Nekromanti Nationalist? Javisst!

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,540
Location
Mölndal, Sverige
När jag nu har fått tummen ur och nästan fått Blå Himmel i spelbart skick så kom jag plötsligt att tänka på att den där Fehnmeyer-kåren som rollpersonerna tillhör är en internationell sådan. Den tar in frivilliga från båda sidor i kriget, två sidor som fram tills nyligen hivade miljontals ton artillerigranater på varandra. De bör inte vara sådär hejjans förlåtande, egentligen. Även om rollpersonerna antas brinna för en fred och har svurit att stå neutrala för att uppnå den freden så tror jag inte att fiendskapen kryper ner i skyttegraven igen så lätt.

Det stör mig faktiskt inte ett dugg: det är tvärtom bara bra om det finns potential till käbbel mellan rollpersonerna. Så då började jag fundera på om det finns något ball sätt att göra en rollspelspremierande regel av det, medan det ändå finns. Det här blev resultatet.

Nationer: Det finns gott om nationer, och rollpersonerna kommer ursprungligen från en av dem. Det går inte att komma undan.

Nationsegenskaper: Varje nation har ett antal nationsegenskaper, som så att säga sammanfattar "folkpsyket" i det landet. Kejsardömet Merovi i norr skulle till exempel kunna ha egenskaper som Tolerant (det finns en jefla massa folk i det enorma riket), Aristokratiskt (folket gillar adelssläkterna mer än kungen), Förindustriellt (huvudsakligen bondesamhälle - industrialismen har inte kommit än), Isolationistiskt (det utanför Merovi är inte så intressant) samt Nordalliansen (Merovi är tongivande i nordalliansen). Grannriket Bahren-Sivenien skulle kunna ha egenskaperna Imperialistiskt (armbågsraum ftw!), Industriellt, Monarkistiskt samt Sydalliansen.

Alla egenskaper ligger någonstans på en skala. Monarkistiskt står rätt nära Aristokratiskt, som står rätt långt ifrån Demokratiskt som i sin tur ligger en bit från Socialistiskt. En del skalor kan vara rätt korta, som till exempel Nordalliansen-Neutral-Sydalliansen, eller kanske Isolationistisk-Imperialistisk. Andra är längre.

Rollpersoner: Spelare väljer nationalitet åt sina rollpersoner. Därmed så får rollpersonen automatiskt samma egenskaper som nationen. Spelaren kan välja att inte dela uppfattning med resten av nationen i stort. En bahren-sivensk socialist lär inte gilla monarkin i landet. Istället för att specificera upp exakt vad rollpersonen tycker, så sätter man de egenskaper som man inte delar inom parentes. Man har dem i egenskap av medborgare i hemnationen, men man delar dem inte med resten av nationen. Socialisten ovan skriver alltså inte upp Socialist som egenskap, utan sätter egenskapen Monarkistiskt inom parentes. Istället för att tala om att han är socialist så talar man om att han inte är monarkist, i ett i övrigt monarkistiskt land.

I spel: Andra Imperiet har egenskaper för rollpersoner. Dessa kan användas (förutom för rollspel) som inspiration till äventyr från spelledaren, tongivande för äventyr från spelaren, och för att klara vissa situationer genom att ta in dem i spel (eller eventuellt ge en strategisk bonus).

Nationsegenskaperna kan användas på samma sätt, även om man inte delar dem. Antag att vi har två rollpersoner, en merovier och den där bahren-sivaniske socialisten ovan. Meroviern förväntar sig mer eller mindre automagiskt att bahren-sivenien ska hålla på och skåla för konungen och annat sånt där bjäfs - kort sagt, meroviern kommer helt enkelt att mobba den andre, antingen för att han skålar för kungen (vilket han förmodligen inte gör, han är ju socialist), eller genom att han inte gör det och därför är en vekling. På så sätt så kan meroviern få in nationsegenskapen, eller motsättningen mellan dem, i spel.

Kravet är att båda parter ska ha en nationsegenskap, inom parentes eller annars, på samma skala. Om de är det, och spelet mellan dessa kan utvecklas till någon form av konflikt mellan rollpersonerna, så belönas båda rollpersonerna med en strategisk bonus, exempelvis en erfarenhetspoäng.

