Nekromanti Megakorporationer

terje

xenomorf mystiker
Joined
21 Jan 2001
Messages
1,752
Location
Demokratiska Republiken Latveria
Megakorparna, dessa senkapitalistiska dinosaurier har varit stora favoriter i cyberpunken. Hur ser tendenserna ut, vad är troligt och vad är häftigt att ha med i spel?

Ända sedan kapitalismen föddes i slutet av medeltiden och började dominera samhället i och med industrialiseringen har tendensen varit klar: en allt större del av rikedomarna samlas i allt färre händer. Sedan slutet av 1800-talet i och med utbredningen av aktiebolagsformen har dessa stora ägare allt mer kommit att bli byråkratiska institutioner som banker och försäkringsbolag snarare än enskilda personer. Den senkapitalistiska ekonomin domineras av ett allt mindre antal gigantiska företag som till sitt inre kan beskrivas som planekonomier. Från 70/80-talen kan vi sen en trend som ytligt sett ökar mängden företag i ekonomin: outsourcing. Produktion och tjänster som tidigare gjordes inom företagets ramar läggs nu ut på entreprenad. Men eftersom detta huvudsakligen rör sig om osjälvständiga underleverantörer och små tjänsteföretag som var för sig aldrig kan komma upp i samma makt som de enskilda storföretagen förändras inte läget. Tvärtom kan megakorparna spela ut underleverantörerna mot varandra, härska genom att söndra.

Om man renodlar denna tendens och drar den till sin spets kan man leka med ett scenario där alla de stora företagen och finanssfärerna smält samman till en enda stor koloss som dominerar världsekonomin. Under den finns mängder av mindre företag, på pappret självständiga men i realiteten helt beroende av att få kontrakt med korporationen. Konkurrensen är mördande, men adam smiths fria marknadsekonomi hör historien till.

I toppen finner vi korporationens finansbyråkrater, ett litet men mycket mäktigt skikt vars medlemmar tävlar om att få högst avkastning på den fond som de satts att ansvara för. En plats för intriger och ränkspel i styrelserummen.

Under dem hittar vi de många mindre företag som är beroende av korporationen för lån, investeringskapital, licenser, kontrakt, osv. Detta är ofta mindre eller mellanstora företag som sköter någon del av den produktionskedja som korporationen dirigerar. Här gäller djungelns lag mellan konkurrenterna, alla slåss om att vinna gillande hos korporationens tjänstemän.

Längst ner har vi de som tillverkar produkter och tjänster. Industriarbetet har inte försvunnit, tvärtom har det expanderat till att även omfatta tjänstesektorn som nu använder löpandebandprincipen i callcenters, datorsupporter och snabbmatsrestauranger. De som slavar här arbetar ofta på korta osäkra kontrakt eller genom bemanningsföretag. De värsta jobben förläggs som "terapiarbete" i fängelserna som förvandlats till moderna slavläger.

Beroende på var spelarna placerar sina rollpersoner kan detta scenario ge utrymme för ganska olika äventyr. Som tjänstemän inom korporationen tillhör man den lilla elit som kontrollerar planeten (eller solsystemet?). Intriger och ränkspel där allt från skitsnack till lönnmord brukas för att göra karriär. Som delägare/medarbetare i något av företagen under korporationen är affärer ett ständigt krigstillstånd, i kampen mellan konkurrenter används industrispionage, sabotage, kidnappningar av "humankapital", osv. Längst ned i pyramidens botten är livet en ständig kamp för överlevnad, kommer du att ha jobb i morgon eller kommer du att bli en av de hålögda stackarna på gatan? Arbetsmarknadskonflikter kallas det på nyheterna, men det är inte ovanligt att strejker (vilka är olagliga i de flesta länder) övergår i rena eldstrider mellan desperata timmanställda och företagens vaktstyrkor.

Detta kanske inte alls passar den bild av framtiden som målas upp i N3, utan är bara resultatet av en sysslolös eftermiddag.
 

Zire

Swashbuckler
Joined
18 May 2000
Messages
3,128
Location
Umeå
En grej som jag också tycker att företagandet leder åt är att de kommer att ta över statens roll, iom. att företagen upptar fler och fler områden att verka inom. Så jag kan tänka mig att man binds upp till ett enda företag som sköter om allt i ens liv: skola, sjukhus, boende, fritid och jobb. Man kollar på företagets TV-kanaler, äter på dess restauranger och hyr dess bilar, man umgår förmodligen också så gott som enbart med andra som också inhyses av företaget i de städer som praktiskt taget styrs av det. Företaget hjälper folk att få rätt karriär i livet och det mesta är utstakat och relativt enkelt... om du inte hamnar på fel fot med det. Då inser man det också styr lagen (inte juridiskt, men praktiskt), och du kan enkelt elimineras och raderas ur deras system om de blir missnöjda med dig.
 

