Nekromanti Sopp-tråden

w176

Förlorad dotter
Joined
27 Dec 2001
Messages
3,692
Location
Umeå, Västerbotten
Det är kallt, mört och blött ute och jag har feber och är ömklig. Det finns bara en sak som man kan snuttetrösta sig med.

Soppa!

Bästa maten evah. Fram med era favoritsoppor, sopptips och sopprecept.
 

Vimes

Sillkung
Joined
15 Jun 2000
Messages
12,089
Morotssoppa - asgod, löjligt billig och vegetarisk

Du behöver:
morötter, tillräckligt många
paprika, gärna grillad
linser, röda
lök, en gul
chilli, eller en sked sambal oelek
grönsaksbuljong, en tärning
vatten, finns i kranen
mixer, gärna stav-
kastruller, två
olja, ej motor-

Gör såhär:
1. Hacka lök och chilli, hetta upp olja i en kastrull fräs löken och chillin.
2. Hacka morötter och paprika, släng i kastrullen. Häll på tillräckligt med vatten, typ så att det täcker morötterna, lite drygt. Pytsa i buljongtärningen. Låt koka under lock. Peppra och salta efter smak.
3. Koka linserna i annan kastrull.
4. När morötterna är kokta (inte för mjuka, ingen gillar för mjuka rotfrukter) ta kastrullen från spisen. Mixa innehållet slätt.
5. Blanda ihop linserna med resten av soppan.
6. Ät, kanske med bröd till, om du är lagd åt det hållet.
 

w176

Förlorad dotter
Joined
27 Dec 2001
Messages
3,692
Location
Umeå, Västerbotten
Lax är ju en känslig men helt underbar råvara. Med det här recepet får men en riktig mild soppa som alltid blir perfekt.

ngredienser

1 st liten fänkål, (125 g)
0,5 st purjolök, (100 g)
1-2 st morötter, (100 g)
1-2 st potatisar, (125 g)
0,5 msk olivolja
1 st vitlöksklyfta, pressad
0,5 l vatten
1 st fiskbuljongtärning
0,5 st citron
1 msk pressad citron
0,5 tsk timjan
1 krm vitpeppar, nymald
1 nypa ev salt
200 g laxfilé
Tillbehör
4 st skivor fullkornsbröd
10 g lättmargarin
Tillagning

Med laxfilébitar på lut i frysen fixas soppan snabbt och lätt. Soppa är både magert och gott, och med bröd till blir magen fortare mätt.
1. Ansa och dela fänkålen. Ta bort mittstammen och skär resten i mindre bitar. Dela, skölj och strimla purjolök. Skala morötter och potatis. Skiva morötterna och tärna potatisen.
2. Hetta upp oljan i en gryta. Fräs grönsakerna och vitlöken hastigt.
Tillsätt vatten, buljongtärning, citronskal och saft, timjan och peppar. Koka upp och låt soppan sjuda 10-15 min under lock.
3. Dela laxfiléerna i bitar. Lägg ner dem i soppan, lägg på lock och ställ soppan åt sidan ca 5 min.
4. Smaka av soppan med eventuellt mer salt och servera med bröd.
 

Snow

Swashbuckler
Joined
17 May 2000
Messages
2,617
Location
Klippan
Okej, enkel och god linssoppa (jag ska göra den imorgon):

Hacka en gul lök.
Stek den i smör i grytan.
Häll i 2dl röda linser, 1 liter vatten och 2 buljongtärningar (eller fond om man vill vara lite fin).
Krydda med oregano eller mejram.
Koka i 20 minuter.

Inte mer än så.
 

w176

Förlorad dotter
Joined
27 Dec 2001
Messages
3,692
Location
Umeå, Västerbotten
Mitt snabbfavorit för lunch eller mellanmål är asenkel soppa kokad i kopp i micron.

1. Ta en kopp.
2. Ta en näve frysta grönsaker. Vilken sort som helst. Wokgrönsaker är bra.
3. Ta ett hörn av en buljontärning.
4. Plus om man vill lite kryddor.
5. Häll på vatten. Eller mjölk. Eller öl
6. Micra

Om du har något prooteinigt som lite påläggskinka, salami, tonfisk, quoirnbitar eller whatever och släng ner det också i koppen. Plus om man vill kan man hälla i lite färdig sås av något slag om man har, allt från tomatpure, ketchup till terakisås funkar.
 

DeBracy

Eventuellt helt fantastisk
Joined
21 May 2003
Messages
5,857
Min soppa är närmast en gryta, men vad gör det?