Om två rollpersoner kommer från samma nation, men den ene har en egenskap inom parentes, så kan man få en konflikt på samma sätt mellan den som har egenskapen och den som inte har den. Om så blir fallet så belönas båda rollpersonerna med samma strategiska bonus som ovan.

Spelledaren kan förstås även bygga äventyr på sådana motsättningar. Exempelvis så kan någon rollpersons allians (Nord, Syd eller Neutral) som är avvikande från mängden/medelvärdet göra att den rollpersonen blir misstänkt vid det spiondrama som spelledaren hade planerat för kvällen. På så sätt så blir nationsegenskaperna ett sätt att hitta öppningar för att spela balla personliga äventyr.

Slutligen kan de förmodligen användas vid nationsskapande för att snabbt och enkelt bena ut vad olika länder tycker om varandra, utan att behöva konstla till det. Man skulle kanske till och med kunna slumpa ut egenskaper, och vips så får man ett nationalpsyke hos nationen och motsättningar med dess grannar. Sen därefter behöver man bara förklara dem en gnutta.

---

Nu finns det förstås en hel klase med skickliga suveräna rollspelare som redan gör sånt här frivilligt. Fortsätt som ni gör. Ni gör rätt. Det är inte för er som regeln skapades.

Ni andra, kommentarer?
 

Rising

Vila i frid
Joined
15 Aug 2001
Messages
12,763
Location
End of the green line
Jag gillar det här med att kunna ha egenskaper inom parentes. Även om inte alla irländare är fyllskallar så påverkas alla irländare av att de förväntas vara fyllskallar, typ.

Det var riktigt smart; det visar ju tydligt för spelarna att man inte ska följa nationsmallarna helt och hållet; det finns ju en hel regel som bara behandlar avvikande drag. Jag har stött på flera spelare som skulle ha behövt sådana regler för att ta ut svängarna mer i skapandet av sina karaktärer.

---

Jag vet att du inte är lika intresserad av att diskutera det här med att få erfarenhetspoäng (i vart inte med mig, eftersom du redan vet vad jag tycker), så jag tar det kort:

Skulle hellre sett att man ska pricka av dragen än att man får en bonus när man gör det. Ty; då slipper spelarna känna att "vafan då! Vi hade kunnat käbbla fram och tillbaka halva äventyret och få asmånga taktikpoäng, men dels ville vi inte vara koboldiga, och dels ville vi inte vara respektlösa mot spelledaren som förberett ett äventyr åt oss. Så vi lät medvetet bli att hamstra erfarenhetspoäng, och så dog vi allihopa!!! Skall vi verkligen bestraffas för att vi inte utnyttjar reglerna för att powergejma järnet?"

Man kan rollgestalta ens karaktärsdrag hur många gånger som helst, men åtminstone en gång -skall- man göra det; så att alla uppmuntras till att göra det och vet att det förväntas av dem. Om de ändå tycker att det är svårt så får spelledaren pricka av deras karaktärsdrag för att dra in en skurk eller något som anknyter till draget.

Det tar dessutom bort pressen att dra in karaktärsdragen så tidigt och ofta som möjligt, oavsett om det passar i handlingen eller inte. Vissa spelare har visserligen så vild fantasi att de kan dra in sina karaktärsdrag i vilken situation som helst, men många spelare har inte den fantasin och jag tycker inte att de skall bestraffas för det.
 

Svarte Faraonen

Sumer is icumen in
Joined
12 Oct 2000
Messages
10,866
Location
Värnhem, Malmö
Jag gillar det. Det verkar som ett utmärkt vis att göra det du frågade om tidigare, att ge spelarna information om världen på ett smidigt vis. Fördomar är praktiska på det sättet. Sedan är nationsmotsättningar också roliga att rollspela. Till exempel innehåller vår nuvarande kampanj i Ryssland 1906 en svensk arkeolog, allmänt sedd som en udda fågel (även om vissa av hans nationella särdrag är avsevärt smalare än det du föreslår -- såtillvida det inte finns ett särdrag för "måste dricka punsch när andra dricker vodka").
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,540
Location
Mölndal, Sverige
Rasist? Nä, artist!

