Tänkt lite till
Att under medeltiden så kunde en Långbåge skjuta igenom en riddar rustning utan problem på kortare avstånd och döda hästen som riddaren sitter på.. ( DET ÄR SANT )
Detta är något att sortera under avdelningen "serveras med 1 krm salt". Långbågen var effektiv, visst, men det ska till att vara ett mycket bra skott för att kunna uppnå den effekten. Varför? Jo, för att få bästa penetration på rustningen krävs en smal pilspets ("bodkin"), medan det för att ta kål på hästen helst bör användas en bredbladig spets ("broadhead"), som orsakar maximal blödning. Chansen att träffa ett vitalt organ och på så sätt sänka hästen med en smal spets bör anses som liten. Däremot så gör en pilträff (eller fler) att hästen kan kasta av sin ryttare, skena iväg, och sprida allmän förvirring bland andra hästar. Exempel på motsatsen finns från korstågen, där arabiska krönikörer klagar på de lätta ryttarbågarnas ineffektivitet - de kristna riddarna såg ut som piggsvin, med flera pilar som fastnat i ringbrynjan utan att göra någon skada.
Exempel på hur ruggig en båge är kan tas från Vetenskapens värd där de testade Treputcher och för skoj lät de en Långbåge skytt ( Äkta långbåge byggd i medeltida sätt ) skjuta emot en docka som hade på sig en bröstharnesk av kraftigt stål. Från 15 meter hål sköt bågen RAKT igenom bröstharnesken och dockan och blev hängande på baksidan...
( Nu såg det dessutom inte som om bågskytten spände bågen till max och jag har ingen aning om HUR många pund bågen var på.. )
Jag skulle tippa på att bågen var på runt 80 pund. Medeltida bågar kunde vara på 100-120 pund (eller mer). Avståndet såg ut att vara mindre än tio meter. Visserligen var resultatet imponerade (vi var ett gäng som blev det, i varje fall), men det är några faktorer som bör vägas in: 1) Avståndet. Mycket kort. Pilen träffar med maximal kraft. 2) Anslagsvinkeln. Närmast vinkelrät = bästa möjlighet för penetration. 3) Harneskets kvalitet. Det såg ut att vara ett kallsmitt, ohärdat harnesk av 1,2 mm:s plåt. Medeltida harnesk var varmsmidda och ofta sätthärdade, vilket gjorde dem närmast omöjliga att hugga igenom med svärd. Penetrerande vapen funkade bättre, men det ville mycket till för att större skada skulle ske. 4) Målets beskaffenhet. Dockan såg ut att vara till största delen bestående av "bubbelplast", vilket inte simulerar mänsklig vävnad särskilt väl. Oaktat detta, så står det ändå klart att en långbåge inte är ett vapen man vill hamna framför...
http://www.algonet.se/~enda