Purgatid
Warrior
OM de var öppna med vad de gjorde ja, och vad de gjorde låg i de röstandes intresse. Men det var de inte, det var stängda dörrar och tyst överenskommelse, från S-ledd regering mind you. Samtidigt devalverade man. Skenet här var givetvis större vinster och därmed investeringsmöjligheter.Stenhöna said:Säger vi inte båda emot oss själv nu? Om partierna har makt att ändra reallönen, så har ju de som röstar makt och inflytande också?
Man gick på företagens linje (och det gjorde man ärligt talat rätt i, utan investeringskapital blir det inga nya jobb, men man måste låta det finnas möjlighet att öka konsumtionen också så att en marknad i vilken man kan återinvestera finns). Problemet är att när företagen sedan ökat sin vinst, återgick man inte till att höja reallönerna utan fortsatte försöka hålla dessa nere så att en allt större andel gick till företagen och deras potentiella investeringar.
Och de investerade. Men inte i Sverige. Arbetslösheten ökade och reallönerna släpade efter.
Javisst, men den är bara relevant jämförd med vinsten. Medan reallönen i vissa fall ökat med 32% och andra fall med över 50%, så har företagens vinst per anställd ökat med upp till 118%. Pengar, som när S bad LO att inte trycka så hårt på löneökningar skulle ha återinvesterats för att råda bot på en allt ökande arbetslöshet.stenhöna said:Och igen, reallönen har ökat de senaste 40 åren.
Det var hela tanken, och pengarna återinvesterades absolut, men inte här, utan utomlands. Produktionen och jobben gick till andra nationer medan konsumtionen skedde här via de anställda som innehar kompetens man inte kunde få utomlands.
Nu har reallönerna ökat igen - eller rättare sagt, det har de inte. Skatten har minskat, vilket driver upp konsumtionen på bekostnad av sociala skyddsnät och dylikt. Det finns det säkert många som gillar, och ungefär där kommer min socialliberala sida in. Jag tycker om liberala system, men vissa saker behöver vi ta gemensamt ansvar för, annars blir det en ballong som ingen håller i.
Det är där vi skiljer oss. Jag ser det som att Svenska representater har inflytande i EU, inte Sveriges befolkning och i synnerhet inte du och jag.Etepete said:Sveriges befolkning har betydligt större inflytande i EU än du tror.
Och om det systemet är ifrågasatt? Rotröta. ERT och övriga lobbyister grottar ner sig i de politiska besluten, samtidigt sitter vi här och inbillar oss att bara för att någon är folkvald så kommer de helt magiskt att fatta beslut som är gynnsamma för de som valde dem. Jag påstår inte att du påstår följande, men det är alltid värt att upprepa; demokrati bestrider inte korruption.Etepete said:Men de är folkvalda politiker med ett demokratiskt mandat för vad de gör.
Jag är ingen motståndare mot parlamentarisk demokrati, jag är däremot motståndare mot vilseledande retorik och trollerisystem som man måste spendera långa timmar att studera för att få ordning på. Mitt heltidsjobb är ganska avslappnat, jag har tid att plöja ekonomi och politik på arbetstid, med min arbetsgivares goda minne därtill.
Men de flesta har inte det. Bland alla saker som behöver göras under en dag så finns det troligen inte tid att kötta textmeter om olika organisationer och dessas inbördes inverkan. Det är inte som att vi blir tillfrågade om vad vi vill i frågor som är stora, och i de frågor som vi faktiskt visat önskningar blir vi ignorerade. Samtidigt tänker vi att "ja, men det är ju en demokrati?"
Ja, låt gå, låt oss säga att det är en sådan. Fungerar den? Är det av folket, för folket? Springer de våra ärenden, eller någon annans? Jag är absolut inte revolutionist, snarare reformatör, jag blir bara avogt inställd när någon hävdar att det är bäst att sitta vackert och inte ifrågasätta vår påstådda valfrihet.
Det menar jag ju knappast. Behändigt av dig att glömma vad jag skrev om S, LO, V och MP. Småpartierna, inkluderat FP, C, PP, Fi och dylikt är i praktiken helt maktlösa. Skulle de ha makt skulle de troligen sitta i samma båt som regeringen gör nu.Arfert said:...han menade att regeringen är bundna av saker som hänt bakom kulisserna. Medan de andra partierna inte var det. Det var det som avhandlades.
Vad jag säger är alltså (i motsats till vad Arfert påstår att jag säger) att borgerlig eller sossig spelar ingen roll. Partitillhörighet spelar ingen roll. Vem som än regerar Sverige måste tampas med organisationer man helt enkelt inte har makt att trumfa. Även om man vill göra sitt bästa för sina medborgare, så kan man inte eftersom man är beroende av t.ex stödet från ERT.
M är förvisso mer suspekta i minaa ögon, men det beror inte på att de är borgerliga, utan på att de döljer vem som donerat till dem. Partitillhörigheten här är en icke-fråga.