Jag vill mest slänga in att
Sapient tyvärr har fel i de flesta saker, förutom vad gäller namn på varelser och platser. Saker som dvärg och alv är allmänna, såvida beskrivningen av dem för det specifika rollspelet är speciellt säreget men då är det den texten i sig som har verkshöjd. Däremot är exempelvis hyggelmonster skyddat av upphovsrätten. Alla texter längre än en mening har verkshöjd (även e-post). Ett undantag är boktitlar, som inte är längre än en mening men ändå har upphovsrättsskydd.
INGET SKYDD
Spelregler är aldrig skyddade av upphovsrätten. Däremot är sättet att skriva dem skyddade (eller framföra dem rent layoutmässigt), så någon får inte kopiera texten rakt av.
Termer är inte skyddade, så man kan använda omtöckning, trauma och liknande. Personligen tycker jag till och med att man SKA göra det, om funktionen är precis densamma.
Tabeller är aldrig skyddade av upphovsrätten. Vapentabeller är inte skyddade, exempelvis. Undantag finns dock om det har legat massvid av tid och arbete för att sammanställa dem.
Statblock är aldrig skyddade av upphovsrätten. Monsterstats kan du ta rakt av. Vapenskador likaså. Notera dock att monstret i sig kan ha verkshöjd i stil med vad jag skrev i första meningen.
Beskrivningar av metoder är inte skyddade, exempelvis matrecept eller hur man skriver ett äventyr.
SKYDDADE
Texter längre än en mening är skyddade. I dikter och redan nämnda (bok)titlar räcker det dock med en rad.
Foton är skyddade
om de har verkshöjd. Ett foto av Mona Lisa har inte verkshöjd men ett foto av ett arrangemang i naturen som är ställt för att likna Mona Lisa har verkshöjd. Fotot måste ha en tanke bakom sig - ett konstnärligt uttryck - för att få skydd. Dessa foton är skyddade i femtio år sedan det att fotot togs.
Kartor och bilder är skyddade till sjuttio år efter skaparens död. Textblock likaså. Det är bara foton har som andra tidsangivelser.
Bearbetningar av bilder och kollage får personen som gör den upphovsrätt på, men måste ha tillstånd att göra det från de som äger originalen, annars är det ett upphovsrättsbrott.
VARUMÄRKESLAGEN
Varumärkeslagen har ingenting med upphovsrätten att göra. Det är två olika lagar, vilket främst märks i att man måste registrera ett varumärke och att varumärkeslagen inte inbegriper privatpersoner, utan bara personer som bedriver någon sorts näringsverksamhet.
Varumärkeslagen säger att man får hänvisa till andra varumärken, så i
Matiné skriver jag exempelvis att spelet går att använda till
Drakar och Demoner och
Saga.
Notera att namn och ord kan vara varumärkesskyddade. En bisarr sak är att DC och Marvel tillsammans har varumärkesskyddat
superheroes (med varianter), så ingen annan får använda det ordet i en titel. Det går däremot att använda ordet i flödande text.
USA OCH UNDANTAG
USA har andra upphovsrättsliga regler, främst då att de kan ha upphovsrätt för en idé medan i övriga världen är det för ett färdigt verk. Facebook-stämningen där Mark Zuckerberg stal idén om Facebook hade inte varit möjlig utanför USA. Resten av världen (i stort) följer samma regler som den svenska lagstiftningen. I USA måste man dessutom registrera copyright (sv. upphovsrättsligt skydd), medan i andra länder tillfaller upphovsrättsskydd automatiskt upphovsmannen.
/
Han som inte tänker svara på några frågor utan rekommenderar istället att läsa allt på
följande sida som är skriven av någon som jobbar med upphovsrättsliga frågor