Nekromanti Linux

Troberg

Sinister eater
Joined
27 Jun 2001
Messages
17,659
Efter att ha läst det här

Eller som att installera program på Linux, där ska det inte vara dra och släpp in i programmappen som på en Mac som till och med morsan klarar av.
i ett inlägg så måste jag bara reagera. Det kanske var sant en gång i tiden, men inte nu längre.

Jag har själv kört Windows sedan 3.0 eller så, och har nu ett 20-tal Windows 2000-maskiner hemma och har utvecklat mer programvara för Windows än vad jag vill kännas vid. Efter att hårddisken dött i en av mina bärbara så behövde jag installera om den. Eftersom jag inte gillar XP och den inte har drivisar för 2000 så tänkte jag ge Linux en chans. Jag valde efter att ha frågat en bekant Kubuntu som distribution.

Ni vet hur det är att installera Windows. En långsam installation, sedan rotande i lådan med gamla diskar efter drivrutiner så att man kan få den att fungera hjälpligt, sedan surfande på internet för att hitta aktuella drivisar, sedan över 200 MB uppdateringar via MS Update som ibland innehåller virus. Bärbara är etter värre, eftersom de brukar innehålla underlig hårdvara. När det är klart så har man en dags arbete att installara Office, Opera, WinZip, WinRar, 7Zip, UltraEdit, VLC, MPC, WinAmp, codecs, FlashFXP, PaintShop, kameramjukvaran och allt annat plock man behöver för att faktiskt använda maskinen. Flera av dessa program kostar dessutom formellt sett pengar, oftast mer än vad datorn kostar.

Efter att ha hört allt om hur Linux skulle vara svårt och krångligt så var jag lite osäker, jag har inte jobbat med Unix på över tio år.

Så här gick det:

Ploppade i CDn och slog på datorn. Det var en live-CD, så den bootade rakt in i operativsystemet och körde det från CDn, utan att röra hårddisken. Jag kunde testa det och se att det verkade vara vad jag ville ha. Det var utseendemässigt och användningsmässigt ungefär som Windows, fast snyggare, snabbare, mer lättanvänt och mer genomtänkt.

Efter en stund kände jag att det var något jag faktiskt ville använda. Jag klickade på ikonen 'Install' på skrivbordet. Jag fick svara på några enka frågor (användarnamn, lösen, maskinnamn, språk och vad klockan är), sedan var det bara att luta sig tillbaka i tio minuter. Plocka ut CDn och starta om.

Jag behövde inga drivrutiner, det fixade den själv. Nätverk och sånt bara funkade, den kom åt mina Windows-servers utan problem, jag kunde till och med köra fjärrsessioner mot dem. Installerat var då ett officepaket (OpenOffice), grafikprogram (GIMP), webrowser (Konqueror och Firefox), mediaspelare, arkivhantering, texteditering och annat som man alltid behöver. Alla mina kameror (4 stycken, varav tre inte använder USB Storage Class och därför behöver speciell programvara i Windows (alla tre dessutom med rätt buggad programvara...)) funkade direkt, utan att jag behövde göra någonting. Bara plugga in dem och den känner direkt igen dem och erbjuder sig att kopiera in bilderna till hårddisken eller att bläddra dem.

Jag ville ha lite andra program också. Apache och PHP (för att köra en lokal wiki för egna anteckningar), VLC, Opera, Scribus (layout) och en packe andra. Jag startar då upp Adept, vilket är pakethanteraren i Kubuntu. I den finns det en lång lista över programvaror. Och då menar jag en låååång lista (specielly om man lägger till att den ska plocka från Universal-listan också). Listan är dock sökbar, och alla programvaror har beskrivningar, så det är lätt att hitta. Man bockar för de man vill ha (och bockar av om man vill avinstallera något), sedan clickar man 'Apply'. Luta dig tillbaka medan den hämtar hem programmen åt dig och installerar dem. Den är dessutom så smart att den håller rätt på om ett program är beroende av något annat paket och hämtar och installerar det helt automatiskt. Om något av programmen har uppdateringar som du saknar så får du reda på det också, och de är också bara ett klick borta. Enklare kan det inte bli.

Det enda jag hade lite problem med var att lägga upp den lokala wikin, vilket berodde på att jag var en klantröv. Det är dock inget som en vanlig användare ska behöva göra, så jag ser inte det som ett problem.