I duschen slog det mig att det här systemet naturligtvis även kan användas för att åskådliggöra "artpsyke" eller "raspsyke" hos typiska fantasyraser.

Förmodligen skulle det även gå att använda alldeles ypperligt för vampyrklaner, blodslinjer, varulvsflockar, älvasläkter, magikerhus eller andra typiska White Wolf-grupperingar.
 

Troberg

Sinister eater
Joined
27 Jun 2001
Messages
17,659
Jag gillar konceptet, men har inte så mycket att tillägga just nu. Måste fundera lite mer.

En liten kommentar bara:

Parentes har inte innebörden "negation" för mig. Man skulle kunna använda någon mer vedertagen symbol för det, tex att sätta en slash före, tex /pettimeter.
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,540
Location
Mölndal, Sverige
Parentes har inte innebörden "negation" för mig. Man skulle kunna använda någon mer vedertagen symbol för det, tex att sätta en slash före, tex /pettimeter.
Egentligen negeras inte egenskapen. Med parentesen markerar du bara att den ingår i din nations folkpsyke, även om du inte delar den. Du har den fortfarande, fast indirekt och genom guilt by association.

Exempelvis så har finnar alltid Suput även om de är nykterister och skåningar har alltid Storhetsvansinne även om de är vettiga. En finne som inte super, dvs har "(Suput)", kommer att mobbas av dem som gör det och samtidigt mobbas av icke-finnar som fyllbult. En vettig skåning, dvs en med "(Storhetsvansinne)", kommer anses som landskapsförrädare av alla skåningar och skåning av alla andra. Lose-lose situation, egentligen.
 

Rosen

Myrmidon
Joined
9 Jun 2000
Messages
5,813
Location
Jakobsberg (Järfälla; 08-trakten)
Lose-lose situation, egentligen.

Kanske rör till saker, men kan man ha olika egenskaper i olika sällskap (av folk som har olika fördomar om en)?
Exemplet som dina exempel fick mig att tänka på är att vara icke-same och bo i Norrbotten - då är man "lappj-el" för folk söderut och associeras med snö och renar och hembränt. För samerna är man "svenskj-el" och blir blängd på för vad ens kumpaner i Stockholm* hittar på.

--
Åke

* Termerna "svensk" och "stockholmare" brukar vid närmare granskning också ha viss synonymitet med "tjänsteman på Vattenfall".
 

Dante

Bäst i Sverige på rollspel
Staff member
Joined
17 May 2000
Messages
9,966
Location
Stockholm
Krille, du är ett as ...

Nä, det är du förstås inte, men du har uppenbarligen hackat dig in i min dator och knyckt den här idén av mig – och sedan modifierat den en smula i tron att jag inte skulle komma på dig.

Vi skulle förstås ha kunnat få liknande idéer på varsitt håll, men det är så osannolikt att jag väljer att bortse från möjligheten.

(Allt det där var f.ö. ironi, barn. Don’t try it at home without adult supervision!)

Min tanke var att i stort sett allt som förekommer i spelvärden skulle kunna beskrivas med tre adjektiv: Ett land (rikt, fredligt, merkantilistiskt), en provins i landet (bördig, glesbefolkad, lantlig), en stad i provinsen (växande, befäst, rik), en stadsdel i staden (välordnad, snobbig, tätbebyggd), en butik i stadsdelen (dyr, välsorterad, populär), butikens innehavare (artig, gniden, förslagen).

Adjektiven kan ärvas nedåt, men inte uppåt – så om inget av adjektiven på en högre nivå motsägs av de på lägre nivåer så antas de gälla om de är tillämpliga. Butiksinnehavaren ovan är alltså inte bara artig, gniden och förslagen, han anses även som en smula snobbig (och lite lantlig av de som kommer från andra städer) – men han uppfattas självfallet inte som bördig, växande eller tätbebyggd. Och staden uppfattas som rik även med det rika landets mått mätt, då samma adjektiv förekommer både hos landet och hos staden.

