Nekromanti Medeltida mat & dryck..

Johan K

Gammal & dryg
Joined
22 May 2000
Messages
12,401
Location
Lund
Är välldans sugen på just konceptet medeltida mat & dryck.
Vad jag är ute efter är, helt enkelt, recept & sådant som man kan använda & testa. Det vore jäkligt intressant !
Någon av er som kan upplys mig/tippsa mig om recept & sådant.. Så vore det välldans trevligt ! :gremlaugh:
 

Hjalle

Swashbuckler
Joined
29 May 2004
Messages
1,867
Location
Stockholm
Jag vet en som vet om det - min syrra. Tyvärr är hon inte medlem på forumet...

Annars, ta och gör en google-sökning! Det blir nog bra!

-Hjalle, för vars lajvande medeltida mat är högst relevant.
 

Ulfgeir

Swashbuckler
Joined
6 Feb 2001
Messages
3,266
Location
Borås, Sverige
Jag har en hel del. Kommer med boktips när jag kommit hem från den "fantasy och medeltidssittning" jag skall bevista om lite drygt en halvtimma. Ja, jag är markant överårig mot de andra på sittningen tror jag.

Menar man är ju faktiskt med i en medeltidsförening. =^_^=

/Ulfgeir
 

Ulfgeir

Swashbuckler
Joined
6 Feb 2001
Messages
3,266
Location
Borås, Sverige
Ok, jag lovade boktips. Här kommer de.

Odile Redon, Francoise Sabba & Silvano Serventi
The Mediaeval Kitchen - Recipes from France and Italy
The Unbiversity of Chicago press
ISBN: 0-226-70684-2

Maggie Black
Den medeltida kokboken
Alfabeta bokförlag
ISBN: 91 7712 380 8

Michelle Berriedale-Johnson
Antik mat - en kokbok från British Museum
Alfabeta Bokförlag
ISBN: 91 7712 490 1

Madeleine Pelner Cosman
Fabulous feasts - Mediaeval cookbook and ceremony
George Braziller inc
ISBN: 0-8076-0832-7

De som följer nedan har jag inte läst själv. Har tittat på den danska boken, och fått beskrivet att de andra skall vara bra.

Bi Skarup & Henrik Jacobsen
Midderaldermad - Kulturhistoria, kilder og 99 odsskrift
ISBN 87-00-37304-4

Constance Hieatt and Sharon Butler
Pleyn Delit Medieval Cookery for Modern Cooks
University of Toronto Press, 1976, ISBN 0-8020-6366-7

Lars O. Lagerqvist och Nils Åberg
Mat och dryck i Forntid och Medeltid", 1994
ISBN 91-87064-13-8

Länktips (mer eller mindre passande):
http://www.godecookery.com/goderec/goderec.htm
http://www.godecookery.com/godeboke/godeboke.htm
http://members.aol.com/renfrowcm/links.html
http://www.thousandeggs.com/
http://juneborg.nordmark.org/arts/junemat6.htm
http://www.pbm.com/~lindahl/food.html

Har andra historiska kokböcker med om så önskas, och ständigt på jakt efter fler... =^_^=

Ett recapt som jag rekommenderar är kryddsallad. Det är en sallad baserad på purjolök, scharlottenlök, fänkål och färska örtkryddor. Väldigt god. Likadant grön ärtsoppa.

/Ulfgeir
 

Johan K

Gammal & dryg
Joined
22 May 2000
Messages
12,401
Location
Lund
Man tackar & bugar ! (ANT)

Tackar & bockar !
Ska titta på dina tipps..

/ Johan K, som tänkte utvidga sina kulinariska erfarenheter... :gremlaugh:
 

Ulfgeir

Swashbuckler
Joined
6 Feb 2001
Messages
3,266
Location
Borås, Sverige
Re: Man tackar & bugar ! (ANT)

Smaklig måltid.

Var beredd på att vissa saker som exempelvis Frumentry har en väldigt annorlunda smak mot vad vi är vana vid normalt sett. Sedan så tar det tid att laga en hel del rätter.

Men varför inte ta och samlas ett gäng och laga till en mindre bankett med olika saker som ni kan testa.

/Ulfgeir
 
Top