Stålmynt

God45

#PrayersForBahakan
Joined
23 Oct 2012
Messages
18,543
Okej, så med risken för att det här blir en brödtråd…

Tydligen har de inte stålmynt i Dragonlance längre i 5e för de tyckte det var för orealitiskt. Är det verkligen orealistiskt? Stålmynt verkar ju rad men även coolt.
 

TobiasEkwall

Swordsman
Joined
26 Aug 2007
Messages
778
Okej, så med risken för att det här blir en brödtråd…

Tydligen har de inte stålmynt i Dragonlance längre i 5e för de tyckte det var för orealitiskt. Är det verkligen orealistiskt? Stålmynt verkar ju rad men även coolt.
Hmm.... För orealistiskt, ja...klart att folk måste betala med sina realistiska guldmynt när de ska köpa dvärgsmidda rustningar, ingredienser till sina trollformler eller sadlar till sina drakar..... man vill ju inte tappa känslan av realism när

Okej, jag har inget vettigt svar här jag tyckte bara att det var roligt. Men att använda smidesjärn som valuta har mig veterligen varit en grej, men då inte som mynt utan i större bitar
 

Mogger

Hipsteranka
Joined
12 Nov 2001
Messages
18,088
Location
Ereb Altor
Okej, så med risken för att det här blir en brödtråd…

Tydligen har de inte stålmynt i Dragonlance längre i 5e för de tyckte det var för orealitiskt. Är det verkligen orealistiskt? Stålmynt verkar ju rad men även coolt.
Alltså, ska vi börja dra upp allt som är orealistiskt med rollspelsekonomier "inspirerade" av medeltida ekonomi så hamnar nog myntens material rätt långt ner på listan över det mest orimliga.

Men visst, stålmynt är rätt orimligt. Men det är å andra sidan guldmynt med. Eller snäckor, eller små pinnar med hack i.
 

Zire

Swashbuckler
Joined
18 May 2000
Messages
3,128
Location
Umeå
Vad har de bytt ut stålmynten mot då? Guldmynt? :D

Nä men om det är realism de tycker präglar Dragonlance så kommer det väl fler förändringar längre fram antar jag.

Överlag är myntslag så otroligt ointressanta i spel om man inte gör något av det! Och nej, 100 koppar = 10 silver = 1 guld är motsatsen till intressant.

folk måste betala med sina realistiska guldmynt när de ska köpa dvärgsmidda rustningar
Det här taget ur sitt sammanhang fick mig att tänka att det vore coolt om man måste köpa köpa dvärgsmiden med just guldmynt. Och är guldmynt trixiga att komma över så har man ett halv äventyr bara där.

Men det borde såklart också finnas en massa andra regler för att göra mynt intressanta, t ex:
  • "Vanligt folk" som bybor etc vägrar generellt att ta emot guldmynt. Dels är de värda för mycket för att generellt vara till nytta för dem, men det anses också bringa otur.
  • Borgare (folk som bor i städer) vill helst inte använda koppar och skulle se ner på kunder som betala med koppar.
  • Alviska luftskepp måste enligt tradition alltid handlas med silver, och helst månsilver om man får tag i det. Det gör dock ofta pengatransaktionerna otympliga, för skeppen är dyra.
  • Ska du muta en Frakhisk tjänsteman så får du absolut inte använda guldmynt. Det är en grov förolämpning mot hela hens släkt.

Vill man blanda in prägling i det hela så blir det en dimension till, men också ett större problem med bokföringen.
 

Svarte Faraonen

Sumer is icumen in
Joined
12 Oct 2000
Messages
10,866
Location
Värnhem, Malmö
Om man nu tycker konsekvens i världsbyggande är intressant och inte bara något att göra sig lustig över kan man ju fråga sig vad stålmynt säger om världen. Är stål väldigt sällsynt? I så fall borde det påverka vad för vapen och rustningar folk använder. Eller är det så att stålmynten inte har något egentligt metallvärde, utan helt bygger på att deras värde garanteras av den som utfärdar dem? Det säger då att det finns en väldigt stark statsmakt som har högre förtroende och stabilitet än någon medeltida stat hade.

Eon 1-3 hade ett ökänt problem med metallvärde, där icke-ädla metaller var väldigt dyra, så man kunde göra sig en förmögenhet på att sälja av besegrade fienders vapen. Ett av länderna använde också järnstänger som valuta, kanske inspirerade av den gamla spartanska lagen. När vi ändrade metallpriserna till något mer funktionellt var det dock svårt att rättfärdiga detta längre, så istället gjorde vi om det så att järnstängerna är kvar, men knappast är något man bär med sig. Snarare är de ett kollektivt mynt som tillhör klanen, förvaras i ett särskilt hus och visas upp som ett tecken på klanens rikedom och förtroendekapital – men väldigt sällan byter ägare. De är också alldeles för tunga för att man ska kunna bära runt dem till vardags.
 

