går det ju att bygga rymdstationer och rymdskepp med rörliga delar som skapar en artificiell gravitation genom centrifugalkraft, och det möjliggör ju långsiktiga kolonier såväl som resor.
Nja, vi klarar oss förvånansvärt bra - kroppen anpassar sig och ökar eller minskar densiteten i skelettet, hjärtat ökar eller minskar sin muskelvolym osv. Men omställningen tar tid.

Därför är det, så klart, lättare att ställa om sig "nedåt", till lägre gravitation. Kosmonauter som varit uppe på bl.a. Mir under lång tid, hade förlorat så mycket muskelstyrka att de inte kunde gå eller stå, när de landade. (Om de stod upp svimmade de pga blodtrycksfall, och deras muskler kunde slitas sönder av att försöka ta ett steg på egen hand - och hade de ramlat från stående, hade de drabbats av multipla frakturer...) Men anpassningen tillbaka gick bra - det tog bara tid att träna upp igen.

Vi kan alltså räkna med att det i huvudsak inte är något problem, om man inte rör sig från ytterst låg gravitation till hög på en kort tid. Att vara i en låggravitationsmiljö kort tid (några dagar, upp till någon månad) medför inga större problem. Längre än så kan delvis kompenseras med träning (som man gör på ISS idag t.ex.) men riktigt långa resor eller permanent boende, gör kroppen anpassad till vilken gravitation som nu gäller.

För permanentboende på rymdstationer, är dock en roterande torus-konstruktion tänkt att motverka gravitationsproblemen. Det är ett väldigt enkelt sätt, så det är väl rätt sannolikt att den lösningen kommer i bruk vad det lider. (Det kräver hållfastare konstruktioner än någon mänsklig skapelse i rymden hittills haft, men det förutsätter vi ju ändå...)

På rymdskepp kan man som sagt ha roterande delar, delvis kompletterat med träningsanläggningar osv.

För en långresa, kan man tänka sig att rymdskeppet är byggt så att det kan rotera runt sin axel i lagom fart för att skapa en artificiell gravitation (med "utåt" som "nedåt" alltså.) Men denna rörelse kommer, om inte rymdskeppet är rätt stort, att behöva vara ganska snabb för att uppnå en effektiv gravitation (man behöver så klart inte ha 1G, men kan kanske nöja sig md 0,6G eller så, och sen öka eller minska för att anpassa sig på sluttampen...) Men det kommer att ge vissa korioliskrafter i skeppet. (Ihållande "vind" i korridorer som går "omkretsvis", rörelser i vätsketankar osv.)

Det kan definitivt vara ett problem för gaser under tryck mm. så att tänka sig raketmotorer med dagens drivmedel, skulle kunna vara direkt farligt. (Ingen direkt fara i själva tankarna, men att ha en massa konstiga strömmar i gaserna när de ska blandas i samband med förbränning är helt otänkbart. Raketer har exploderat för mindre...)

Det samma gäller i stort sett atmosfäriskt tryck, men inom en begränsad räckvidd. (Man kan jämföra med hur det är för människor som bor på höga höjder, eller att vistas där under perioder.) Om tryckförändringarna dock är avsevärda, så får man en del problem liknande dekompression efter dykning, när man ställer om. Och det kan vara betydligt allvarligare än skillnader i gravitation.

GnomviD said:
Matproduktion är väl också en sak att tänka på, iom problemen med kolonier och stationer. Matproduktion kräver förhållandevis mycket utrymme, och utanför en planet med tillåtande atmosfär finns inte det. Djuruppföding går ju bort direkt, t.ex.
Nja, produktion av näringsväxter kräver faktiskt ganska lite utrymme - eller ja, det beror på vad man menar förstås. :gremsmile: Det har ju inte funnits plats alls i nuvarande kapslar eller rymdstationer, men det hade varit tänkbart att förse ISS med ett par moduler för att odla näringsväxter. Det fanns faktiskt med i inledande diskussioner! Det ströks främst av flera andra problem - och av ekonomiska skäl.

