Historisk mat, Diverse resurser.
"Mat och dryck i Forntid och Medeltid", 1994, av Lars O. Lagerqvist och Nils Åberg. Med en del recept. Ganska lätttillgänglig IMHO.
"Vikingars gästabud", 1998(kanske en aning lyxigt, men honungsgriljerade spjäll med rotfrukter, grovt bröd och öl är nam nam!)
När det gäller romersk matlagning så kan du ta inspiration av det arabiska och persiska köken(vilka är de moderna kök som liknar det romerska köket mest, minus fisksåser).
Annars så finns det en äkta romersk kokbok "De re coquinaria" av en viss Apicius, som har blivit översatt till grymt många språk.
Notering: Om du försöker dig på romersk matlagning så finns det en del saker som du tror du inte kan få tag på, men misströsta ej!
Till exempel Liquamen, vilket var en av romarnas favoriter när det gäller matlagning(en saltig jäst fisksås. Och du kan räkna recepten i "De re coquinaria" som inte innehåller denna ingrediens på en hand).
Tror du att du inte kan hitta den idag? "Thai fisksås/Nam La" är nära nog exakt samma sak, ganska otroligt eller hur?
Annan krydda som uppträder lite då och då i "De re coquinaria" är "Laser". Du kan hitta den under det indiska namnet "Hing" i diverse butiker som specialiserar sig på asiatiska kryddor.
När det gäller onlineresurser så finns det många aspiranter men bara en kung:
A boke of Gode cookery
Kort sagt, den sidan rockar!