Nekromanti Mat, Mat, MAt

Irratic

Veteran
Joined
4 May 2003
Messages
143
Location
Åsa
Har en snille fråga, försökte köra lite medeltida matlagnning i spelomgångarna för ett tag sedan, det gick ingewt vidare för astt hur kan någon äte de som åts under medeltiden, smakade juh faen rent ut sagt så om någon har några bra tipps så lägg in det ... & Cola, kaffe ingår i medeltida käk bara så ni vet, ingen låter SL vara utan kopiösa mängder Cola & Kaffe för då sätts PSelare i brand under mystiska omständigheter.....
 

Rising

Vila i frid
Joined
15 Aug 2001
Messages
12,763
Location
End of the green line
Var hungriga

...för när man är hungrig så smakar det mesta gott. Då blir det också härlig glufsar-stämning, vilket känns mer "medeltid" än när spelarna småäter sega råttor och har svansarna hängandes ur munnen när de ska låtsas vara råbarkade mördarbarbarer.

Jag kommer ihåg under ett sommarlov i gymnasiet då jag var ensam hemma ett gäng dagar och hade fått några hundringar att köpa mat för. Jag bjöd hem polarna och så satt vi och spelade rollspel dygnet runt, och köpte enbart nudlar att äta och sprit+groggvirke för resten av stålarna. I början bara "uäck! nudlar smakar ju piss!" och slängde skiten, men sedan blev man ju ashungrig och var tvungen att äta. Det blev verkligen miserabel stämning med oss, bakfulla som drägg, och rent illamående inför tanken på varje ny nudelsats. Det passade grymt bra till Kult. Djäkla kul hade vi också. (hittade på skitmånga nya konstiga groggar med morotsjuice och nyponsoppa, m.m.)

Jag kommer fortfarande ihåg hur vi belönade oss den sista dagen, efter avklarat äventyr, med att gå ut och köpa oss varsin glass på Glassstugan (den djäveln hade rent kosmiskt goda glassar, alltså!) och på uteserveringen träffade vi en massa klasskamrater som alla äcklat utbrast "shit, vad bleka ni är!"

Vi bara log och slurpade belåtet i oss våra kanel-, saffran-, lakrits- och champagnesorbetkulor. Vi hade ju fan tillbringat de senaste dagarna i metropolis' kloaker, vad hade de väntat sig?

/Rising
föraktar alla som gillar glass med fruktsmak.
 

Björn Hellqvist

Swordsman
Joined
18 May 2000
Messages
667
Location
Skövde
Det där säger mer om din skicklighet som kock, alternativt kvaliteten på de recept du haft tillgängliga, än smakligheten hos medeltida mat i sig. Visserligen fanns det rätter som inte skulle tilltala moderna gommar, men jag har ätit åtskilliga utsökta rätter tillagade efter medeltida originalrecept.
 

Irratic

Veteran
Joined
4 May 2003
Messages
143
Location
Åsa
Re: Var hungriga

Får nog revidera den där åsikten om att troberg är skräckens mästare, grogg med nyponsoppa uäärrrrkkk hädare skall stoppa ditt huvud på en påle nästan i alla fall..... Vi själva körde en vecka men det slutade med att vi rädade min polares föräldrars kylskåp söndag morgon & med oliver, inlagda vitlökar, tomater, nutella, salami, prinskorv, björnbärs marmelad, blodpuddings macka på baguette bröd så fick vi alla senare under dagen stå på kö intill den obefintliga mulltoan i polarns toa, det hela slutade med 8 st bakfulla & synnerligen spyfärdiga spelare låg runt spelbordet & fes i kopiösa mängder.... den spelveckan var absolut den mest makabra jag varit med om, försökte dessutom mata grannens kor med sprit doppad- vitlökssalami...... MIn hund drack upp en halv flaska baileys ( SANT) full som en alika så vi fick snällt mata han med gräs tills han spydde upp ett mindre innanhav på mina skor..... =)
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,540
Location
Mölndal, Sverige
"smakade juh faen rent ut sagt så om någon har några bra tipps så lägg in det ..."

