Lyxigare men ändå lättlagad middag?

Ram

Skev
Joined
11 May 2004
Messages
5,570
Location
Slätta
Jag och frugan vill bjuda våra ungdomar (19, 18, 17, 15, 12) på någon trevlig mat som känns lite lyxigare nu på fredag. De har... en vid och diversifierad palett vad gäller saker de inte gillar. En gillar inte pasta, flera gillar inte kött och skär bort två tredjedelar av det mesta, ingen gillar ris, ... Men skit samma egentligen, den delen är mest gnäll för att ni skall se hur utmanande mitt liv är. :)

Har någon något förslag på mat som känns lyxigt eller speciellt? Något som sticker ut från det vanliga, som har den där lätta auran av guldkant?
 

God45

#PrayersForBahakan
Joined
23 Oct 2012
Messages
18,535
Rosta rotfrukter i ugn. Skala och/eller hacka sakerna i lagom stora bitar, lägg på lite olja och salt. 225 grader i 30 - 40 minuter.

Grönkål chips till! Klipp av grönkålen från stammarna, tvätta dem, häll på olja och salt. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. 10 minuter på 225 grader.

Portabello svampar i ugn! Tvätta dem, häll på olivolja och ost. 20 minuter i ugnen.
 

Rymdhamster

ɹǝʇsɯɐɥpɯʎɹ
Joined
11 Oct 2009
Messages
12,601
Location
Ludvika
En väldigt enkel men god efterrätt som inte är hiskelig onyttig heller (orginalrecept + en variant som kanske passar bättre);

Choklad-"mousse";
1 Packet Silken tofu (300-350 gram) + kaka mörk choklad (100 gram) + 1/2 dl (eller mer) kahlua.
Ned med tofu och Kahlua i en matberedare och mixa upp det lite snabbt. Smält chokladen i ett vattenbad, häll ner i matberedaren med det andra och mixa till slät och välblandad. Häll upp i skålar/glas/form och ställ i kylen tills ni ska ha den. Gärna en timme eller två minst. Dagen innan funkar utmärkt.

Det är rätt viktigt att det är "silken" tofu för att få en riktigt len och härlig choklad mousse.

Vill ni undvika alkoholen (Eller helt enkelt inte har kahlua hemma) så ersätt med lite kallt starkt kaffe/esspresso. Men Kahlua innehåller en del socker, så lös upp ett par skedar socker i kaffet också innan ni blandar ihop allt.

God som den är. Eller toppa med lite riven choklad, eller kakaonibs, eller sikta lite kakao över. Funkar säkert med lite vispad grädde eller skivad banan, men går det för långt mot chokladpudding känns det nog inte lika lyxigt längre =)

En satts borde räcka till en liten dessert till sju pers, om ni har tillräckligt små serveringsskålar eller glas. Gillar ni stora portioner kanske ni behöver göra dubbel sats och spara lite till dagen efter =)
 
  • Like
Reactions: Ram

Rymdhamster

ɹǝʇsɯɐɥpɯʎɹ
Joined
11 Oct 2009
Messages
12,601
Location
Ludvika
Ett alternativ till traditionell middag som jag alltid tycker känns lyxigt och är lätt att anpassa är att köra typ tapas. Kombinera lite goda färdigköpta komponenter med ett par hemlagade. Nackdelen är att det lätt blir lite dyrare.

Att köpa
Ett gott bageribröd.
Ett paket lufttorkad skinka eller en salami för de som kan tänka sig att äta kött.
Oliver
Soltorkade tomater
En god hårdost (kanske något annat än standardostarna. Typ manchego kanske?)
En god dessert ost
Pesto (kan blandas ut med färskost till en väldigt god och lite drygare röra)

Att göra
Spansk tortilla (stek skivad potatis och lök i olivolja på låg värme tills mjuk. Häll över uppvispade ägg och stek/ugnsbaka tills nästan genomlagad. Bör vara lite krämig i mitten. låt svalna, skär upp i tårtbitar).
Tonfiskröra (tonfisk på burk, majonäs, vitlök, rödlök, supertunt skivad stjälk-selleri, chili efter tollerans, svartpeppar, salt)
Fuskaioli - (majonäs+vitlök+vinäger/citron, och om ni vill "lätta upp" den lite, gräddfil).
Sallad (köp nån roligare salladssort, eller en påse blandsallad, plus lite tomater och annat sånt).