Programmen då? Är de amatörmässiga och allmänt klunkiga? Inte alls, tvärtom så känns de mer genomarbetade och mycket stabilare än sina Windows-bröder. Open source är inte längre en hemmamicklare som sitter ensam och fixar, det är stora projekt genomförda av grupper av professionella programmerare (på deras fritid) som verkligen brinner för projekten. De har en motivation som "40-timmar i veckan för att få lön"-programmeraren aldrig kan matcha.

Observera att allt detta har jag fått utan att förväntas betala ett enda öre!

Skulle jag installera en dator för min farmor eller någon annan som inte kan datorer och bara ska ha den för mail, web, ordbehandling och en digitalkamera så skulle jag inte tvekat ett ögonblick. Kubuntu är totalt jävla överlägsen där. Lättanvänd, säker (vilket Windows aldrig kan bli), snabb (även på sämre hårdvara) och smidig. Skulle jag ha en skola eller en stor förvaltning där man inte behöver/bör köra spel eller köra utvecklingsverktyg för Windows så gäller samma sak.

Vem som helst som kan installera Windows kommer att tycka att Kubuntu är en baggis. Inget av det krångel man är van vid, det bara funkar.

Vad är den dålig på?

* Spel. De flesta spel görs för Windows. PS3 är dock en Linux-maskin, så det kan mycket väl komma att ändras.
* Windowsutveckling. Oavsett vad folk säger så är cross platform development en pina.
* Vissa specialistprogram. Tex finns inte program för maskinell räkning av fordonstrafik.

Microsoft har inte insett det än, men de har en seriös och kapabel konkurrent i Linux. Om de inte ser upp så kommer företag och förvaltningar att tröttna på att hosta upp många miljoner i licenspengar, att ständigt behöva kämpa mot säkerhetsproblem, att inte kunna bulkadministrera maskiner effektivt, att inte ha tillgång till källkoden och så vidare.

Jag rekommederar starkt alla att testa live-CDn till Kubuntu. Så länge som ni inte dubbelklickar på 'Install' och bekräftar att ni vill installera i den efterföljande frågan så kommer den inte att ändra någonting på er befintliga installation, så det är helt säkert. Den finns på här.

Vill ni testa ett ännu sexigare användargränssnitt så rekommenderar jag att ni tar en titt på denna live-CD. Det finns en demovideo också för de som är misstänksamma. Den innehåller distributionen Koraraa, och grafiskt så är den så jäkla cool att man inte kan tro det. Finns här. Jag valde inte den då 3D-effekterna känns lite onödiga på en halvgammal bärbar maskin.

Jag har varit rabiat Windowsförespråkare, men jag kan inte längre försvara den ståndpunkten. Det finns inga skäl att stanna i Windows längre, det är en dinosaur och nu är det pingvinernas tur att härska.

Defenestration nu!
 

Fiktionslek

Suldokar's Wake Whitehack Oktoberlandet
Joined
23 Aug 2006
Messages
1,422
Re: GNU/Linux

Alltid lika trevligt att läsa om hur någon börjar använda GNU/Linux! Jag har själv ingen teknisk utbildning men har utan problem använt operativsystemet i arbete och till nöje sedan 1999, och redan då var det mycket användarvänligt.

Förutom det du lyfter fram som fördelar tycker jag man ska påpeka att det finns en ännu viktigare, ideologisk aspekt av valet av operativsystem. Den kan man läsa mer om här.

Jag vill också puffa för nästa version av Debian GNU/Linux, som är mamma till den stora flerparten av de olika smaker av GNU/Linux som finns att tillgå, bl a Kubuntu. Debian är också en icke-kommersiell, demokratisk frivillighetsorganisation vilket gör att dess kontinuitet inte är avhängig ett företags väl och ve. Den har funnits sedan 1993, och dess releaser är kända för extrem stabilitet och bugfrihet. Nästa version kommer om några veckor, och innehåller samma ögongodis som Kororaa gör.

