Re: Att programmera AI
"jag ser inte problemet. Vi föreståller oss att vi kan återställa en människa."
Det är det vi inte kan. Möjligen kan vi få en människa till ett
liknande tillstånd som hon var i tidigare, men inte
samma tillstånd. Till och med hypnotisk minnesradering lämnar spår som inte var där tidigare, och använder man långt mer drastiska metoder som elchocker och lobotomi, som MK Ultra experimenterade med under 1960-talet, så finns det fortfarande spår, ärr och trauma som inte fanns där tidigare. Vi kan inte ens få två tvillingar att bli likadana, även genom kontroll av miljön, eftersom det trots allt förekommer små skillnader mellan tvillingarna.
" Men eftersom universum inte är deterministiskt så blir det olika de två gångerna."
Det där är en filosofisk fråga. Själv håller jag med dig, men uppenbarligen finns det andra som inte gör det.
Sen är frågan vilken nivå man tittar på. En automat är deterministisk på makronivå, eftersom den är designad för att vara det. Däremot är det omöjligt att förutsäga hur den uppför sig på mikronivå, bland annat beroende på Heisenbergs osäkerhetsrelation, varför den inte är deterministisk på mikronivå. Det finns till och med ett nuvarande problem med etsning av mikrokretsar - vi håller på att göra så smala elektronbanor att Heisenberg håller på att slå till igen. Vi har bestämt en elektrons läge så exakt med de smala ledarna att vi inte längre kan förutse vart den ska ta vägen, vilket leder till att elektronen kan få för sig att byta bana då och då.
Vi kan göra jämförelsen med kaffekoppen igen. På mikronivå har vi ingen aning om vad en kaffeatom ska göra - osäkerhetsrelationen gör det omöjligt att få reda på det. På makronivå är det dock ganska enkelt att med hjälp av ett par formler för termodynamisk värmeverkan och värmekapacitansen hos koppen och luften runt omkring göra förutsägelsen att koppen kommer att svalna till rumstemperatur och bli odrickbart. Du kan upprepa experimentet gång på gång och få tämligen exakta förutsägelser av vad som kommer att hända.
Är kaffekoppen deterministisk?
Sen har vi problemet med komplexa system. Ju mer komplext ett system är desto mer oförutsägbart blir det på mikronivå. Människor är jefligt komplexa system - hjärnan är den mest komplicerade strukturen i universum som vi har upptäckt hittills, till exempel. Som liknelse kan jag ju säga att det finns fem datorer i rymdfärjan som får tillgång till samma data från en massa olika håll. Dessa datorer drar allt som oftast (omkring 1000 gånger i sekunden)
olika slutsatser av dessa data och blir tvungna att rösta om vilken åtgärd som ska tas. Det finns alltså någon form av oförutsägbarhet i dessa automater, trots att de är designade för ett specifikt syfte och får tillgång till samma data. Nånstans där rasade determinismen även på makronivå, eftersom systemet var för komplext, så man var tvungen att införa ännu en överordnad nivå, låt oss kalla den supermakronivå, för att få någon förutsägbarhet på den nivån så att en rymdfärjestart skulle kunna genomföras säkert.
Ta nu ett så komplext system som en mänsklig hjärna. Ser du problemet?
- Krille
<A HREF="
http://www.foxtail.nu" target="_new">
http://www.foxtail.nu</A>