Ställ fram allt på bordet. Något gott att dricka. Plocka och prata.
 

Ram

Skev
Joined
11 May 2004
Messages
5,570
Location
Slätta
Rosta rotfrukter i ugn. Skala och/eller hacka sakerna i lagom stora bitar, lägg på lite olja och salt. 225 grader i 30 - 40 minuter.

Grönkål chips till! Klipp av grönkålen från stammarna, tvätta dem, häll på olja och salt. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. 10 minuter på 225 grader.

Portabello svampar i ugn! Tvätta dem, häll på olivolja och ost. 20 minuter i ugnen.
Dom här är kanon, men bara för att sätta "tonen" i tråden så är dessa de saker som vi gör som "vanlig" fredagsmat. Grillade Portabello i lördags med lite vitlökssmör i och lite 80/20 norsk port salut/västerbottenost på. Med plåt med sötpotatispommes och lite andra rötter i ugnen till. Så herrn har god smak, men vi vill lyxa ännu lite mer! :D
 

Skarpskytten

Ödestyngd världsvandrare
Joined
18 May 2007
Messages
6,192
Location
Omfalos
Rosta rotfrukter i ugn. Skala och/eller hacka sakerna i lagom stora bitar, lägg på lite olja och salt. 225 grader i 30 - 40 minuter.
Glöm inte rödlök i klyftor. Vitlöksklyftor med skalet på funkar också med denna rätt. Vi brukar steka halloumi till.
 

Mogger

Hipsteranka
Joined
12 Nov 2001
Messages
18,084
Location
Ereb Altor
Ostron Rockefeller. Grillade pilgrimsmusslor. Tryffelpasta.

Sedan så har ju vilt både något höstligt och lyxigt över sig. Vildsvinsragu både låter och smakar bättre än köttfärssås!
 

Christoffer

It's all pig.
Joined
18 Mar 2008
Messages
4,298
Location
Umeå
Egengjord bibimbap, kan varieras otroligt mycket och ni kan köra starkt och kött och fisk och veganskt huller om buller. Vi brukar köra det färdigupplagt ibland och ibland massa små skålar och man kombinerar som man vill. Så länge man slänger ihop en god sås att vräka över allt går det ner och är lyxigare än det mesta tycker jag! Denna bra som någon slags grund: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/gochujang-sas/
 

cogitare

Swashbuckler
Joined
9 Mar 2005
Messages
2,225
Location
Lund
Om man vill köra ett mer nautiskt tema...

Toast Skagen eller gammal hederlig räkcocktail till förrätt.
Ugnsbakad torskrygg eller hälleflundra med kokt potatis, riven pepparrot och brynt smör till huvudrätt (kanske en grönsallad för att runda av det hela).
Chokladfondant eller lyxigare chokladmousse (såg förslag på det ovan) till efterrätt.

EDIT: Vill man göra det lite mer lyxigt kan man göra ett riktigt silkigt potatismos (smör och grädde) eller saker som duchesse-toppar där man blandar i någon god lagrad ost.

Cog.
 
  • Love
Reactions: Ram

JohanL

Champion
Joined
23 Jan 2021
Messages
7,591
Alltså, pommes, lövbiff, bearnaisesås.
Då säger jag klyftpotatis, ryggbiff, bearnaisesås. :) Är folk krångliga kan man variera sig med en sås till, som skysås, grönpepparsås, eller tzatziki. Jag brukar rosta en gul lök tillsammans med potatisen, fast den ska inte vara med från början.

Jag gissar att vad som skärs bort på kött är saker som bindväv och fett? Då är ryggbiff optimalt eftersom det är mest bara muskel.

För bara litet mer bök, och om ni har materialet, är en bra plankstek skamligt underskattat nuförtiden.

Chokladmousse eller panna cotta är exemplariskt enkla efterrätter som ändå ger en illusion av lyx.

Ska det vara förrätt har ceviche hög nivå av lyxkänsla gentemot besvär.
 
