Tyskland, Japan och Irak - paralleller
Här om dagen skrev Gefle Dagblads historiske krönikör Lennart Ödéen faktiskt en krönika om atombomberna och Japans kapitulation, där i stort sett samma funderingar som de här i tråden presenteras. (
GD Kulturs krönikor, "Japan och atombomben 1", föregående krönika heter "Potsdam i centrum".)
I övrigt är det intressant att dra paralleller mellan Tyskland efter första världskriget, Japan efter andra världskriget och Irak efter första Irakkriget.
I första världskriget kapitulerade Tyskland utan att utländsk trupp satt sina fötter på tyskt territorium (i Europa), vilket efter kriget ledde till omfattande mytbildning kring kapitulationen (den s.k. dolkstötslegenden). Eftersom Tyskland inte besegrats militärt måste landet ha förråtts av en konspiration och landet förtjänade därmed en revansch. Det enda säkra sättet för de allierade i andra världskriget att verkligen göra klart att Tyskland var militärt besegrat var att bomba landet till grus och ockupera resterna. Så skedde också.
I andra världskriget kapitulerade Japan utan att utländsk trupp satt sina fötter på de japanska huvudöarna. Man kapitulerade inför ett hot om en invasion och möjligen fler atombomber, men besegrades aldrig i grunden. (En stor del av den japanska industrin var intakt vilket borgade för det kraftiga ekonomiska uppsvinget efter kriget.) Likt Tyskland efter första världskriget har Japan haft svårt att göra upp med sin roll i andra världskriget och det är lätt att dra slutsatsen att det har att göra med att landet aldrig besegrades utan tvangs till kapitulation.
I det första Irakkriget (1991) hejdade sig FN-alliansens styrkor en bit in på irakiskt territorium, drog sig sedan tillbaka och nöjde sig med att förklara Kuwait fritt och självständigt samt upprättade två flygförbudszoner över södra och norra Irak. Detta faktum utnyttjades av regimen i propagandan som framställde Irak som obesegrat och utsatt för ett orättfärdigt krig och illasinnad propaganda från omvärlden. Rebellerna i södra och norra Irak utsattes för hämndaktioner för att de hade stött FN-alliansen. Alliansen hade inte lärt läxan från världskrigen - om man inte besegrar fienden på ett sådant sätt att inga tvivel råder om att det verkligen var en total seger så kommer fienden att hävda att man aldrig blev besegrad. Efter det andra Irakkriget lär dock ingen hävda att Irak inte blev grundligt slaget.
I schack är den civiliserade kapitulationen norm, men inte i verkligheten.
Dewil