Först tänkte jag mig att dessa adjektiv bara skulle vara ett stöd för spelledaren. Dels vid beskrivningar, dels som en generell bild av vad folk i allmänhet tycker/tror/anser om en viss företeelse: »Ahh, den butiken! Jodå, de säljer bra varor – lite i dyraste laget kanske – men de har många kunder, så alltför dyrt kan det ju inte vara.« Det viktigaste eller mest kända adjektivet står först, så den som bara känner till butiken ryktesvägen kanske inte vet mer än att den är dyr. Innehavaren uppfattas först och främst som artig, men de som gjort affärer med honom och kanske försökt skaffa sig kredit vet även att han är en gniden och förslagen affärsman.

Efter att jag införskaffat Burning Wheel började jag så smått fundera på hur jag skulle kunna använda dessa adjektiv på ett spelmässigt och regelstyrt sätt för att uppmana att de används i rollspelandet.

Där är jag nu.

Som hämnd för att du tjuvat denna idé av mig kanske jag snor tillbaka lite av det du tillfört. Det vore inte mer än rätt. (Jepp, rätt gissat, här var lite ironi igen.)
 

Sodivra

Champion
Joined
15 Sep 2000
Messages
12,406
Location
Göteborg
Prrrbl... va? Är inte ett tvång mer av en bestraffning än en belöning är? Okej, jag spoilar: Det är det. Iallafall kommer det uppfattas så av spelarna.

Min erfarenhet är att spelare som är intresserade av att rollspela sina rollpersoners svagheter och fördomar skilda från sina egna kan ta hur historien utvecklar sig.

Är det här ett utslag av avvikande åsikt för sakens skull? No offense, jag kan förstå om det inte är det, jag blev bara nyfiken. :gremsmile:
 

MrG

Swashbuckler
Joined
21 Apr 2005
Messages
2,684
Location
Göteborg
Det här är en snygg lösning på det du frågade om i en tidigare tråd, nämligen hur att få spelare att sätta sig in i världen.

Annars är det inte helt olikt vad som ofta spontant uppstår när vi spelar. Senaste helgkampanjen körde vi mycket på nationella steriotyper (1920-tal underlättar då alla har en uppfattning om världen). När jag tittar på ditt tänk och klurar på hur det är jämfört med hur vi kör så tror jag den största skillnaden är tärningar. Hos oss skulle det nog bli ett slag var gång någon försökte göra något som stred med hans natioella uppfostran, eller även ibland om han försökte undvika att göra något sånt, typ så här:
SL till brittisk karaktärs spelare Du känner att stämningen kräver en skål till drottningen...
Spelare Hmm... rummet var fylt av fransoser, jag kanske försökte hejda mig *rullar tärning*
SL *tittar på slaget* men du far upp i givakt
Spelare SKÅL för Drottning Elisabeth!

Så tvingande system, istället för belöningar. Med tiden har dock spelarna snappat upp stämningen och kör hela det resonemanget själva... men någonstans finns tanken i bakhuvudet och det händer att det dyker upp willpower, societets, bakgrund- slag av den typen.

Så jag skulel ge tummen upp till kluret, men lägga till någon form av värde att pröva det mot när det är tveksamt om man vill följa sin nationella ådra. Annars kan det gå som med den tyska ambasdören, som var väldigt tysk och enligt amerikansk modell hyrde någon i maffian någon som tog hand om honom :gremtongue:
 

Ulsak

Veteran
Joined
15 Sep 2006
Messages
107
Gruppegoist! [NT]

Gruppegoisten är rasistens hårt sminkade kusin...
 

krank

Lättkränkt cancelkultur-kommunist
Joined
28 Dec 2002
Messages
36,184
Location
Rissne
Jag måste säga att jag är djupt skeptisk.

Först och främst är det här uttryck för något jag verkligen ogillar i rollspel - nämligen att man försöker sätta system på precis allt. Jag är inte helt säker på att ROLLspelandet vinner i någon högre utsträckning av att man har ännu en sak att få poäng av, eller för den delen något som rent krasst begränsar hur spelaren spelar sin rollperson. Det enda spelaren har kontroll över, är sin rollpersons agerande - att ta detta ifrån spelaren känns som ett stort steg i helt fel riktning.

