Vi fortsätter med de tempererade C-klimaten.
Cfb: Detta är det typiska tempererade kustklimatet – tämligen mild vinter, sommar där den högsta månadsmedeltemperaturen ligger på mellan 10 och 18 grader, nederbörd året om. Det här är det typiska västeuropeiska klimatet – Irland, Storbritannien, norra Frankrike, Benelux, Tyskland, Danmark och sydvästra Sverige hör alla hemma här. Det går även att hitta på Nya Zeeland och på södra Australien, i delar av södra Chile och den amerikanska nordvästkusten, med flera utspridda delar. På kartan ovan ser vi att det även går att hitta i höglänta tropiska områden med regn året om.
Csb: Det tempererade medelhavsklimatet påminner mycket om det subtropiska medelhavsklimatet, men den torra sommaren är inte lika het. Exempel på detta finns i norra Spanien och Portugal, längs Oregons och Washingtons kuster, och i delar av södra Chile och Australien.
Cwb: Det tempererade klimatet med torra somrar förekommer rätt sällan i låglänta områden. Anledningen till detta är att de tempererade regioner som har regniga somrar och torra vintrar ofta också befinner sig på östra sidan av kontinenter, där skillnaden mellan årstiderna tenderar att vara stor. Istället är detta klimat vanligast i subtropiska och tropiska höglandsområden. Hade kartan inkluderat mer höglänta områden hade vi antagligen sett mer av denna klimattyp. Exempel på platser där man hittar den i vår värld är Sichuan och Yunnan, centrala Mexico, Etiopiska höglandet, högländer i Kongo, Zimbabwe och Angola, och Himalayas sluttningar mot Indien.
Cfc: Det avslutande c:et betyder att denna klimattyp, det subpolära kustklimatet, inte har mer än tre månader där temperaturen är över tio grader. Den är därför utpräglat vanlig på öar och i nordliga kustområden med varma strömmar, där sommaren är kylig men vintern är relativt mild. Skottland, Färöarna, Islands och Nordnorges kuster, Aleutöarna utanför Alaska, Chiloéarkipelagen och liknande platser faller in under detta klimat – knappast ställen dit man åker på solsemester.
Csc: Subpolärt medelhavsklimat är påtagligt sällsynt, och förekommer framför allt i höglandsområden, men går också att hitta längs delar av Islands kust.
Cwc: Subpolärt kustklimat med torr vinter hittas nästan enbart i tropiska bergstrakter. Alla platser som beskrivs ha Cwb-klimat ovan har också antagligen Cwc-klimat vid högre stigningar. Kilimanjaro är ett exempel på en plats som har detta sällsynta klimat.
Just att C-klimaten täcker två olika varianter – dels kustnära områden i mellanlatituderna, dels tropiska högländer – gör att de kan fungera rätt olika på olika platser. De tropiska högländerna har sällan några vidare årstidsskillnader, men kan däremot ha stora temperaturskillnader mellan dag och natt. Likt C?a-kategorin är C?b-kategorin ett tämligen gynnsamt klimat för folktäthet, odling och liknande. Flera huvudstäder i varmare länder ligger just i den här sortens höglandsklimat – exempelvis Addis Abeba, Nairobi, Mexico City, Harare, Bogotá och Quito.