Från en del experiment på jorden (inte minst "Biosphere 2") så vet vi att vi inte riktigt har fullständig koll på vilka faktorer som krävs för att skapa ett fungerande, isolerat ekosystem. (Bio2 fick ändras flera ggr. bl.a. på grund av ökande koldioxid i början.) Men vi får väl anta att detta har lösts, till dess vi börjar med rymdresande.

Givet att vi då inte behöver göra några väldigt skumma antaganden, är det förhållandevis enkelt - men arbetskrävande - att räkna på hur mycket volym som krävs för att skapa ett något så när fungerande ekosystem för ett rymdskepp. Vi vet t.ex. att en människa behöver mellan 80 och 100 kg föda per månad och det kan vi räkna om till en volym som krävs för att odla detta (givet en viss fördelning mellan olika växtslag) och den volymen behöver vi sedan multiplicera med ca. 2,2 för att kunna hålla en kontinuerlig produktion/skörd.

Grejen är att vi behöver ha med oss en massa extra vatten, och koldioxidkällor vid sidan om den mängd besättningen andas ut, för att få växtodlingen att fungera. Och det kommer att dra en försvarlig mängd energi för belysning, bevattning, rening med mera - så återigen är det stora och stabilt byggda farkoster vi pratar om...

Vi kan tänka oss köttproduktion också, men artificiellt. Det främsta skälet till det, är att spara plats. Det kommer sannolikt att vara betydligt enklare att ha med tankar för att odla kött som källa till protein, vissa aminosyror, vitamin B i olika former och liknande än att odla många fler sorters växter för att täcka in det som går. (Bland annat de essentiella aminosyror som en del människor inte kan bilda själva, som finns i kött, kan annars bli ett problem...)

Möjligen kan vi dock via genmodifiering berika växter med det mesta av detta, så att vi kan klara oss med olika sorters "super-broccoli" och "kött-avokados", snarare än 57 olika sorters växter... (Vilket förmodligen hade krävt mer utrymme än de antaganden jag gjorde ovan..)
 

Mogger

Hipsteranka
Joined
12 Nov 2001
Messages
18,347
Location
Ereb Altor
Jag håller på att läsa igenom era svar och ffa länkar, men känner att jag började i fel ände.

Den första frågan är rimligtvis varför vi om x år börjar ägna oss åt rymdfart. Jag kan bara se en orsak; pengar. Så, det finns något därute som tvingar oss att bygga rymdstationer, landsätta folk på Mars m.m.

Vad? Och varför?

Bränsle? Praktisk energikälla (kraftverk på månen?)? Jag har ingen aning, men utan det blir det svårt iaf dör mig att få rymden hård nog.
 

Sapient

Swashbuckler
Joined
26 Mar 2011
Messages
2,492
Location
Stockholm
Det är en mycket bra fråga.

Pengar är åtminstone det som idag _avhåller_ oss från att bygga ut rymdfarten. ISS hålls igång av vetenskapliga skäl - och vetenskap är ytterst en fråga om att satsa pengar på forskning i hopp om att kunna casha in det i form av nya, spännande produkter. (Och till viss del, så klart, på grund av ren vetenskaplig nyfikenhet - men det är mest forskarna som är nyfikna, och politiker eller företag som sitter på pengarna...)

Men det finns för närvarande inget ekonomiskt intresse i t.ex. månfärder.

De största privata projekten som finns är ju dels rymdturism, dels - mer långsiktigt - asteroidgruvbrytning. Också där är det pengarna som styr.

Men en annan viktig drivkraft som har spelat roll, är ju nationell prestige/militärt övertag. (Framför allt det senare, med inslag av det första.) Det drev ju den ursprungliga rymdkapplöpningen och det har drivit fram många av de (användbara) tillämpningarna - GPS-systemet t.ex.

När nu Kina blandar sig i rymdfarten, så kan man tänka sig att den kombinationen åter kan bli en starkare drivkraft.

Det är cyniskt, men inte otroligt.