terje

xenomorf mystiker
Joined
21 Jan 2001
Messages
1,752
Location
Demokratiska Republiken Latveria
Mm, i viss mån. Visst är det så att mycket som tidigare varit offentligt börjar skötas privat - inte bara sjukvård osv, polisen ersätts delvis med väktare och militären tar in privata legoknektar. Men att man knyts till ett enda företag tror jag inte är så rimligt - i vart fall inte för majoriteten. Utvecklingen vad gäller anställningar och arbetsrätt går ju för tillfället mot kortare och osäkra relationer mellan företag och anställda - dom vill helt enkelt inte behöva ta ansvar och kostnader för de som ska göra arbetet.

Jag kan tänka mig att experter med ovanlig och eftertraktade kunskaper kan knytas till enskilda företag som du föreslår. Andra kommer nog att pendla mellan många olika arbetsgivare och få skaffa egna försäkringar osv för att lappa samman det hela. Om dom har råd.

Sen är ju kapitalismen beroende av staten, dels för att garantera egendomsrätten (fast det kanske privata säkerhetsföretag kan göra) men också som konsument. USA's regerings konsumtion av krigsmateriel är en drivande motor i världsekonomin, utan den skulle många stora industrier producera att överskott som de inte skulle lyckas sälja vilket skulle leda till kris.
 

ripperdoc

Myrmidon
Joined
17 May 2000
Messages
5,399
Location
Tokyo
I Neotech, som vi ser det, är megaföretagen helt dominerande globalt sett mot staterna. Endast de allra största länderna kan matcha de största företagen (FYI, ChemCorp är största företaget i Neotechs värld). Det finns stater som är ägda av megaföretag, kontrollerade av megaföretag och det finns statslösa megaföretag. Det finns även länder där all statlig reglering försvunnit. Många megaföretag har miljontals anställda och sörjer för deras säkerhet, trygghet etc på samma sätt som ett land hade gjort.

USA är ju splittrat och svagt i Neotech, men Europa är desto starkare och har en större dominans än dagens USA.
 

Mogger

Hipsteranka
Joined
12 Nov 2001
Messages
18,087
Location
Ereb Altor
Precis så. Jag pular med ett eget Cyberpunkspel (Interzone som ska börja speltestas efter jul) och där är korporationsdystopin viktig. Marknadsdiktatur är inte bättre än någon annan diktatur. :gremsmile: Själv tycker jag att cyberpunken, som en subgenre till scifin, alltid ska ha någon form av kritik riktad mot idag eller liknande.

Livstidsanställd är ett coolt och väldigt cyberpunkigt begrepp. Visst är korta projektanställningar en lika urholkad situation, där individen inte heller har något att säga till om, men för mig ligger det för nära idag, vilket jag tyckte var n2´s största problem. Men n3 verkar vara något helt annat.

Men det viktigaste är cyberpunk. Att individen dagligen krossas under elitens klackar.
 

Bastardo

Swordsman
Joined
30 Dec 2002
Messages
492
Location
Stockholm
För mig är megakorporationen det allra yttersta uttrycket för Neotech och för framtidsdystopin i ren allmänhet. Det är här som demokratin dör och där människorna antingen förvandlas till "robotar" i det cyniska maskineriet, eller till bortglömda kämpar som har vänt sig bort ifrån den grå och trista vardagen. Samtidigt, någonstans där ovanför lever eliten som äger och bestämmer spelreglerna flott i en tidigare sällan skådad glans och glamour. Knegare har ingen insyn i den här världen, annat än kanske via någon skvallerpress ute på Nätet. Kanske finns det någon VR-sim på det populära SimNet som simulerar ett liv i lyx och överflöd bortom vardagen?

Megakorporationen förser människan med allt som hon behöver - bostadsmodul, nyhetsfeed, nätuppkoppling, utbildning, föreningar, nöjen och vänner. I gengäld får företaget en kund/konsument som är sitt korporat trogen för livet, matad med intern propaganda och hat mot alla jönsar som bär omkring på kostymer eller overaller med konkurrenternas varumärken och logotyper. Men kunden är också medarbetare med ett kontrakt på livstid, samtidigt som lönen går till rutinmässiga avbetalningsplaner på strunt och masskonsumtion - pengar som går tillbaka in i företaget. Om någonting är galet, ringer knegaren till korporationens samarbetspartners, alternativt interna konsulter eller dotterbolag - att gå till konkurrenten är inte bara omoraliskt - det är också dyrt.