Du behöver:
Kikärtor (en burk)
Krossad eller passerad tomat (en burk)
Gul lök (1-2 beroende på hur förtjust man är)
Morot (så mycket man tycker passar)
Något grönt (paprika eller squash)
En buljongtärning
Kryddning (spiskummin, harissa, svartpeppar, eller vad du nu gillar - tanken är att det ska få lite styrka)

Gör såhär:
1. Bryn lök, morötter och ditt gröna direkt i kastrullen. Skär morotsbitarna små så de hinner bli mjuka. Smula buljongtärningen över grönsakerna och krydda på lite efter behag.
2. Tillsätt kikärtorna först, och sedan tomatburken (så slipper du tomatskvätt överallt). Fyll på med vatten, ju mer desto soppigare. Låt det hela puttra ett tag (ca 15 minuter kanske, mer gör inget) så löken blir härligt genomskinlig och morötterna lite mjuka.
3. Smaka av och krydda efter behag under tiden det får puttra. Om man vill ha lite mustigare smak kan man slå en skvätt öl, om man vill ha det lite lenare så kan man ta lite grädde (de går givetvis att kombinera också!).

Mitt serveringstips:
Ta en stor skål. Lägg i några bitar gott bröd (gärna något fröigt!) så att ändarna sticker upp på sidorna, och häll sedan grytan/soppan i mitten så att brödbitarna får suga i sig lite av det göttiga.

Satsen brukar räcka till två mål för mig som äter lite för mycket.
 

DeBracy

Eventuellt helt fantastisk
Joined
21 May 2003
Messages
5,857
w176 said:
Mitt snabbfavorit för lunch eller mellanmål är asenkel soppa kokad i kopp i micron.
Det här lät så crazy så jag var tvungen att testa nu direkt genast!

Det blev wokgrönsaker direkt från frysen, lite för mycket för att en kopp skulle vara lagom. Istället tog jag en skål, lite av en buljongtärning och några andra kryddor, en skvätt ketchup, och sen slog jag på mjölk. Sedan micrade jag i 1½ minut på högsta.

Resultat? Jag hade kryddat på lite dåligt och det hela var ganska ljummet, så jag tog en omgång till med både smaksättare och en halvminut till i micron. Men… det funkar ju! :gremsmile:
 

Dante

Bäst i Sverige på rollspel
Staff member
Joined
17 May 2000
Messages
9,966
Location
Stockholm
Dantes fisksoppa

  • Tärna 8 potatisar och skiva 4 morötter tunt
  • Dela 400 g fryst vitfisk i lagom stora bitar
  • Lägg i en kastrull med ½ l vatten, 1 fiskbuljongtärning, 1 tsk chilipulver och 1 tsk gurkmeja
  • Koka upp och låt koka på medelvärme i 5 minuter
  • Tillsätt 1 strimlad purjolök och 5 dl vispgrädde
  • Koka ytterligare 5–10 minuter tills potatisen är genomkokt
  • Stäng av plattan och tillsätt 100 g riven ost och 200 g frysta räkor
  • Rör om och låt stå 5 min tills räkorna blivit genomvarma
  • Smaka av med salt och vitpeppar
 

KamiFisk

Hero
Joined
1 Feb 2010
Messages
928
Location
Uppsala
Re: Dantes fisksoppa

Super enkel nudelsoppa.

Ett till två paket samyang starka, de lila paketen.
valfri buljongtärning
Släng i lite curry gärna grön.
Skiva rödlök, stek den lite lätt.
En burk majs.
Corn bitar eller kyckling bitar stek med rödlöken.

Koka upp nudlarna på högsta värme och stick ner en ätpinne genom båda "nudel kakorna", häll i majs och buljong när ätpinnen ramlar ställer du av nudlarna och lägger i rödlöken och corn/kyckling bitarna. Låt stå i ett par minuter sen är det bara att äta.
 

DeBracy

Eventuellt helt fantastisk
Joined
21 May 2003
Messages
5,857
Re: Dantes fisksoppa

Dante said:
Stäng av plattan och tillsätt 100 g riven ost och 200 g frysta räkor
Jag tycker räkor är för fula för att ätas. Soppa funkar säkert utmärkt utan, men den skulle tappa lite matighet. Vad skulle du föreslå att jag byter ut dem mot?
 

Dante

Bäst i Sverige på rollspel
Staff member
Joined
17 May 2000
Messages
9,966
Location
Stockholm
Re: Dantes fisksoppa

DeBracy said:
Jag tycker räkor är för fula för att ätas. Soppa funkar säkert utmärkt utan, men den skulle tappa lite matighet. Vad skulle du föreslå att jag byter ut dem mot?
Musslor? Crabsticks? Mer fisk?
 

Storuggla

Champion
Joined
8 Dec 2001
Messages
9,546
Location
Stockholm
Köttfärs/quornfärs
Morötter
Krossade tomater
Tomatpure
Vatten
Spiskummin
Vitlök
Buljong

Fräs färsen i olja. Tillsätt rivna morötter efter smak, tycke och moral. Tillsätt krossad vitlök efter smak. Häll nu i de krossade tomaterna, vattnet (kanske... 5-8dl beroende på hur soppig man vill ha den?) buljong beroende på vilken färs du valt (grönsaks till quorn då alltså). Låt koka i.... tja, säg 15-20 minuter. Krydda med spiskummin, paprikapulver, peppar, salt, vad fan du vill för att det ska smaka lite. Jag skulle fräst ner en chilifrukt också med morötterna men det är inte för alla.
Mot slutet kan du lägga i bönor också om du vill. En kidneyböna gör väl ingen ledsen?
Servera med bröd och matlagningsyogurt.