Hälsar

Christian
 

Troberg

Sinister eater
Joined
27 Jun 2001
Messages
17,659
Re: GNU/Linux

Förutom det du lyfter fram som fördelar tycker jag man ska påpeka att det finns en ännu viktigare, ideologisk aspekt av valet av operativsystem. Den kan man läsa mer om här.
Den tyckte jag var självklar. Läste du dessutom länken till artikeln jag skrivit om vaför Microsoft per definition inte kan åstadkomma säkra produkter så tar jag upp en del av det där.

Debian är också en icke-kommersiell, demokratisk frivillighetsorganisation vilket gör att dess kontinuitet inte är avhängig ett företags väl och ve.
Bra kommentar. Microsoft är inte demokratiskt och är ökänt för att inte bry sig om sina produkters kontinuitet (tex har de slutat tillverka Xbox (medan Sony fortfarande säljer PS1), har inte någon support på Windows 2000 (säljer inte ens den längre) och dumpade unmanaged VB (och lämnade därmed merparten av VB-utvecklarna i sticket)).
 

ripperdoc

Myrmidon
Joined
17 May 2000
Messages
5,399
Location
Tokyo
Jag vet var den här "diskussionen" bär hän. Det här ämnet väcker mer känslor än barnamord, krig och Ny demokrati tillsammans. (Motbevisa mig gärna :gremsmile: ). I vilket fall:

Jag har klickat mig runt (det inkluderar tangentbordsklick :gremwink: ) i en hel dröse med operativsystem i mina dagar, och det enda jag lärt mig av det är att alla har sina fel. Det ligger en förbannelse över datorer, ända sedan någon idiot började skruva ihop vakuumtuber för att de var för lata att räkna för hand, och den förbannelsen är att en dator alltid går sönder och aldrig är så bra som den teoretiskt sett borde vara.

Nu kommer den här tråden bara innehålla anekdotiska bevis, och alla som vet hur datorer fungerar inser att dessa bevis dessutom är synnerligen värdelösa, eftersom de underligaste buggar kan dyka upp för vissa med andra inte får en enda bugg (för en given applikation). Så jag vill betona: det finns folk som har Windows där allt funkar. Det finns folk vars Windows inte alls funkar. Det finns folk vars Linux alltid funkar. Det finns folk vars Linux aldrig funkar. Det finns folk... you get the idea.

Med det sagt - jag gillar Linux. Det finns något för alla. Det är enkelt, ända tills det går sönder. Och det går sönder ganska snabbt. Med "sönder" menar jag inte nödvändigtvis att något är fel eller buggigt - men någon inställning är inte korrekt, någon drivrutin saknas, etc. Första gången jag skulle arbeta med Linux (en Debian-klon, tror jag) skulle jag sätta upp en "självgående" server. Jag använde gammal hårdvara, som de rekommenderade. En disk betedde sig underligt. Och vips så var jag lost - hur tusan analyserar man en disk i Linux när det inte finns GUI? Allt jag visste var att man skulle skriva "man" , men för att få hjälp med ett kommando måste man ju veta dess namn först, som oftast är två bokstäver, tre om programmeraren försökte vara övertydlig :gremwink: (förmodligen vill man ha få bokstäver för att minimera antalet blinda försök som krävs för att hitta ett givet program). För att printa saker från Adobe Acrobat i Linux med GUI måste man (senast jag kollade) skriva in lite kryptiska parametrar till lpr för att kunna skriva ut ex. dubbelsidigt. När jag senaste i somras skulle testa Ubuntu Live-CD på min nyinköpta multimediadator så kände den inte igen hårddisken och tvärvägrade att ens komma till GUI:t. Kort sagt, för egen del har Linux bara försökt vara till besvär.

Linux största styrka är att det är så modulbaserat och att det bygger allt på sina textinterface med valfria GUI ovanpå. Det är också dess största svaghet. Linux är fint, men det dröjer länge, länge innan det kommer in hos vanligt folk, och när det gör det, så har det förhoppningsvis förändrats till något mer lätthanterligt.

/RipperDoc - som för övrigt är väldigt trött på Windows; sugen på Mac, men tveksam
 

Troberg

Sinister eater
Joined
27 Jun 2001
Messages
17,659
Och vips så var jag lost - hur tusan analyserar man en disk i Linux när det inte finns GUI?
Fask kan man inte hantera kommandoskal så är man nog rätt rökt oavsett OS om man fastnar i ett läge där det är enda alternativet.