Som arbetare i korporationen riskerar man också att spekuleras bort till konkurrenterna, ifall det skulle visa sig att man är illojal eller genomför sitt arbete på något mediokert, nonchalant vis utan känsla för företaget. Detta är något som alla undviker till varje pris (om det går), eftersom det bara är företagen som tjänar på karusellen och du får ett sämre jobb, lägre lön och färre arbetskamrater och vänner :gremlaugh:

Jag ser megakorporationen som cynismen och mörkret personifierat, givetvis bakom en trygg fasad av egna säkerhetsföretag, en företagsarmé och ett kontraspionage i klass med det hos forna DDR.
 

terje

xenomorf mystiker
Joined
21 Jan 2001
Messages
1,752
Location
Demokratiska Republiken Latveria
Jag förstår att megakorporationer som nationer med livstidsanställda arbetare-medborgare (med företagssånger, företagsanda, företagets egna bostadskomplex och skolor, egna semesterorter, osv osv) känns som a och o i cyberpunken.

Själv känner jag att hela idén känns väldigt gammalmodig (och framför allt vad har företagen för intresse av det, vad vinner de på systemet?). Men hur som helst, rollspel handlar ju inte om att simulera verkligheten utan att spela spännande fiktioner så varför inte?

En rolig förebild för megakorpar av detta slag finns förresten i Bruce Sterlings Schismatrix - där vi finner begrepp som Corporate Republic, eller till och med Peoples Corporate Republic! Mycket charmigt och inspirerande! :gremsmile:
 

ripperdoc

Myrmidon
Joined
17 May 2000
Messages
5,399
Location
Tokyo
Schismatrix står på min inköpslista, men det finns mycket att läsa före :gremsmile:

För N3:s del ser jag gärna många olika former av korporationer, inte bara en sort. Men att idén är gammalmodig - kanske, men jag ser inte riktigt alternativen. Givet vissa förutsättningar är det inte heller svårt att argumentera för motiven att företagen blir stora, självgående kolosser. Som Bastardo redan skrivit - ett företag som sitter i alla branscher och vars egna anställda står för en stor del av konsumtionen - det är egentligen sinnesbilden av en gamma hederlig nationalstat, med skillnaden att megaföretaget saknar gränser. Att företagen format sig på detta vis är i N3 ett resultat av det krig och efterföljande totala börskrasch som drar över världen kring 2020. Företagen som är kvar inser att de måste hitta en struktur som skyddar dem mot fluktuerande marknader och nationalstaters nycker. Allt de gjort därefter - fusioner, konsolidering, företagsarméer, minskad reglering, livstidsanställning, etc är ett resultat av detta.

Dessutom är just sinnesbilden av megakorporationer en i mitt tycke väldigt inspirerande del av cyberpunk/postcyberpunk. Att idag arbeta på ett stort företag visar redan tendenserna, och om 50 år är allting många resor värre. Paradoxerna, byråkratin, oändliga organisationer, belöningstrappan, etc. Situationer som när det är billigare att behålla en anställd som inte gör något jobb än att avskeda honom, där megakorparna i ett slag köper hela branscher av småföretag bara "ifall det finns något vettigt där", där bulvanägandet mellan megaföretag skapar bisarra konkurrenssituationer, etc.

Kort sagt, det finns mycket att hämta ur idén, men vad föreslår du själv för alternativa företag?
 

Mogger

Hipsteranka
Joined
12 Nov 2001
Messages
18,087
Location
Ereb Altor
[ QUOTE ]
Kort sagt, det finns mycket att hämta ur idén, men vad föreslår du själv för alternativa företag?

[/ QUOTE ]

Ett enda storföretag? Nike kontrollerar settingen, eller IKEA. Som i Equilibrium typ. Ingvar for president?

Sedan finns möjligheten till en fullständig kollaps där alla större företag har rasat samman och kvar finns bara triljoner småföretag. Lite civiliserad postapokalyps helt enkelt.
 

ripperdoc

Myrmidon
Joined
17 May 2000
Messages
5,399
Location
Tokyo
Okej, men det ser jag som lösningar för alla företag. Jag tänkte på andra sorters företag än klassiska megakorpar som kan konkurrera i samma värld. Att skapa bara ett globalt företag eller triljoner företag är båda extremer på en skala. Extremer passar bättre för konceptspel men mindre bra för Neotech. Tycker jag.