Sedan är jag definitivt skeptisk till hur bra det är att bygga in nationalism i själva systemet. OK om spelvärlden är genomgående rånationalistisk och alla är nationalister - annars känns det bara gråmöggligt. Hur gärna vill man få sina spelare att spela ut och uttrycka nationsstereotyper? Jag ser själv ingen egentlig vinst i att hjälpa vår världs nationalism genom att bygga in den i ett spelsystem.

Men, jag har egentligen inte koll på världen ifråga. Jag bara reagerar på ett regelförslag som för mig låter ypperst tveksamt.
 

Dimfrost

Special Circumstances
Joined
29 Dec 2000
Messages
8,635
Location
Fallen Umber
Det enda spelaren har kontroll över, är sin rollpersons agerande
Det kanske är sant i din föråldrade värld, men det är ingen allmängiltig sanning, vet du. :gremsmile: Det finns många spel som låter spelarna påverka spelvärlden och berättelsen på olika sätt, mer eller mindre direkt.


/Dimfrost
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,540
Location
Mölndal, Sverige
"Försvarstal" (sketlångt)

Först och främst är det här uttryck för något jag verkligen ogillar i rollspel - nämligen att man försöker sätta system på precis allt. Jag är inte helt säker på att ROLLspelandet vinner i någon högre utsträckning av att man har ännu en sak att få poäng av, eller för den delen något som rent krasst begränsar hur spelaren spelar sin rollperson.
Den sortens begränsningar har funnits med i rollspel sedan 1974, i form av Alignments i Dungeons&Dragons (dvs sedan rollspelandets första början). På svenska kom det 1986 i Drakar&Demoner Expert och dess Livsmål och bonuserfarenhet.

Enligt min erfarenhet så hjälps rollspelandet av en tydlig mekanism som beskriver rollpersonen och feedbacksystem om man rollspelar den. Ett tidigt exempel på det är Pendragon (mitten på åttitalet), som specificerar rollpersonens personlighet i form av Traits och Passions. Traits är ordnade i motsatspar, exempelvis Lecherous-Chaste, och summan av värdet inom paret ska bli 20. Sätter jag Lecherous 3 så blir Chaste automatiskt 17.

Det står mig helt fritt att sätta vilka värden jag vill givet den begränsningen, och det står mig också fritt att skita i värdet. Systemet är dock så klurigt att om du spelar ett Trait så får du ett förbättringskryss i det. Det vill säga, spelar jag en kåt lössläppt jävel så kommer min Lecherous att stiga och min Chaste att sjunka. Det ger mig en omedelbar feedback på hur jag rollspelar, vilket hjälper mig att lära mig att rollspela.

En bieffekt av detta är att jag har märkt en större rollvariation hos Pendragon-spelare än hos andra. Jag märkte det synnerligen tydligt när jag ledde ett Eon-scenario i slutet på 90-talet på GothCon. Scenariet förutsatte att rollpersonerna dog i början, varefter de ersattes med en nästa generation. Av de tre grupper som jag ledde så var det ett gäng Pendragon-spelare som spelade sina nya rollpersoner annorlunda än de första. De övriga spelade i stort sett de nya rollpersonerna likadant som de gamla.

---

På samma sätt som Pendragon så tvingar det här systemet dig inte att rollspela på ett visst sätt. Det sätter upp ett "nationalpsyke", men det står dig fortfarande fritt att sätta nationalegenskaperna inom parentes och skita i dem. Du kommer till viss del att vara offer för dem, på samma sätt som en amerikan fortfarande stämplas av sitt kapitalistiska amerikanska nationalpsyke, även om han är radikal syndikalist. Vad du tycker och vad andra tycker är inte riktigt samma sak.

Utöver det så får du hjälp och motivation att faktiskt rollspela den personlighet som du har valt. Det är inte alla som faktiskt kan göra det, exempelvis på grund av ovana eller blyghet. Genom en motivation så kanske det går att få dem att ta ett steg till, och därmed lära dem bättre.

---

Slutligen skrev jag följande sist i inlägget:

Krille said:
Nu finns det förstås en hel klase med skickliga suveräna rollspelare som redan gör sånt här frivilligt. Fortsätt som ni gör. Ni gör rätt. Det är inte för er som regeln skapades.
Och det gäller fortfarande.