För att printa saker från Adobe Acrobat i Linux med GUI måste man (senast jag kollade) skriva in lite kryptiska parametrar till lpr för att kunna skriva ut ex. dubbelsidigt.
Jag tror det finns GUI för det nu, är rätt säker på att jag såg det. Jag har dock inte duplex på mina skrivare, så det är inget jag tittat närmare på.

När jag senaste i somras skulle testa Ubuntu Live-CD på min nyinköpta multimediadator så kände den inte igen hårddisken och tvärvägrade att ens komma till GUI:t.
Säker på att det inte var disken?

Linux största styrka är att det är så modulbaserat och att det bygger allt på sina textinterface med valfria GUI ovanpå. Det är också dess största svaghet.
Liten rättning: Det bygger inte på textinterfacen. De finns där, men det som GUIs och program bygger på är de API som kärnan exponerar, precis som i Windows. Du skulle antagligen kunna göra en ersättare för GDI i Windows och får en helt egen fönsterhanterare på samma sätt.

Linux är fint, men det dröjer länge, länge innan det kommer in hos vanligt folk, och när det gör det, så har det förhoppningsvis förändrats till något mer lätthanterligt.
Säg inte det. När till och med jag, i egenskap av den ultimata genomsnittsanvändaren (med så många maskiner borde genomsnittet dras mot mig), prisar det, då är det nära ett genomslag på marknaden. Vi ser ju dessutom hur hela länder väljer att köra Linux i offentlig verksamhet av ekonomiska skäl. I Sverige fattade RPS (Rikspolisstyrelsen) ett beslut om att av säkerhetsskäl och ekonomiska skäl fasa ut closed source. Så visst händer det saker.

Samtidigt så är Linux inte Windows, och en hel del testar det och blir besvikna för att de förväntar sig Windows. Inte sämre, bara annorlunda. Jag tycker inte att det är riktigt rättvist, men för en del så är det en stor tröskel att man har en del saker på lite andra ställen och att saker funkar lite annorlunda.
 

Rickard

Urverk speldesign
Joined
15 Oct 2000
Messages
18,323
Location
Helsingborg
Du fick mig att vilja testa Linux, särskilt när man kunde bränna ut den på en CD och testa. Jag visste inte att den möjligheten fanns. Skitsmart! Mindre smart att jag fick pissdålig hastighet från de nerladdningsställen som jag testade och att nerladdningen avstannade helt efter någon minut. Antagligen är det min skitbredbandsleverantör (FIRSTNET ÄR SATANS AVFÖDA! SPRID DETTA MEDDELANDE! VIKTIGT!), men det fick mig att överge planerna.

/Han som har velat testa Linux länge, men inte kommit sig för då han inte orkar installera det
 

Troberg

Sinister eater
Joined
27 Jun 2001
Messages
17,659
Mindre smart att jag fick pissdålig hastighet från de nerladdningsställen som jag testade och att nerladdningen avstannade helt efter någon minut. Antagligen är det min skitbredbandsleverantör (FIRSTNET ÄR SATANS AVFÖDA! SPRID DETTA MEDDELANDE! VIKTIGT!), men det fick mig att överge planerna.
De flesta distributionerna har även BitTorrent-downloads. Det borde funka bättre för dig. Alternativt testa en browser som har stöd för resume, tex Opera. Då kan du bara klicka på 'Resume'-knappen om tankningen dör så fortsätter den där den dog.
 

