Måns said:
Tony.M.Meijer said:
Jon-drift är det coolaste vi har hittills och det tankar man inte.
Kärnbränsle (typ Uran) måste väl tillsättas då och då, eller hur funkar det. Eller kan en jonraket drivas av någon annan vettig källa?
Nja, man måste ha en energikälla som tillför kraft. Den kan t.ex. vara i form av en kärnreaktor (vilket ger lång drifttid). Jonerna måste också komma från en källa (så helt sant att man "inte tankar", är det inte - men man utnyttjar källan extremt effektivt, i förhållande till t.ex. kemiska raketer.)
Ska man kort beskriva jondriften så innebär det att man tar en upphettad gas (i plasmaform, dvs. där atomkärnor och elektroner skilts åt) och accelererar denna. När plasmat accelereras i en riktning (bort från rymdskeppet) skapas en motkraft som driver skeppet i motsatt riktning. (Newtons tredje lag.)
Nu har atomerna väldigt liten massa - så det blir förhållandevis liten
kraft i motorn. Den (låga) kraften innebär att jonmotorn har en begränsad acceleration. En kemisk raket utvecklar i jämförelse väldigt mycket mer kraft, vilket ger en snabb acceleration.
Men eftersom en elektriskt laddad atomkärna kan accelereras till vääääldigt hög hastighet till jämförelsevis liten kostnad i energi, i jämförelse med den ganska begränsade mängden energi som kan rymmas i tanken på en kemisk raket, så får man ändå ut mycket "fart" (rörelsemängd).
Rent praktiskt innebär detta att man i samma volym på rymdskeppets bränsletankar kan nå mycket högre slutgiltig hastighet (över lång tid) om man använder jon-drift jämfört med om man blåser allt på en snabb, kort acceleration.
Men det betyder en del saker:
- jondrift är inget man använder för att komma upp ur en "grav-brunn", dvs. från en planets yta eller liknande,
- det är heller ingen bra idé på korta sträckor, t.ex. från jorden till månen
- då acceleration tar tid, behövs det andra metoder för styrning, t.ex. kemiska raketer.
Jon-motorn är för att driva över långa sträckor och tider.
Måns said:
Tony.M.Meijer said:
Räkna med ett projekt på ett par tusen år om du vill terraforma. Om du "bara" vill ha en koloni så är det betydligt enklare.
Går det att terraforma lokalt alltså?
Tony menar sannolikt kolonier i isolerade enklaver. Den typiska SF-formen av bosättning under en metalldom eller liknande.
Lokal terraformning är i princip omöjligt. (Åtminstone i hård SF, men kan vi laborera med för närvarande okända teknologier som innefattar fält av olika slag, så kan man ju i isolera kolonin den vägen, vilket ju delvis vore det samma som "lokal terraformning".