Vi kan då tänka oss att vi har fyra större maktblock som är primärt intresserade av att hålla sig framme - USA, Kina, EU/Europa och Ryssland. Två stater till kan tänkas vilja samarbeta med något av dessa block, för att inte vara helt utanför, Indien och Brasilien. (Båda umgås redan med tankar på egna, begränsade rymdprogram.)

Det kan vara tillräckligt för att tänka sig att vi får igång en utveckling - utan att se några direkta kortsiktiga ekonomiska vinstmöjligheter - som kanske är mer långsam (mindre frenetiskt kapprustande) men mer bärig än den första vågen av rymdfart.

Om det, på sikt, innebär en mer varaktig "plattform" i rymden, så kan det i sin tur vara bas för livskraftiga ekonomiska satsningar. (Eftersom den idag största ekonomiska begränsningen är kostnaden för "lyftkraft", dvs. att komma upp i omloppsbana med tillräckligt mycket last.) Har vi väl etablerat tillräckligt mycket verksamhet där, så kommer det genom lägre marginalkostnader att göra så mycket fler projekt ekonomiskt gångbara, att vi kan börja få en "egen" ekonomisk utveckling i rymdfarten.

("If you have a commercial satellite, if you run a successful space industry, you know, you didn't build that." för att parafrasera en viss president...)
 

krank

Lättkränkt cancelkultur-kommunist
Joined
28 Dec 2002
Messages
36,418
Location
Rissne
Måns said:
Jag kan bara se en orsak; pengar.
Hm.

Grejen är väl att vi egentligen inte behöver ha så många ute i rymden för att det ska kunna bli realistiskt att ha fiktion som utspelar sig där. Förr eller senare kanske det kommer en amerikansk/europeisk regering som inser att t.ex. NASAs rymdforskning givit så jääääääkla många side bevefits att det typ bara är krig som skapat lika mycket innovation. Ett aktivt rymdprogram är lite som att ha ett kallt krig utan att behöva bry sig om hela krigsdelen. Så om man får en regering som gillar forskning så...

Sen kan vi t.ex. snacka PR-fördelar också. Klart det är en PR-fördel att vara det land som först skickar kolonisatörer till Mars.

Andra grejer:
- Överbefolkning (kräver sätt att få upp massor av folk)
- Religiösa anledningar (Gud säger att vi ska sprida oss och multiplicera; vem har sagt att han menade att vi skulle hålla oss till en planet?)
- Ideologiska övertygelser (Vi löser de mest grundläggande problemen på jorden och blir lite av ett post scarcity-samhälle - vad är nästa utmaning?)
- Nationalism (tänk lite som när tidiga utforskare åkte rynt och placerade flaggor. Kanske inte funkar som ensam anledning, men som del i helhet...)

Visst överlapp här och där kanske, men om man nu ska hitta anledningar bortom kapitalistiska...
 

Sapient

Swashbuckler
Joined
26 Mar 2011
Messages
2,492
Location
Stockholm
krank said:
(...)
Förr eller senare kanske det kommer en amerikansk/europeisk regering som inser att t.ex. NASAs rymdforskning givit så jääääääkla många side bevefits att det typ bara är krig som skapat lika mycket innovation. Ett aktivt rymdprogram är lite som att ha ett kallt krig utan att behöva bry sig om hela krigsdelen. Så om man får en regering som gillar forskning så...
Det ser inte så realistiskt ut idag, på grund av de extrema initiala kostnaderna. ISS är ett verkligen multinationellt projekt - och det har kostat i storleksordningen 170 miljarder dollar. (Varav USA betalt merparten, så där 150, inkl. kostnaderna för 36 rymdskyttelfärder, som krävdes för uppbyggnaden.)

Som jag skriver, kan kombinationen av ekonomi och nationell prestige/militära intressen göra det mer sannolikt - men enbart ekonomiska skäl är snarast avhållande idag.