Hellzon

Långsamma Vargen
Joined
22 Jan 2002
Messages
2,511
Location
Köping
Ubuntu

Själv har jag petat in Ubuntu* efter att Windows vägrat starta en morgon av okänd anledning (nu funkar det, men jag ville ha en reserv). Och det går så inih****** mycket bättre är Windows.
Nu har jag inte skräpat ner datorn med alla bösprogram som jag har i Windows och aldrig använder, men det går ju snabbt att installera om ifall det skulle muppa sig.
Några reflektioner bara:
<ul type="square">[*]Flash funkar inte riktigt i den version av Firefox som följer med (2.0). Det går att fixa (i princip lägga in en ny browser, vad jag fattat), men man tycker ju att det skulle följa med från start.
[*]Det kan krångla med å, ä och ö i filnamn om man monterar enheter fel, och hjälpfilerna kan vara vilseledande här eftersom jänkarna kommer undan med vilken teckentabell som helst. Till slut fick jag akuthjälp i den svenska irc-kanalen, men innan dess kunde jag inte öppna vissa filer.
[*]Jag har inte testat kameran, USB-pinnen och scannern än. Dock funkar allt annat.
[*]Det finns en kasse spel i Synaptic (motsvarar Adept i Trobergs inlägg). Inte bra för produktiviteten.
[*]RipperDoc nämner att det fortfarande är svårt och krånglar om man har otur. (Jag har en oherrans tur. Det är min superkraft.) Ändå ökar användandet av Linux. (Scrolla ner till "OS Platform Statistics".) Jag tror vi kan se en rejäl skjuts uppåt om affärer börjar sälja datorer med Linux förinstallerat (då hårdvaran rimligtvis fungerar felfritt).
[/list]

Troberg said:
Jag har varit rabiat Windowsförespråkare, men jag kan inte längre försvara den ståndpunkten.
man what :gremgrin:

/Hällzon - Ingen manualpost för what

*)Ubuntu = Kubuntu, fast med gränssnittet** Gnome istället för KDE.
**)Eventuellt är termen "gränssnitt" åt skogen. Jag har inte rett ut det där än. Hursomhelst ser de lite olika ut, och har lite olika program.
 

Troberg

Sinister eater
Joined
27 Jun 2001
Messages
17,659
Re: Ubuntu

Flash funkar inte riktigt i den version av Firefox som följer med (2.0). Det går att fixa (i princip lägga in en ny browser, vad jag fattat), men man tycker ju att det skulle följa med från start.
Det är väl en fördel?

Det kan krångla med å, ä och ö i filnamn om man monterar enheter fel, och hjälpfilerna kan vara vilseledande här eftersom jänkarna kommer undan med vilken teckentabell som helst. Till slut fick jag akuthjälp i den svenska irc-kanalen, men innan dess kunde jag inte öppna vissa filer.
Det har de nog fixat sen dess, det funkade fint för mig out of the box.

Jag har inte testat kameran, USB-pinnen och scannern än. Dock funkar allt annat.
Testa, du kommer att bli positivt överraskad.

Det finns en kasse spel i Synaptic (motsvarar Adept i Trobergs inlägg). Inte bra för produktiviteten.
Vänta bara tills du hittar skärmsläckarna...
 

Arfert

Facit
Joined
9 Sep 2004
Messages
15,729
Location
Stockholm
det FINNS linuxdistributioner som är superenkla att installera program i, som freespire/linspire med sitt click n run...

men hur ofta är det det när man ska installera nåt program som inte följer med på CD. Är ju sällan att bara dubbelklicka och trycka på OK som i Windows eller dra och släpp som i Mac. Eller har jag missat nåt?
 

Hellzon

Långsamma Vargen
Joined
22 Jan 2002
Messages
2,511
Location
Köping
Re: Ubuntu

Det är väl en fördel?
Fniss. Men nja, jag vill nog hävda att det inte är det när var tionde sida man kommer in på inte funkar ordentligt för att Ubuntus inbyggda firefox är trasigt.
Det har de nog fixat sen dess, det funkade fint för mig out of the box.
Jag kanske ska förtydliga lite. Problemet var att jag behövde ange rätt teckentabell vid mountningen, vilket inte stod i den guide som jag läste först (jänkarna klarar sig som sagt ändå). Det är alltså wikin snarare än operativsystemet som behöver en uppgradering. "Vissa filer" i fråga var de med å, ä och ö, som inte gick att öppna i Open Office.
Menmen, det funkar nu.
Testa, du kommer att bli positivt överraskad.
Tror jag säkert. Behöver bara några foton och något att scanna, liksom.
 

Fiktionslek

Suldokar's Wake Whitehack Oktoberlandet
Joined
23 Aug 2006
Messages
1,422
Re: GNU/Linux

I princip alla distributioner av GNU/Linux har grafiska gränssnitt för att installera program som inte finns på installationscdn.

Hälsar

Christian
 

Arfert

Facit
Joined
9 Sep 2004
Messages
15,729
Location
Stockholm
Re: GNU/Linux

ja, men dom brukar ju inte vara direkt enkla jämförelsevis. Har som sagt bara ett ett verkligt enkelt installationsprogram för Linux, och det är Click N Run... som till och med är enklare än på macen.
 