Saxat ur Geografica Vistfarthi till Västmark:

Den som tror att medeltida mat är tråkig har fel, och uppmuntras att prova följande under nästa grillfest: gör en saltdeg av salt, mjöl och vatten. Degen ska vara kavlingsbar och släppa från bordet, men i övrigt liknar den en vanlig trolldeg väldigt mycket. Ta ur en färsk lax och rensa den, och fyll den sedan med en blandning av bröd, kummin, russin, örter och diverse kryddor (undvik peppar om du vill försöka hålla dig på vanligt medeltidsfolks nivå). Kavla ut degen och baka in laxen i den, helt och hållet. Det ska inte sticka ut någon lax någonstans ur degen. Lägg den sedan på glöden på grillen, krafsa över lite glödande kol över laxen och låt den ligga där och koka i någon timme. När laxen ska serveras är det själva laxen och fyllningen man vill åt. Degen är bara till för att isolera fisken från glöden och hålla kvar all fukt i laxen så att den får ett ångande saftigt kött. Skär därför upp degen vid buken och bryt loss den. Fjällen och skinnet följer praktiskt nog med, så det är bara att servera det ångande rosa laxköttet direkt. Voilà: en medeltida glödstekt lax.

Rätten ovan kan tyckas ovanligt lyxig idag, men faktum är att lax är oerhört vanlig föda. Det fanns en engelsk lag från 1400-talet, där en hantverksmästare förbjuds att servera lax till sina lärlingar mer än tre gånger per vecka! Den här metoden att glödsteka mat är ganska vanlig och enkel ? i vissa överlevnadshandböcker föreslås det att man ska baka in mat i lera och tillreda på samma sätt, men faktum är att en saltdeg låter lite mer aptitlig än lera?
 

Ulfgeir

Swashbuckler
Joined
6 Feb 2001
Messages
3,255
Location
Borås, Sverige
Finns mängder med riktigt god medeltidsmat.

Några av mina favoriter är:
* Grön ärtsoppa. (Alltså gjord på gröna ärtor)
* Kryddsallad serverad tillsammans med bröd och en god ost
* Kyckling med ris och mandel
* Fläskkött marinerat i honung och rosmarin varvat med äpplen
* Rotsellerisoppa (Har inte receptet till denna dock)

Som sagt finns mängder...
Vad var det ni försökte laga till?

Frumenty är väldigt medeltida men kanske inte så gott om man inte är van vid det. Det är däremot väldigt mättande.

/Ulfgeir
 

Cybot

Mest spelbar
Joined
19 Oct 2001
Messages
4,713
Location
Helsingborg
Historisk mat, Diverse resurser.

"Mat och dryck i Forntid och Medeltid", 1994, av Lars O. Lagerqvist och Nils Åberg. Med en del recept. Ganska lätttillgänglig IMHO.
"Vikingars gästabud", 1998(kanske en aning lyxigt, men honungsgriljerade spjäll med rotfrukter, grovt bröd och öl är nam nam!)


När det gäller romersk matlagning så kan du ta inspiration av det arabiska och persiska köken(vilka är de moderna kök som liknar det romerska köket mest, minus fisksåser).
Annars så finns det en äkta romersk kokbok "De re coquinaria" av en viss Apicius, som har blivit översatt till grymt många språk.

Notering: Om du försöker dig på romersk matlagning så finns det en del saker som du tror du inte kan få tag på, men misströsta ej!
Till exempel Liquamen, vilket var en av romarnas favoriter när det gäller matlagning(en saltig jäst fisksås. Och du kan räkna recepten i "De re coquinaria" som inte innehåller denna ingrediens på en hand).
Tror du att du inte kan hitta den idag? "Thai fisksås/Nam La" är nära nog exakt samma sak, ganska otroligt eller hur?
Annan krydda som uppträder lite då och då i "De re coquinaria" är "Laser". Du kan hitta den under det indiska namnet "Hing" i diverse butiker som specialiserar sig på asiatiska kryddor.


När det gäller onlineresurser så finns det många aspiranter men bara en kung:
A boke of Gode cookery
Kort sagt, den sidan rockar!
 

Zaphod_UBBT

Swordsman
Joined
25 Mar 2002
Messages
531
Zaphmus fnissar hysteriskt! [NT]

Det är inte ofta som jag hajjar till och börjar skratta på morgonen, men det här var fruktansvärt roligt. Det besannar alla fördomar om rollspelare.

Zaphod , som inte kan sluta skratta
 

Ulfgeir

Swashbuckler
Joined
6 Feb 2001
Messages
3,255
Location
Borås, Sverige
Re: Historisk mat, Diverse resurser.

"Mat och dryck i Forntid och Medeltid", 1994, av Lars O. Lagerqvist och Nils Åberg. Med en del recept. Ganska lätttillgänglig IMHO.
Du har händelsevis inget ISBN-nummer eller förlag på den här boken? Kan bli lättare att hitta då.Samlar på kokböcker med gamla recept. =^_^=
 

Cybot

Mest spelbar
Joined
19 Oct 2001
Messages
4,713
Location
Helsingborg
Re: Historisk mat, Diverse resurser.