Det skulle bli mer troligt, ifall vi hade en billigare möjlighet att ta oss upp till omloppsbana - rymdskytteln kostade i genomsnitt 1,5 miljarder dollar per uppskjutning men tog i gengäld mycket last. Vilket ger ett genomsnittligt pris per kilo last på $67 000 (De billigaste/starkaste icke-återanvändningsbara raketer ligger inte så våldsamt mycket lägre i pris/kilo last. Runt $40 - 50 000.)

Med tanke på de samlade kostnaderna, finns det inga ekonomiska utsikter att räkna hem det under en livstid - som det ser ut idag.

Däremot, när väl en plattform finns på plats (som ISS t.ex.) så sjunker ju marginalkostnaden för att göra ett experiment till, utveckla ytterligare någon teknik, radikalt.

Lite samma kalkyl kan man göra, om en rymdhiss. Om vi bortser från vad det kommer att osta att utveckla de material som behövs, så har investeringskostnaden (om vi bygger på samma sätt som hittills) beräknats till 30 - 40 miljarder dollar. Det är också en enorm kostnad - men det skulle få priset per kg att kunna minska till eventuellt så lite som $3000.

Även där är det alltså sannolikt att det skulle krävas en stat - eller flera - som står för uppbyggnaden, men därefter kan man tänka sig trafik på kommersiella grunder. ($3000/kg är en kostnad som gör det rimligt att räkna av investeringar i rymden.)

Ungefär så.
 

Mogger

Hipsteranka
Joined
12 Nov 2001
Messages
18,347
Location
Ereb Altor
Om vi stannar lite vid gruvbrytning. Dels är det ascoolt, dels måste det finnas något att ägna sig åt därute när vi väl kommit dit. Vad är det bryts?

Nästa steg är naturligtvis ett rymdkrig om asteroidbälten, vilket kickar igång rymdprogrammen rejält.

Men, fråga 1. Vad bryts i asteroiderna?
 

Tony.Meijer

Ärketeknomantiker
Joined
14 Sep 2009
Messages
1,887
Location
Uppsala
Sapient said:
Lite samma kalkyl kan man göra, om en rymdhiss. Om vi bortser från vad det kommer att osta att utveckla de material som behövs, så har investeringskostnaden (om vi bygger på samma sätt som hittills) beräknats till 30 - 40 miljarder dollar. Det är också en enorm kostnad - men det skulle få priset per kg att kunna minska till eventuellt så lite som $3000.
Nasa's senaste beräkning gav ett förflyttningspris på mellan $100 och $1000 för en rymdhiss. Man kan också tänka sig en rymdhiss på månen, vilket skulle vara praktiskt möjligt idag (med kevlar som material) och som kan användas för att skicka exempelvis olika coola isotoper till jorden medelst kast.
 

Sapient

Swashbuckler
Joined
26 Mar 2011
Messages
2,492
Location
Stockholm
I princip det mesta man kan tänkas ha intresse för, finns.

Man brukar dela in asteroider i tre klasser, beroende på "innehåll" - men egentligen är det nog mer en flytande skala (från frusna gaser/vätskor till ren metall).

Det finns alltså asteroider som mestadels består av olika former av is - dvs. en sammansättning som på jorden skulle bestå av olika gaser eller vätskor, t.ex. metangas, syre, väte, vatten et.c.

Sådan is kan också vara en yttre beläggning på en asteroid med mer massiv kärna.

Dessa skulle vara väldigt värdefulla för att etablera kolonier på Mars eller Månen, eftersom det ger tillgång till basråvaror enklare och billigare än att frakta dem från jorden.

Det finns ganska gott om asteroider som består av olika former av mineraler, som till stor del liknar bergarter. (Eller rent av, i några fall, eventuellt kan vara identiska med bergarter.) Sådana är ofta rätt stora, eftersom det krävs en viss massa för att dra ihop de enskilda tyngre grundämnena och få dem att reagera med varandra för att forma bergartsliknande mineral.

Det förekommer mindre också, de är oftast resultatet av kollisioner mellan asteroider. Det kan också vara fråga om "flisor" av protoplaneter (t.ex. från jorden, mars eller venus bildande) som slungats ut vid kollisioner.