Fiktionslek

Suldokar's Wake Whitehack Oktoberlandet
Joined
23 Aug 2006
Messages
1,422
Re: GNU/Linux

tomasarfert said:
ja, men dom brukar ju inte vara direkt enkla jämförelsevis.
Nu förstår jag inte. Guiernas programlistor är föredömligt sorterade efter användningsområde, och dessutom finns inbyggda sökmotorer som hjälper dig att direkt hitta ett program som gör vad du behöver ha gjort. Kryssa i det program du vill ha och tryck på installknappen.

Jag har exempelvis över 15 000 programpaket tillgängliga på det här viset.

Hälsar

Christian
 

Marcus J

Hero
Joined
8 Oct 2003
Messages
950
Location
Göteborg
kan man köra det parallet med windows på något enkelt sätt? Jag har hört att det ända man behöver göra är att installera det på olika partioner men jag har inte prövat. Jag spelar ganska mycket på min dator så jag är trots allt beroende av Windows idag.


/Marcus funderar på att migrera
 

Hellzon

Långsamma Vargen
Joined
22 Jan 2002
Messages
2,511
Location
Köping
kan man köra det parallet med windows på något enkelt sätt?
Funkar utmärkt. Lägg in det på olika partitioner (det följer med ett partitionsverktyg, vilket är bra eftersom du behöver göra en liten swap-partition) så fixar installationsprogrammet till och med en bootmeny åt dig. Kan vara bra att ha en fat32-partition att lägga filer på också, eftersom Ubuntu officiellt inte vill skriva till NTFS-diskar och Windows inte har drivrutiner för ext3-diskar (det format Linux-partitionen antagligen blir).

Den här kanske hjälper: https://help.ubuntu.com/community/GraphicalInstall

Och detta gäller förstås främst Ubuntu. Kubuntu borde rimligtvis vara liknande.

/Hällzon - nörd
 

Dewil

Skrivbordsgeneral
Joined
30 Jun 2000
Messages
1,769
Location
Nett-ruh-bi
Till Tomas Arferts försvar vill jag i alla fall gnälla lite över att det har funnits (och finns förmodligen fortfarande) en stark inställning bland programutvecklare inom Unix-världen att "den som inte kan kompilera ska inte ha någon dator" och att man därför avsiktligt distribuerade program enbart i källkodsform och utan installationsfiler. (Mmm, men kom sen inte och gnäll över att folk inte använder era produkter.)

Förhoppningsvis har de senaste årens Linuxexplosion ändrat denna mycket kundfientliga inställning.

Själv är jag Windowsanvändare av gammal vana (och ligger alltid minst 2 versioner efter) men jämför alltid med hur enkelt och stabilt allting var på Amigan.

Dewil
 

Marcus J

Hero
Joined
8 Oct 2003
Messages
950
Location
Göteborg
ubuntu gillar inte mig. Eller spesifkit inte mina usbportar. Bootade på en livecd och verken mus eller tangentbord fungerade. (Båda sitter i USB2portar.) Jag får väl testa en annan version av linux.
 

Troberg

Sinister eater
Joined
27 Jun 2001
Messages
17,659
Funkar utmärkt. Lägg in det på olika partitioner (det följer med ett partitionsverktyg, vilket är bra eftersom du behöver göra en liten swap-partition) så fixar installationsprogrammet till och med en bootmeny åt dig. Kan vara bra att ha en fat32-partition att lägga filer på också, eftersom Ubuntu officiellt inte vill skriva till NTFS-diskar och Windows inte har drivrutiner för ext3-diskar (det format Linux-partitionen antagligen blir).
Det är bara att installera Windows först, sedan frågar Kubuntu-installationen om man vill ha båda eller bara Kubuntu. Bara svara på frågan, sen är det klart.
 

Feliath

Swashbuckler
Joined
28 Nov 2000
Messages
1,905
Ubuntu

Du kan beställa gratisskivor med Ubuntu här. Jag tror att regeln fortfarande är att man inte får beställa färre än fem stycken, men det är ju bara bra ty då kan du infestera din närmiljö med dem. All hail!


/Feliath — Banana, banana with paperclip, poppy seed, electron, sextastic
 
Top