ISBN 91-87064-13-8

Den är inte så mycket en receptbok som en bok om skandiaviens mathistoria. Den är skriven ur ett populärvetenskaplig perspektiv, om du nu tycker det är en nackdel/fördel.
 

Irratic

Veteran
Joined
4 May 2003
Messages
143
Location
Åsa
Re: Var hungriga

Vi gav oss på att göra Skotsk haggis som på ett recept från 1100-talet, när vi var färdiga funderade vi på om Anders en spelare hade gått in o spytt i kastrullen medan vi var ute med hundarna, men han avsvor sig all inblandning i form av extra kryddning, ps hundarna fick det istället.... med de ingredienserna skulle det tydligen se ut som spya om inte fårmagen spruckit... =(
 

Saxifrage

Hero
Joined
7 May 2003
Messages
1,561
Location
Stockholm
Boktips, främmande mat

Det finns (fanns?) en bok som heter "Handbok i levande rollspel" som innehåller några sidor medeltida recept. Bland annat "kolbullar" och någon kycklingrätt som hette "Manwene" eller något. Om du kan hitta den boken kanske det kan inspirera.

Om du bara är ute efter något annorlunda än chips och popcorn, så antar jag att man komma undan med otidsenligheter genom att hänvisa till någon främmande ras. Tex föreställer jag mig att Tolkiens lembas (alvbröd) smakar ungefär som indiska nan-bröd, men jag kanske är helt fel ute (nån Tolkien-taliban har säkert forskat fram originalrecept på lembas). Norrländska renchips liknar säkert något som dvärgar skulle kunna knapra på, etc.

Annars påpekade ju Krille för ett tag sedan att hamburgaren egentligen är en gammal romersk uppfinning, så om du spelar i Jorpagna eller annat imperium är det bara att med gott samvete knalla ner till din lokala Sibyllaholk... :gremwink:
 

Dofhjort

Veteran
Joined
8 Dec 2000
Messages
153
Location
Stockholm
Re: Boktips, främmande mat

Annars påpekade ju Krille för ett tag sedan att hamburgaren egentligen är en gammal romersk uppfinning, så om du spelar i Jorpagna eller annat imperium är det bara att med gott samvete knalla ner till din lokala Sibyllaholk...
Japp, de hederliga gamla romarna hade en hel del snabbmat. Det är inte så "far off" när det säljs kanderade utternosar och liknande i Monty Pythons Life of Brian :gremsmile:

Sen är jag rätt tveksam till att de hade vinegummin och ostkrokar (-bågar om ni är från storstan), men i städer kan man nog tänka sig att det finns allehanda kioskliknande företeelser, inte bara vid marknader och liknande. Men nu ska jag sluta svamla och låta nån som vet vad dom snackar om ta vid!

//David
 

SchackGuru

Veteran
Joined
13 May 2003
Messages
17
Location
Växjö
Tillskillnad från idag var nog de flesta glada för att dem fick någon mat. Vill du käka god sådan mat kan man ju äta vilt , Honungsdränkta äpplen, Tunnbröd.. Fast å andra sidan.. Vad är en spelledare utan läsk??

Da nada!
 

Saxifrage

Hero
Joined
7 May 2003
Messages
1,561
Location
Stockholm
Snacks

Ostkrokar? Måste vara något lokalt... :gremwink:

I nån broschyr med "nyttig mat" såg jag ett recept på nån slags egyptiska snacks: skivade morötter med pressad lime och grovt salt. Dylikt kanske skulle kunna passera som exotiskt tilltugg när rollpersonerna besöker en berest handelsman eller en alvisk gastronom.
 

Dofhjort

Veteran
Joined
8 Dec 2000
Messages
153
Location
Stockholm
Re: Snacks

Ostkrokar? Måste vara något lokalt...
Jo möjligt :gremwink: Ätes företrädesvis med sked medans man spelar förresten. Annars får man intressanta gula fläckar överallt. Även chips går att äta med sked om man mosar sönder dom lite först...

Skivade morötter är ju gott, och jag kan tänka mig någon slags limedressing till, mmm mums!

//David
 

Cybot

Mest spelbar
Joined
19 Oct 2001
Messages
4,713
Location
Helsingborg
Appropå romerska hamburgare

Romerska hamburgare var...en aning annorlunda. Både när det gäller tillbehör(till exempel hamburgerbrödet var inte något sesambröd om man säger så) och hur man gjorde dem.
 
Top