Dessa kanske inte alltid innehåller några mineral som i sig motiverar gruvdrift, men de kan vara användbara för att bygga saker på - eller i. Om man utvinner mineral ur dem, är det kanske framför allt aluminium och kisel (som är vanliga byggstenar i de flesta bergarter) som man kan använda för att t.ex. bygga sina rymdstationer.

Det är den här klassen av asteroider som, beroende på sammansättning, också kan väntas innehålla organiska ämnen som t.ex. aminosyror. De består av mellan 10 och 25 procent vatten (ofta dock inte i form av is, utan som en del av de organiska eller icke-organiska molekylerna som utgör asteroiden, så det kommer sannolikt inte at vara "åtkomligt" vatten...)

Men de organiska ämnena kan, precis som isen från de lättare astroiderna, vara värdefulla om man startar en koloni och inte vill frakta allt från jorden. Man kan mala ned dessa mineral och organiska föreningar och skapa en slags jord av det, som man sen bakterierberikar och - voila! - jordbruk!

De riktigt massiva asteroiderna består av nickel och järn. Dessa är de tyngsta grundämnen man kan vänta sig att finna rikliga mängder av (även om det kan finnas spår av tyngre grundämnen, t.ex. uran, men i mindre utsträckning än i jordytan, dvs. det kommer att vara sällsynt och knappast vara värt att leta efter...)

Det företag som startades häromåret för att på sikt utveckla rymdgruvdrift, satsar framför allt på att kunna fånga in en sådan nickel-järn asteroid. Det skulle, potentiellt, kunna ge enorma vinster (och slå ut i princip all utvinning av motsvarande slag på jorden) därför att när man väl kommit förbi de otroliga svårigheterna och kostnaderna initalt, så har man (med lite tur) tillgång till massiv metall. Och mycket av det - miljoner ton på en gång.
 

Sapient

Swashbuckler
Joined
26 Mar 2011
Messages
2,492
Location
Stockholm
Tony.M.Meijer said:
Nasa's senaste beräkning gav ett förflyttningspris på mellan $100 och $1000 för en rymdhiss. Man kan också tänka sig en rymdhiss på månen, vilket skulle vara praktiskt möjligt idag (med kevlar som material) och som kan användas för att skicka exempelvis olika coola isotoper till jorden medelst kast.
Allt är ju beroende av vilka antaganden man gör - det är ju inte en teknik som finns, så vi kan ju tänka oss lite vad som helst... :gremsmile:

Avgörande är ju dels hur stor last man kan ta åt gången, och hur många gånger man kan fira "korgen" upp och ned. Kan man tänka sig konstruktioner som har mer än en "lina" från samma fästpunkt, så ökar man ju kapaciteten med ggr2, medan kostnaden förmodligen bara ökar med någon tiondel.
 

Sapient

Swashbuckler
Joined
26 Mar 2011
Messages
2,492
Location
Stockholm
Måns said:
Hiss alltså. Pratar vi om en "vanlig" hiss fast längre och coolare?
Både ja och nej - båda varianterna finns.

Konstantin Tsiolkovsky kom på idén först (som så mycket annat - en riktig visionär!). Han såg Eiffeltornet och tänkte sig samma sak, fast högre. ("Rigid elevator"/"rigid tower")

Idag är det dock vanligare att tänka sig en "fast punkt" (dvs. t.ex. en infångad asteroid i stabil, geosynkron omloppsbana) från vilket man firar ned en enormt långt kabel, som antingen har en fast korg liknande en hiss idag - dvs. en rörlig kabel (vilket kräver väldigt mycket energi att dra runt) eller som fungerar som ett "klätter-rep" där maskineriet finns i hisskrogen, som "klättrar" upp och ned för kabeln.

Det sistnämnda är det som ligger närmast till hands, men det kräver material som har betydligt högre hållfasthet än vi än så länge har tillgång till. Vissa former av nano-kolfiberrör verkar dock lovande, om vi kan utveckla tekniken och få till praktiskt användbara material av det.
 