Sedan argumenterar jag fortfarande att det blir roligare spelvärld med många stora företag som konkurrerar. Om man har ett enda företag, var är då företagskrigen, varumärkeskrig, kolosser som intrigerar mot varandra? Om man har triljoner små företag, var är då "de stora spelarna", företagen vars makt är global och sträcker sig ut i solsystemet, företag med kapital nog att köpa allt du någonsin tagit i för att komma åt dig? Jag tycker att en kompromiss mellan dina båda extremer ger störst spelmöjligheter.
 

terje

xenomorf mystiker
Joined
21 Jan 2001
Messages
1,752
Location
Demokratiska Republiken Latveria
Att företagen format sig på detta vis är i N3 ett resultat av det krig och efterföljande totala börskrasch som drar över världen kring 2020. Företagen som är kvar inser att de måste hitta en struktur som skyddar dem mot fluktuerande marknader och nationalstaters nycker. Allt de gjort därefter - fusioner, konsolidering, företagsarméer, minskad reglering, livstidsanställning, etc är ett resultat av detta.
Ja det kan jag köpa som motivering.

men vad föreslår du själv för alternativa företag?
En variant skulle kunna vara att världen domineras av ett eller flera stora företag, men de har bara så få anställda de kan komma undan med (forskare och specialister håller de dock hårt i). Något mer högutbildade löntagare jobbar hos megakorparnas underordnade underleverantörer (hårt styrda, men utan några kontrakt som ger megakorpen några förpliktelser). Majoriteten har tillfälliga jobb via bemanningsföretag. Dom som har det riktigt jävligt är antingen utslagna och får klara sig själva så gott det går, eller satta att slava i fängelser som gjorts om till arbetsläger (detta är en växande industri i dag, sök bara på "prison industry"!). Polisen är privatiserad och sköts av vaktbolag.

Men som sagt, det hela handlar ju bara om vad man vill ta upp i spelet.
 

Mogger

Hipsteranka
Joined
12 Nov 2001
Messages
18,087
Location
Ereb Altor
[ QUOTE ]
Okej, men det ser jag som lösningar för alla företag. Jag tänkte på andra sorters företag än klassiska megakorpar som kan konkurrera i samma värld. Att skapa bara ett globalt företag eller triljoner företag är båda extremer på en skala. Extremer passar bättre för konceptspel men mindre bra för Neotech. Tycker jag.

[/ QUOTE ]

Det stämmer naturligtvis. Dessvärre känner jag bara till två principer när det gäller företagande, och det är statliga och privata. Om extremer och koncept spel är som hand i handsken låter jag vara osagt, och det är en helt annan diskussion.

[ QUOTE ]
Sedan argumenterar jag fortfarande att det blir roligare spelvärld med många stora företag som konkurrerar. Om man har ett enda företag, var är då företagskrigen, varumärkeskrig, kolosser som intrigerar mot varandra? Om man har triljoner små företag, var är då "de stora spelarna", företagen vars makt är global och sträcker sig ut i solsystemet, företag med kapital nog att köpa allt du någonsin tagit i för att komma åt dig? Jag tycker att en kompromiss mellan dina båda extremer ger störst spelmöjligheter.

[/ QUOTE ]

Jag har inga invändningar mot hur ni har valt att lösa det i neotech på något sätt. Ni verkar ha en klar vision som ni följer målmedvetet, och så skapar man bra spel. Din personliga smak spelar så klart stor roll när det gäller att skapa en setting som ni tycker att det är givande att spåna kring. Jag menar alltså inte att alternativ är "bättre" än något annat.

Sedan är jag iofs inte så mycket för breda settingar som ska ge utrymme för så många spelmöjligheter som möjligt, men det är en annan sak.

Hur som helst så ser jag fram emot neotechs nya kläder väldigt mycket. Cyberpunken har stått i skamvrån alldeles för länge!
 

ripperdoc

Myrmidon
Joined
17 May 2000
Messages
5,399
Location
Tokyo
Dom som har det riktigt jävligt är antingen utslagna och får klara sig själva så gott det går, eller satta att slava i fängelser som gjorts om till arbetsläger (detta är en växande industri i dag, sök bara på "prison industry"!). Polisen är privatiserad och sköts av vaktbolag.
Både företag som bygger på fångarbetskraft och privatiserade poliser är vanligt i N3. Hong Kong har exempelvis en helt avreglerad säkerhetsmarknad med bisarra följder.

Men jag ska spåna på lite andra "företagsformer" än den klassiska megakorpen, som kan samexistera. Kanske slimmade, virtuella företag eller AI-kontrollerade "flytande företag" som aldrig har fasta resurser utan hela tiden bildas världen över allteftersom behoven ändrar sig ("starta ett företag i Hong Kong, kursa filialen i Mumbai, sälj andelarna i Brysselleverantören, anställ 100 specialister på två veckors projektanställning, bjud på konkursandelar från SemiCorp"). Vem är det som sagt att ett företag - inte mer än ett "papper" - ska existera längre än några timmar? En mardröm för finanspolisen.
 
Top