Re: Paleopuritanism: krubb anno 8000 BC
"Icke desto mindre så är det välkänt att 95% av nordborna har laktostolerans (enzymet laktas), medan man inte kommer i närheten av den siffran någon annanstans i världen. Vill minnas att den var runt 20% i sydostasien, som exempel. Slump? Näppeligen."
Och nära 0% bland vissa indianer etc. Det motsätter jag mig inte. Det som jag har problem med i ditt resonemang är att du enbart är intresserad av huruvida vi kan ta del av energin i laktosen, d.v.s. om vi kan spjälka den eller ej. Du struntar i de långvariga effekterna av mjölkkonumption, de som träder in efter de som traditionellt varit fortplantningsåren under större delen av det civiliserade livet, och som därför är utanför evolutionens nåd. Du struntar också i mjölkens andra beståndsdelar. Laktostolerans är inte hela sanningen, liksom.
Vidare kan jag tillägga att den hårt processerade högpastöriserade mjölk (med diverse tillsatser) som masskonsumeras idag är rätt så annorlunda den mjölk som våra föräder drack. Så det är tveksamt om de anpassnigar som vi faktiskt har är till någon större nytta idag (möjligen förutom laktosspjälkningsförmågan). Såvida du inte dricker naturlig mjölk alltså.
"Alla (friska) människor föds med laktas, och kan således spjälka laktos, men det är inte allom givet att man får behålla det efter de första levnadsåren."
Även svenskar tenderar på att bli laktosintoleranta om de har ett längre avbrott från mjölk. Likaså tenderar folk från andra kulturer att behålla sin laktostolerans så länge de dricker komjölk om de börjar dricka den medan de fortfarande diar från sin moder.
"Med det resonemanget så är vi ju inne på ren spekulation. Vem vet med säkerhet vad som är bäst att äta eller ej? Rön kommer och går, ovissheten består."
Kalla det vad du vill. Jag säger det än en gång: Bara för att vi kan ta del av näringsämnen från en viss grej betyder det inte att vi automatiskt är immuna mot eventuella gifter (eller liknande) i den som kan ställa till problem långt senare i livet, kanske genom att de ackummuleras upp för att sedan nå en tröskel där tillståndet blir allvarligt, eller att de direkt bryter ned andra näringsämnen eller vitaminer. Vidare så finns tonvis med forskning som backar upp att just säd är dåligt. Kolla ex på sidan jag länkade till tidigare.
"Jag är av den typiskt tråkiga tankeskolan att "lagom är bäst": lite av allt gör ingen skada, men överdriv åt något håll och du utsätter dig för risker."
Lagom mycket gräs också? Heroin? Arsenik? Lagom mycket av vad egentligen? "Mat"? Enda anledningen att vi kallar ex säd för mat är för att den traditionellt sett har varit del av vår föda rätt länge, men inte biologiskt sett, som för fröätare som råttor och fåglar.
"Jag kan också bidra med argumentation som går rakt mot en paleolitisk kost. Om varenda människa i världen skulle livnära sig på kött, fisk och grönsaker skulle vi behöva odla större arealer (eftersom grönsaker är energifattigare än säd), föda upp större djurbestånd (som i sin tur kräver mat = ännu större åkerarealer till foder) och bedriva fisket ännu hårdare (och det drivs på gränsen till det hållbara, eller över den, redan idag). Det känns inte som om det är en ekologiskt hållbar lösning, särskilt inte om vi med den kosten kommer må så jädra bra, leva ännu längre och bli ännu fler."
Helt sunt resonemang. Det enda som ligger i mitt intresse vad gäller dieten i fråga är huruvida den är (nästan) optimal för människokroppen eller inte.