Kikärtssoppa däremot, det är lite mer kinky.

En burk kikärtor (eller rentav en tetra om du föredrar så?)
Tre potatisar
Lite rökt fläsk, kanske 200 gram om du äter sådant
En gul lök
Rosmarin, färsk eller torkad
En burk passerade tomater
Grönsaksbuljong.

Koka hälften av ärtorna i cirka 2dl vatten. Mixa dem i kokvattnet med stavmixer eller något annat. Fräs fläsket i små tärningar, fräs sedan löken i samma panna. Skär potatisen i bitar, tillsätt fläsket löken och potatisen till kikärtsmixen tillsammans med de passerade tomaterna, buljongtärningen, rosmarin efter smak och kanske... eh.. 7-9 dl vatten.
Koka i 10 minuter. Salta och peppra efter tycke. Tillsätt sedan de resterande kikärtorna. Koka i ytterligare fem minuter.

Servera.

Also, bönor är awesome.


Storuggla, skulle äta soppa om det fanns som snabbmat
 

Vitulv

Årets spelledare 2011 och 2013
Joined
23 Dec 2000
Messages
7,060
1. Stek två formbrödsskivor i matolja eller smör. Helst smör.
2. Häll på lite ketchup på brödskivorna.
3. Stek 2 ägg, lägg på brödskivorna.
4. Stek bacon, lägg ovanpå äggen.
5. Garnera med hackade jalapenos.
6. Om du måste, kör en varma koppen-soppa vid sidan av.
7. Serveras med tre kalla öl.

*tadaa!*
 

hakanlo

Hero
Joined
25 Oct 2008
Messages
978
Location
Södra stockholm
Trattkantarellsoppa (alt. höstkantarell, svart trumpetsvamp, gul trumpetsvamp)

1. Bryn lite hackad vitlök och hackad lök i (mycket) smör.
2. Häll i ca 300 gram torkad eller förvälld svamp.
3. Stek ordentligt.
4. Häll på ca en liter vätska, vatten eller (havre-) mjölk i varierad proportion går bra.
5. Kör ordentligt i soppan med en stavmixer så att 7. svamp och lök finfördelas.
6. Tillsätt kycklingfond eller buljongtärning.
7. Tillsätt en eller två msk citronkoncentrat.
8. Tillsätt en rejäl klick tomatpure.
9. Salt och peppar.
10. Lite chillisås.
11. Lite grädde (gärna havregrädde) efter smak.

Klart.
 

Organ

Out of time, out of mind
Joined
6 Jun 2001
Messages
5,638
Location
En mälarö
Broccollisoppa

1. Lägg i följande saker i en kastrull:

En halv påse fryst broccoli (nej Storuggla, inte påsen, bara broccolin).
Tre-fyra skalade vitlöksklyftor.
2.5 dl vatten.
En buljongtärning av valfri smak.

2. Koka upp och låt sjuda under lock i fem minuter.

3. Stavmixa allt till en röra.

4. Blanda i 1.5 dl creme fraiche

5. Låt puttra en stund och smaka av med salt och peppar.

/Anders
 

Organ

Out of time, out of mind
Joined
6 Jun 2001
Messages
5,638
Location
En mälarö
Re: Dantes fisksoppa

Jag vill bara skriva under vad gäller denna soppas förträfflighet. Jag har ätit den flera gånger och har även helt ogenerat stulit receptet och soppan ingår numera i min standardreportoar. För att hedra upphovsmannen, eller i alla fall den som introducerade soppan för mig, så heter den även i min tappning "Dantes fisksoppa".

/Anders
 

Organ

Out of time, out of mind
Joined
6 Jun 2001
Messages
5,638
Location
En mälarö
Kycklingsoppa med curry och äpple

Detta är nog min all-time favorite vad gäller soppor.

Ingredienser:

400 g kycklingfile
100 g vår/knipplök eller purjolök
2 äpplen
1 burk kokosmjölk
3 normalstora morötter

Tillagning (i en rymlig kastrull):

1. Hetta upp olja i kastrullen och fräs curry (ungefär en matsked) i ca 30 sekunder.
2. Tillsätt ungefär halva lökmängden (hackad) och ett äpple (urkärnade, skalade, skurna i mindre bitar) och låt fräsa i curryn i 30 sekunder till.
3. Häll sedan i 5 dl vatten, kokosmjölken och en valfri buljongtärning.
4. Låt koka upp och lägg sedan i kycklingen (skuren i mindre bitar). Låt puttra i 15 minuter.
5. Lägg i resten av löken, det sista äpplet, morötterna (slantade). Låt puttra i 5 minuter till.
6. Krydda med salt, peppar och chilipulver (1 krm).

/Anders
 
Top