Mogger

Hipsteranka
Joined
12 Nov 2001
Messages
18,347
Location
Ereb Altor
Det låter helt galet! :gremsmile: jag kan verkligen inte se det framför mig. Det finns inga fräna konceptskisser som illustrerar kabelhissen?
 

Sapient

Swashbuckler
Joined
26 Mar 2011
Messages
2,492
Location
Stockholm
anth said:
Här är en 10 minuters youtubevideo om ämnet:
The Space Elevator
Däremot hoppar de över ett stort problem - vi kan inte bygga med nanokoltuber om de bara hålls ihop med van der Waals-bindningar, eftersom (som de också nämnde) sådana kolrör leder elektricitet. van der Waals kraft är väldigt låg, det krävs inte mycket energi för att bryta den molekylbindningen. Med en ledande kabel som går 36 000 km genom statiskt laddad atmosfär, så KOMMER det att uppstå fält längs kabeln - och de kan mycket lätt upphäva van der Waalskraften.

Ett tänkbart sätt skulle dock vara att helt isolera kabeln med ett yttre skikt av boronkarbid, som är "laddad" med guld - det ger inte bara ett starkt ytskydd, det innebär också en väldigt stark isolering.

(Om jag skulle bygga "nära ljusets hastighet"-rymdskepp är boronkarbidbaserade keramer det ytmaterial jag skulle satsa på. Problemet är bara tillgången på boron...)
 

Sapient

Swashbuckler
Joined
26 Mar 2011
Messages
2,492
Location
Stockholm
För att göra en liten materialjämförelse - det som är viktigast vid ett rymdhissbygge är tensil styrka - dvs. materialets draghållfasthet, förmågan att kunna dras ut innan det brister eller försvagas. Tensil styrka mäts i Megapascal (Mpa).

Spindelsilke (som ofta tas med i diskusionen) tål i allt melllan 600 - 2000 Mpa.
Rekordet innehas av en nära släkting till de här gullegrisarna som möjligen kan vara så starkt som 2 500 Mpa.

Sandvik producerar ett stål som klarar 2070 Mpa.

Men nanokoltuber tål 11 000 Mpa - en och en.
Om man dessutom kunde producera så långa tuber att man kunde tvinna dem och sen skapa vävar av dem, skulle den "tråden" kunna motstå hela 63 000 Mpa, på grund av överlappningen mellan olika enskilda "fibrer", men det är en beräkning - någonstans i det häradet iaf.

En liknande nanoväv av boron-nitrid, skulle klara 33 000 Mpa.

Dessa två futuristiska material är alltså 12 - 25 ggr starkare, än existerande material eller det (drag-)starkaste stål som vi kan göra.

Samtidigt är deras vikt väldigt låg, vilket också är bra - annars kommer ju hållfastheten i kabeln att till stor del behöva utnyttjas bara för att hålla sig själv uppe (att bära sin egen vikt).

Stål har en densitet på ca 8 gram per kubikcentimeter. Spindelsilke 1,31 g/cm3. (Det är här spindelsilke blir överlägset stål - ofta när man hör jämförelsen, så "luddar" de till den biten, men även rätt klent spindelsilke, 600 - 1200 Mpa, blir ju starkare i förhållande till sin vikt.)

En väv av nanokoltuber skulle ha en densitet på ca. 1,37 g/cm3 (jämförbart med spindelsilke alltså). Det går möjligen att pressa lite nedåt, beroende på hur tjocka man vill göra fibrerna och hur man får dem att hålla samman (se förra inlägget).

Boron-nitridväv har en densitet på 2,1 g/cm3. Boron-karbid (som ger lite starkare yta, används idag t.ex. i skottsäkra västar) aningen högre, 2,5 g/cm3.
 

Mogger

Hipsteranka
Joined
12 Nov 2001
Messages
18,347
Location
Ereb Altor
Absolut kan jag föreställa mig andra orsaker till utforsande av rymden, men om det inte finns någon lönsamhet, någon ekonomisk balans åtminstone, så kommer det att rinna ut i sanden, med tanke på de ofantliga konstnader som det handlar om.