Genesis

Ni dés ni maître
Joined
17 Aug 2000
Messages
15,537
Location
Göteborg
I Kina har järnmynt använts i flera perioder. Det stora problemet med stålmynt är väl framförallt hur de ska tillverkas. Om du ska försöka prägla mynten kräver det verktyg som är hårdare än myntets metall, och dessa verktyg kan snabbt komma att slitas ned om myntmaterialet är hårt. I en fantasyvärld kanske man kan tänka sig att myntverket har verktyg gjorda av mitril eller liknande, vilket gör stålmynt mer rimliga. Dels är de möjliga för myntverket att tillverka, och dels är de svårare att förfalska, då de kräver väldigt svårtillverkade verktyg.

De gamla kinesiska järnmynten är gjutna, vilket kommer runt problemet med prägling, men då får man istället problemet med temperatur. Att gjuta stål är inte enkelt, då det har väldigt hög smältpunkt. Återigen kommer man nog att behöva ha verktyg av typ mitril eller liknande.

Så problemet med stålmynt är nog framförallt tekniskt. Hur tillverkas de? Svårt i en ickemagisk medeltidsmiljö, men med fantasimaterial och magi kan det kanske göras, och då blir de betydligt rimligare, eftersom de är svåra att förfalska.
 
Last edited:

Rymdhamster

ɹǝʇsɯɐɥpɯʎɹ
Joined
11 Oct 2009
Messages
12,601
Location
Ludvika
Stålmynt låter ju skitcoolt! Det jag kan tänka mig är "problemet" är just att det är en så pass praktiskt användbar resurs att dessa mynt används till faktiskt smide stup i kvarten. Detta behöver dock inte vara en dålig sak. Men jag tänker att stålmynt i så fall är en vanlig handelsvaluta för resande. Man plockar upp en påse stålmynt i staden, och dessa är sedan en väldigt uppskattat valuta på landsbyggden, och används för diverse mindre transaktioner. Det är dock ovanligt att dessa kommer från andra hållet, bönder tar emot stålmynt, men ger inte ut dem. I vart fall inte så ofta.

Ingen aning om bakgrunden i Dragonlance, men jag blev just mycket peppad på att ha med stålmynt nästa gång jag spelar.
 

Skarpskytten

Ödestyngd världsvandrare
Joined
18 May 2007
Messages
6,192
Location
Omfalos
Stålmynten tillverkas så klart med hjälp av drakar, stålet smälts i drakeld.

Så pråblemet med stålmynt är nog framförallt tekniskt. Hur tillverkas de?
Detta är för övrigt rätt svar. Stålmynten stryks för att om de ska vara med måste man lägga in dem i DDB, dvs skriva nya kod, och orka…
 
Last edited:

DanielSchenström

Swashbuckler
Joined
10 Dec 2000
Messages
3,344
Location
Enköping
Jag hoppas de gör ett ordentligt svep genom D&D:s multiversum och realistifierar fantasyn ordentligt. För Dragonlance kan man fundera på:
Hur stora vingar måste drakar egentligen ha för att kunna flyga?
Om kendrar är så irriterande, varför har de inte utrotats eller bannlysts än?
Är inte drakoniernas dödstillfällen orealistiskt snabba, en fysisk process borde ta längre tid?
Hur kan månarna påverka magikernas formelkstningsförmågor, jag behöver någon slags realistisk fysisk förklaring om hur de hamnar ivägen för de naturligt förekommande magienergikällornas största maskhål och att det är det som egentligen ger upphov till effekten.

De har ett gediget arbete framför sig :)
 

JohanL

Champion
Joined
23 Jan 2021
Messages
7,605
Det är inget fel på stålmynt så länge man accepterar att det är en renodlad "fiat currency" - silvermynten har många gånger i historien kommit att bara innehålla spår av silver utan att de slutade fungera (ett snabbt sätt att göra sig pengar på till statskassan är att återkalla alla gamla mynt, mynta om dem med lägre silverinnehåll, och sätta dem i cirkulation igen), och även genuina ädelmetallmynt har ett högre värde än metallinnehållet. I Rom - eller för den delen i Sverige idag - var du så illa piskad att använda valutan till att betala dina skatter, oberoende av något metallvärde.

I Glorantha är en av valutorna det gyllene Guldhjulet. De kan bara tillverkas med magi som bara vagnsgudens kult kan, är perfekt runda, och de som dyrkar någon av solgudarna har en religiös plikt att försöka växla till sig dem och sedan inte göra sig av med dem förutom till någon annan renlärig. De är förbjudna att använda trollens vansinnigt besvärliga blymynt (som har extremt lågt värde per vikt), men som dock har fördelen att de smakar gott för trollen och kan dubblera som slungstenar. Det vanligatse silvermyntet, Lunaren, är präglat med den Röde Kejsaren, men eftersom han är en fiende på många håll tycker en del att det är osmakligt att befatta sig med dem. Kopparmynten brukar vara fyrkantiga, efterom koppar är associerat med Jordrunan och den är en kvadrat.