Sedan är jag definitivt skeptisk till hur bra det är att bygga in nationalism i själva systemet. OK om spelvärlden är genomgående rånationalistisk och alla är nationalister - annars känns det bara gråmöggligt.
I det här fallet är det skitbra att bygga in nationalism i systemet. Världen ifråga är en slags fantasyversion av 1917. Världens länder har hivat miljontals ton granater på varandra och stormat varandras skyttegravar varje vecka i typ femton år eller så. Efter miljontals veckliga ton granater, sönderbombade städer, propaganda, hela länder som ockuperats, förtryckts och tvingats till slavarbete; gas, miljoner sårade och döda, och alltihop på grund av de fula typerna i skyttegraven femtonhundra meter ditåt, hur kan nationalismen inte ha fått grogrund?

Enda orsaken till att de hivar granater längre, eller stormar varandras skyttegravar, är att granaterna är slut och mannarna i skyttegravarna är för trötta. Det här "energistoppet" har lett till ett andrum, och i det andrummet finns det några som försöker att få till ett eldupphör, ett vapenstillestånd och kanske så småningom en fred.

Men ett av de största hindren som ska överbryggas är just den här nationalismen (som, måste påpekas särskilt, fortfarande är frivillig - du kan välja att inte dela nationalegenskaper genom att sätta dem inom parentes).

Hur gärna vill man få sina spelare att spela ut och uttrycka nationsstereotyper? Jag ser själv ingen egentlig vinst i att hjälpa vår världs nationalism genom att bygga in den i ett spelsystem.
Vad systemet och världen säger är att de här femton års lidanden har uppstått på grund av nationalism och fortgått på grund av nationalism, och hade inte krutet tagit slut så hade det fortsatt på grund av nationalismen. Nu har rollpersonerna, i egenskap av en internationell frivillig fredsstyrka, som uppgift att bygga upp och sedan stärka förtroendet mellan de krigförande parterna och på så sätt skapa förutsättningar för en fred.

Det förutsätter att de kan överbrygga klyftan mellan parterna som nationalismen utgör, och det förutsätter i sin tur att de kan överbrygga nationalismens klyfta mellan rollpersonerna själva. Just överbryggandet av den här klyftan är spelets genomgående tema.

Om klyftan inte finns så finns inget inget överbryggande, och då rasar hela spelet. Alltså måste jag ha en klyfta, och alltså måste jag ha nationalism i världen, och då den är såpass viktig både internt inom spelgruppen och externt gentemot världen så behöver jag regler för nationalismen.

Jag tror knappast att det här projektet lägger sten på börda. Tvärtom, faktiskt. Jag tror (och hoppas) att det här spelet funkar som en partsinlaga mot nationalismen, men det går inte att göra om man sopar den under mattan.
 

MrG

Swashbuckler
Joined
21 Apr 2005
Messages
2,684
Location
Göteborg
Statestik (OT)

*host* och lite glimt i ögat, men resonemanget:
En bieffekt av detta är att jag har märkt en större rollvariation hos Pendragon-spelare än hos andra. Jag märkte det synnerligen tydligt när jag ledde ett Eon-scenario i slutet på 90-talet på GothCon. Scenariet förutsatte att rollpersonerna dog i början, varefter de ersattes med en nästa generation. Av de tre grupper som jag ledde så var det ett gäng Pendragon-spelare som spelade sina nya rollpersoner annorlunda än de första. De övriga spelade i stort sett de nya rollpersonerna likadant som de gamla.
Det känns som det talar fett mot hela tanken med att ha system för det överhuvudtaget (även om man bortser från att tre grupper är klent statistiskt material). Under de år som jag spellett på konvent och kört rätt så många scenarion med olika byten av karaktärer, har tendense varit att friformsgrupperna har härskat. Ett gäng står ut extra mycket i minnet och deras rollspelsbakgrund frågade jag om i en paus, killen svarade "har inte gjort något sånt här innan, men spelar en hel del teater".

