Nja - fast Krank har rätt i sak så är hans förklaring inte 100% korrekt. Jag tror det är enklare såhär:Konrad Konvalj said:dpi är alltså någonting i verkligheten! Fnuk. Nu har jag lärt mig nått nytt igen.krank said:Snabb grej:Konrad Konvalj said:Den som visas är i gråskala omgjord från TIF till JPG. Jag pluppade upp den och öppnade den i paint och förminskade den. Mina bilder blir tydligen sjukligt stora när jag scannar dom. Troligen hänger det ihop med dpi´n och kanske att det där filformatet TIF är stort.
DPI står för dots per inch, och är ett mått på hur många pixlar per tum bilden har. På en datorskärm är det alltid (typ) samma dpi. Så om man tar en bild som är 300 dpi och visar den på en datorskärm så är den väldigt mycket större än den skulle ha varit i tryck.
Skärmar har generellt sämre "upplösning" än skrivare, alltså.
Och Paint är inte riktigt anpassat för att jobba med bilder som är anpassade för tryck. Därför går det långsamt med stora bilder.
Jag tror att dina bilder, gråskalan eller färgen, skulle funka för tryck. Eventuellt om du vill be nån (mig, till exempel) om hjälp med lite bildhantering så kan man kolla så att sånt som ska vara svart faktiskt blir svart och sånt som ska vara vitt faktiskt blir vitt.
Dpi är ett värde som man får när bilden väl sitter på pappret (eller åtminstone inmonterad i Word eller InDesign). Till dess är det bara antalet pixlar som är viktigt.
Det är dock ganska enkelt att räkna ut hur stor en bild kan bli i tryck (och i utskrift).
Ta din gråskalebild t.ex. Den har 3798x4141 pixlar (alltid bredden först).
Och om vi säger att vi behöver 300 dpi i tryck så tar du helt enkelt och delar dina pixlar i 300 och får då värdet i tum!
Exempel:
3798 pixlar bred delat på 300: 3798/300=12.66 tum. 12,66 tum blir ca 32 cm. Alltså blir din bild bra upp till 32 cm i tryck (bredden då alltså).
Observera att de här "heliga" 300 dpi bara är en relativt grov förenkling men funkar bra i de flesta fall.