Men visst, prestige, religion, status, idealism m.m. Allt det där är garanterat en del av paketet, så funkar det iaf idag, och jag vill nog ha min hårda SF ganska lik idag (rymdgruvborraren kanske jobbar i rymden i cool dräkt, men vid fikapuasen tar hen fram kaffetermos och en ostfralla(eller motsvarande) och klagar på vädret/politiker/etc).

jag tar med mig det här. Bra grejer.
 

krank

Lättkränkt cancelkultur-kommunist
Joined
28 Dec 2002
Messages
36,418
Location
Rissne
Sapient said:
(Problemet är bara tillgången på boron...)
Dåså. Hitta ett ställe i solsystemet med mycket boron: Vips, anledning att åka dit =)
 

Simon

Swashbuckler
Joined
10 Oct 2000
Messages
2,602
Location
Malmö/Stockholm
krank said:
GnomviD said:
Litteraturtips: Transhuman Space. En fantastisk setting, och riktigt hård.
Och närhelst nån tipsar om THS så måste man också nämna Eclipse Phase, som nog är min favvosetting bland scifispel.
Samma här, otroligt inspirerande. Skadar inte att det är lagligt att ladda ner heller, ex-vis här (själva core-boken finns en bit ner på sidan, i olika format).
 

Sapient

Swashbuckler
Joined
26 Mar 2011
Messages
2,492
Location
Stockholm
krank said:
Sapient said:
(Problemet är bara tillgången på boron...)
Dåså. Hitta ett ställe i solsystemet med mycket boron: Vips, anledning att åka dit =)
Hmm, jag uttryckte mig nog oklart - det är ingen brist på boron på jorden (det är det 51:a vanligaste grundämnet i vanlig jord, med ca. 8 mg/kg).

Ett problem är att utvinna mängder av det är dock att det kan ha gigantiska miljöeffekter. (Bland annat därför att de mineral där boron förekommer, t.ex. colemanite, också innehåller mängder av arsenik med mera.)

Men det huvudsakliga problemet jag syftade på, är att det framför allt finns på jorden (eller andra tyngre planeter). När vi bryter det måste vi alltså skjuta upp det i rymden.*

Leta upp en annan plats där det är vanligt? Ja, DET är svårt. Det är fem gånger vanligare i jordskorpan, än det är i solsystemet i genomsnitt - och de ställen där det kan väntas förekomma i liknande koncentrationer, är på andra planeter. Förekomsten i t.ex. asteroider, torde vara väsentligt mindre än på jorden. Kanske 2 ppm. i genomsnitt.

Det är också vanligare (genom koncentration) i aktiv jord - de mineral där det förekommer mest i är alla sedimentära - vilket betyder att det är mer utspritt i de planeter som saknar biologiskt liv. (Förmodligen i genomsnitt 10 ppm). Vi kan alltså möjligen hoppas på at det är något så när lättåtkomligt på Mars, men i övrigt är det jorden som kommer att vara den främsta källan - och det försvårar och fördyrar användningen av det.

(Skälet till detta, är att allt boron har bilats genom spallation - det bildas inte genom fussion. Ingen fussionskedja som jag känner till, har boron som produkt. Det betyder att boron inte var likformigt spritt i solsystemet innan det bildades, utan boron har bildats allteftersom. Och de koncentrationer av massa som till slut bildade planeter, har innehållit en högre koncentration av lämpliga tunga grundämnen, som vid kollision med strålning, kunnat bilda boron.)

Tillägg: * Säg att jag vill bygga ett rymdskepp som är 60 meter långt och 12 meter i diameter. Jag vill täcka det yttre skrovet med boronkarbidplattor (armerade med kolfibrer), som är ca. 20 cm tjocka. Deras vikt skulle motsvara över 2000 ton - eller ca. 4,5 gånger ISS vikt.

Även med tillgång till en rymdhiss, skulle det bli ganska dyrt att frakta dessa till omloppsbana - utan tillgång till en rymdhiss, skulle ett enda skepp alltså kosta astronomiska (tihi) belopp...
 
Top