När man tittar på spelare av olika system tycker jag främst white wolf har varit framgångsrika med att applicera något som påminner om dina nationallisttankar. Minns jag rätt handlar det där främst om steriotyper, där det är mycket enklare och billigare att följa. Spelmässigt har jag för mig att willpowervärdet användes för hårda brott mot ens natur, men mycket av den dynamiken var redan satt i karaktärsskapandet.
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,540
Location
Mölndal, Sverige
Re: Statestik (OT)

Det känns som det talar fett mot hela tanken med att ha system för det överhuvudtaget (även om man bortser från att tre grupper är klent statistiskt material).
Tja, det är inte de enda tre grupperna som jag har märkt fenomenet hos, men det är de tre grupperna där det har varit mest tydligt, eftersom jag spelade samma scenario med dessa tre grupper inom ett 48-timmarsintervall. Jämförelsen mellan de olika grupperna satt därför ovanligt färskt i minnet.

Vad gäller friformande kontra regelspel så skiter jag högaktningsfullt i det. Det är inte ens det jag har mätt, utan regelspelare med personlighetsregler och regelspelare utan personlighetsregler.

Minns jag rätt handlar det där främst om steriotyper, där det är mycket enklare och billigare att följa. Spelmässigt har jag för mig att willpowervärdet användes för hårda brott mot ens natur, men mycket av den dynamiken var redan satt i karaktärsskapandet.
Tvärtom. Man har två egenskaper kallade Nature och Demeanor - hur man är och hur man uppträder. Båda plockas från samma lista. Uppfyller man kraven som står upplistade vid respektive så får man tillbaka en Willpower, som sedan kan spenderas lite titt som tätt.
 

Troberg

Sinister eater
Joined
27 Jun 2001
Messages
17,659
Re: Statestik (OT)

Tvärtom. Man har två egenskaper kallade Nature och Demeanor - hur man är och hur man uppträder. Båda plockas från samma lista. Uppfyller man kraven som står upplistade vid respektive så får man tillbaka en Willpower, som sedan kan spenderas lite titt som tätt.
Jag tror att han syftade på klanerna.

Nature och Demeanor är i mitt tycke rätt misslyckade. De är flummiga, men samtidigt indata till en strikt poänggreja, vilket gör att de sällan används.
 

MrG

Swashbuckler
Joined
21 Apr 2005
Messages
2,684
Location
Göteborg
WoD

Syftade nog på kombon, i reflektion över Krilles komentar över Pendragonspelare lärde sig sånt bra. Vill man ha nationallistiskt eller grupperat på det sätt som efterfrågades och söker efter rollspel som verkar ha lyckats, var WoD spelen/spelarna de som spontant kom upp i min refernesbank.
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,540
Location
Mölndal, Sverige
Re: WoD

Vill man ha nationallistiskt eller grupperat på det sätt som efterfrågades och söker efter rollspel som verkar ha lyckats, var WoD spelen/spelarna de som spontant kom upp i min refernesbank.
Jo, jag tittade även på WoD, men slogs av hur lite stöd man egentligen får. Man får en upplistning av nature/demeanors som passar, en stereotyp beskrivning, och en klase åsikter om de andra klanerna. Sen skaffar man en massa splatbooks och får mer av ovanstående plus historia. Men något egentligt regelstöd får man liksom inte.

Dessutom så är jag mer ute efter att få fram stereotyperna utifrån snarare än inifrån. Jag vill alltså ha fram åsikten hos alla andra att fransmän är eldiga älskare, snarare än egenskapen hos fransmän att de är eldiga älskare. På den punkten får man egentligen inte så mycket hjälp alls från WoD, annat än en mening som innehåller din egna klans stereotypa åsikt om den andra klanen.
 

MrG

Swashbuckler
Joined
21 Apr 2005
Messages
2,684
Location
Göteborg
Re: WoD

Vaddå! Är inte alla toreadorer fåniga posörer, alla Akashi-bröder buddistiska munkar och alla (applicera Werewolf-refernce)?

Jag säger inte så mycket om hur reglerna/systemet är byggt, mest observerade att det verkat funka i det avseendet. Om din teortiska (rationella) analys ger annan syn en min obeservation (empiriska analys), känner jag att filosofen in mig egentligen vill hålla med dig på ren argumentativ grund.
 
Top