1675423911086.png
 

JohanL

Champion
Joined
23 Jan 2021
Messages
7,605
Snarare är de ett kollektivt mynt som tillhör klanen, förvaras i ett särskilt hus och visas upp som ett tecken på klanens rikedom och förtroendekapital – men väldigt sällan byter ägare. De är också alldeles för tunga för att man ska kunna bära runt dem till vardags.
Har du sett de stora stenhjulen som används som valuta (Rai) på ön Yap i Mikronesien? De funkar så - man handlar inte med dem utom i symboliskt viktiga transaktioner (som bröllop, lösen och liknande) utan de är en statusmarkör, men de kan fortfarande byta ägare. Ett av dem råkade sänkas i vatten under transport, men ligger fortfarande synligt där långt ned, och har bytt ägare trots att det inte är det minsta flyttbart. Man vet ju vem som äger det ändå! Ett av dem väger fyra ton.

 

JohanL

Champion
Joined
23 Jan 2021
Messages
7,605
En annan favoritvaluta är ringarna av torkad sjögurka (vanligen uppträdda på ett snöre) som använts på stillahavsöar, och där värdet i alla fall initialt var det rent nutrionella.
 
Last edited:

Svarte Faraonen

Sumer is icumen in
Joined
12 Oct 2000
Messages
10,866
Location
Värnhem, Malmö
Har du sett de stora stenhjulen som används som valuta (Rai) på ön Yap i Mikronesien? De funkar så - man handlar inte med dem utom i symboliskt viktiga transaktioner (som bröllop, lösen och liknande) utan de är en statusmarkör, men de kan fortfarande byta ägare. Ett av dem råkade sänkas i vatten under transport, men ligger fortfarande synligt där långt ned, och har bytt ägare trots att det inte är det minsta flyttbart. Man vet ju vem som äger det ändå! Ett av dem väger fyra ton.

Det är en del av inspirationen, ja.
 

Rickard

Urverk speldesign
Joined
15 Oct 2000
Messages
18,323
Location
Helsingborg
Vill man blanda in prägling i det hela så blir det en dimension till, men också ett större problem med bokföringen.
Behöver inte vara. Man kan säga att 1 gp = 10sm = 100 km är en abstraktion. När jag spelleder säger jag saker som "ni hittar föremål värda 80sm" och så skriver dem upp silvermynten, utan att vi behöver gå igenom att de a) säljer dem eller b) byter dem mot andra varor. Det är underförstått.

Så att säga att lönnmördaren har dvärgiskt guld på sig ger en sak, även om det ändå bara är 4 gp.
 

Sömniga Isaac

Rollspelsinkvisitor
Joined
9 Feb 2008
Messages
2,403
Location
Örebro
Så att säga att lönnmördaren har dvärgiskt guld på sig ger en sak, även om det ändå bara är 4 gp.
Jag är extremt seg just nu, men jag antar att grejen här är att spelarna får en ledtråd att lönnmördaren har koppling mot någon som har dvärgiska guldmynt, vilket är en ovanlig valuta i regionen och främst används av personer från X. Med lite djupare kunskaper kan spelaren genom sin rollperson även ha kännedom om att någon förmodligen velat rikta blicken mot dvärgar, men dvärgar i denna region använder inte dvärgiska guldmynt på grund av en väldigt bitter historia.
 

Tarsus

Warrior
Joined
24 Jan 2022
Messages
313
Mynt av ädelmetaller var väl mest ett praktiskt sätt att skapa mer eller mindre standardiserade viktenheter så att man slapp bära med sig stänger och ringar som man klippte av bitar från och vägde varje gång man skulle köpa något. Dessutom kan man enkelt smälta och gjuta om ädelmetaller till mer önskvärda former som smycken (statussymboler), vilket jag förmodar är det som ursprungligen gav dessa metaller sitt värde. Samma sak gäller även koppar och brons, medan stål är mer av en ren bruksmetall och dessutom mer komplicerad att återanvända.

Ett intressant historiskt exempel på hur det var skillnad på pengar och pengar förr, främst baserat på deras renhet eller beryktade renhet, var hur prästerna i Jerusalem runt Jesus tid bestämde att tempelskatten som ålades alla judiska män skulle betalas i tyriska siklar, vilka var högt aktade silvermynt som slogs i staden Tyros. Det innebar att folk som kom för att betala skatten behövde växla sina mindre rena mynt, som romerska denarer, mot siklar, och i alla fall jag förutsätter att saddukkéerna (släkten som dominerade templet i Jerusalem vid denna tid och som inte var helt populära) tog ut en rejäl avgift från penningväxlarna som ville sätta upp sina stånd på de bästa platserna utanför templet för att få lite extra klirr i kassan. Sedan har väl alla hört om den radikala predikanten som kom och drev ut penningväxlarna från templet, inte helt osannolikt i protest mot att de troende pungslogs när de skulle betala tempelskatten, vilket fick prästerna att övertyga sina romerska patroner om att få honom fängslad och korsfäst innan han viglade upp folket mot dem.
 
Top