Last edited:

Ram

Skev
Joined
11 May 2004
Messages
5,570
Location
Slätta
Jag gissar att vad som skärs bort på kött är saker som bindväv och fett? Då är ryggbiff optimalt eftersom det är mest bara muskel.
Ja, ungefär. Det som stör mig är att de unga underverken anser att de bör kapa med stor marginal mot ben/fett/sena/bindväv så att det i snitt faller bort runt halva köttbiten eller rent av strax över...
 

Rymdhamster

ɹǝʇsɯɐɥpɯʎɹ
Joined
11 Oct 2009
Messages
12,601
Location
Ludvika
Där är ju oxfilé en lösning. En dyr sådan, men ändock. Skär upp i tornedoer för lättare tillagning/anpassning.

Potatisgratäng. Grillad sparris. Kanske lite vitlökssmör.
 

Leon

Leo carcion
Joined
8 Mar 2004
Messages
7,064
Kör fileade kycklinglår i marinad av citro, yoghurt, olivolja, vitlök, kummin och paprika. Låt marinera i några timmar.

Köp turkiska gröna paprikor om du kan hitta.

Skaffa tomater, skär i halvor.

Köp vanligt lebanesiskt/levantinskt tunnbröd. Sånt som man kan köpa på coop duger.

Köp tzatziki, hummus och baba ganoush - eller gör själv om du har ork

Koka turkish "pilaf" ris på bastmatiris och orzo

Gör grillspett av kycklinglåren. Skit i grönsaker, bara en radda kött på en pinne. Glöm inte att väta pinnarna om de är av trä. Grilla spetten och paprikorna - kycklingen typ en kvart, paprika ser du men nog lite mindre. Tomaterna tar också kortare tid.

Gör detta på din vardsgskolgrill.

Servera med starkt rize-te i små tuplanformade glas, med varmt vatten vid sidan av så att man kan spä efter smak.

Afiyet olsun!
 

JohanL

Champion
Joined
23 Jan 2021
Messages
7,591
Även om mängden besvär börjar gå från lätt till medel, vill jag också slå ett slag för Biff Esterhazy, som typ ingen annan gör. Potatismos ellerpressad potatis i stället för det traditionella pilaffriset gör det enklare och verkar passa smaken här.
 

Leon

Leo carcion
Joined
8 Mar 2004
Messages
7,064
Kör fileade kycklinglår i marinad av citro, yoghurt, olivolja, vitlök, kummin och paprika. Låt marinera i några timmar.

Köp turkiska gröna paprikor om du kan hitta.

Skaffa tomater, skär i halvor.

Köp vanligt lebanesiskt/levantinskt tunnbröd. Sånt som man kan köpa på coop duger.

Köp tzatziki, hummus och baba ganoush - eller gör själv om du har ork

Koka turkish "pilaf" ris på bastmatiris och orzo

Gör grillspett av kycklinglåren. Skit i grönsaker, bara en radda kött på en pinne. Glöm inte att väta pinnarna om de är av trä. Grilla spetten och paprikorna - kycklingen typ en kvart, paprika ser du men nog lite mindre. Tomaterna tar också kortare tid.

Gör detta på din vardsgskolgrill.

Servera med starkt rize-te i små tuplanformade glas, med varmt vatten vid sidan av så att man kan spä efter smak.

Afiyet olsun!
P.S. om du bor i lägenhet är det här en sådan sak man borde kunna grilla på balkongen i typ en Weber Go-anywhere. Bättre än klotgrill ändå - du kommmer närmre kolet.
 

JohanL

Champion
Joined
23 Jan 2021
Messages
7,591
Bœuf Bourguignon är enkelt men tar tid, så jag vet inte om det platsar. Man behöver inte larva sig med vad man kör för vin, så länge det är torrt eller halvtorrt.
 

Anthrox

Tunnelseende bybo av oanade proportioner.
Joined
8 Jun 2017
Messages
4,365
Chop suey.
Långkoka högrevsbitar en 2-3 timmar och woka med bambuskott, böngroddar, vattenkastanjer, minimajs och selleri. Servera med nudlar med buljong.
 
Top