Nekromanti Våldsmonopol

ostro

Veteran
Joined
1 Apr 2004
Messages
165
Location
tullinge
Re: Att bygga en diktatur (OT)

Exakt. Statligt våldsmonopol (i legal mening givetvis, något egentligt monopol kan det ju såklart inte handla om) kan vara det minsta dåliga alternativet just nu.
Fast våldsmonopol kan endast vara statligt i legal mening. Dessutom säger inte våldsmonopolet något om vem som utövar våld, endast vem som har rätt till det i legal mening. En stat som inte har våldsmonopol och inte kan upprätthålla det kan inte vara en stat eftersom en annan organisation skulle ta dess plats. Sen kan det behövas mer eller mindre våld för att behålla våldsmonopolet.

Eftersom vi redan har talat om våldskapacitet i tråden så tänker jag fortsätta använda den termen. En stat har en viss våldskapacitet och använder en del utav den för att upprätthålla sitt våldsmonopol. Så fort en annan organisations våldskapacitet överskrider den som staten har kommer staten inte längre kunna upprätthålla sitt våldsmonopol och på ett eller annat sätt förlora makten. Den kommer alltså att ersättas av den organisation som har högre våldskapacitet. Vissa delar av den gamla staten kommer antagligen att integreras i den nya staten.

Hur mycket av sin våldskapacitet en stat måste använda och ha beror mycket på hur mycket våldskapacitet andra organisationer och grupperingar i samhället har. Det beror också på hur stort kulturellt stöd staten har. En stat som inte anses ha tillräckligt med våldskapacitet måste använda mer av sin våldskapacitet för att behålla sitt våldsmonopol, på samma sätt som en stat som anses ha mer än tillräcklig våldskapacitet kan använda minder av sin våldskapacitet för att behålla sitt våldsmonopol. På samma sätt funkar det med vad folk anser är rätt. Om folk i allmänhet anser att en stat har rätt att använda sin våldskapacitet behöver den använda mindre av sin våldskapacitet och vice versa.

En stat kan ge andra aktörer(t ex. privata bolag) rätt att utöva våld, men det måste hela tiden sanktioneras av statenoch gå i linje med lagen. Denna rätt får de bara behålla så länge de uppfyller statens krav. I den meningen har staten fortfarande monopol eftersom det är de som kontrollerar tillgången på våld i legal mening.

Detta säger inget om hurdan staten är eller vilka värderingar den har. Det säger heller inget om hurvida våldsmonopolet och våldskapaciteten används på ett vettigt sätt. Det säger inte heller något om hur mycket av sin vådskapacitet en stat måste använda eller hur stor den måste vara. Bara att den måste ha en sådan och att den måste vara större än andra grupperingar i samhället.

Det är hur jag tror det funkar i alla fall.
 

Troberg

Sinister eater
Joined
27 Jun 2001
Messages
17,663
Re: Att bygga en diktatur (OT)

Du ser inga andra problem med en beväpnad allmänhet? Till exempel är det ju fan så mycket enklare att ha ihjäl lite folk på fyllan med ett skjutvapen än med en morakniv.
Jo, men sådant har vi redan en lagstiftning mot.
 

Bunny

Crazy like a fool
Joined
15 Oct 2002
Messages
2,953
Location
Knivsta
Re: Appropå Nix och så (OT)

Innan jag läser färdigt tråden har jag lust att försöka klargöra en grej.

Våldsmonopol kan definieras som den kontroll staten utövar över användandet av våld. Det finns sanktionerat våld - det poliser åtnjuter, det som anses lämpligt i självförsvar, det, om man så vill, hockeyspelare tillåts utöva - och det finns icke-sanktionerat våld - den kategorin skapar staten lagar emot.

Notera att begreppet våldsmonopol är inget som är kopplat till en stats konstitution. Våldsmonopolet är snarare en förutsättning för att det ska få kallas en stat över huvud taget. Det är nödvändigtvis inte ett kännetecken för en välfungerande stat, men för en modern sådan (nämligen nationalstaten). Våldsmonopolet finns där, och är en funktion som egentligen inte går att avskaffa utan att under en längre period upprätthålla laglöshet (utan att i sin tur upphöja laglösheten till lag, vilket kräver någon slags återtåg till ett tänkt naturtillstånd). Begreppet våldsmonopol ses dessutom som varken positivt eller negativt laddat, utan är en normlöst försök att förklara en av statens viktigaste funktioner.

För att ta ett exempel: Det enda egentliga exemplet vi har på ett anarkistisk styrelseskick är det som "under den där sommaren", under brinnande inbördeskrig, existerade i Barcelona. Så gott som alla traditionella statliga institutioner avskaffades i införandet av anarkism. Något som flera studier har visat på är dock hur samma sorts institutioner, med annat namn och annan utformning, ändå återkom. De fyllde helt enkelt en väsentlig funktion i det moderna samhället. Synd att experimentet inte fick överleva längre än de få varma månader som gick innan fascisterna intog staden.
 

ostro

Veteran
Joined
1 Apr 2004
Messages
165
Location
tullinge
Re: Appropå Nix och så (OT) ANT

Ganska precis vad jag sa längre ner i tråden. Eller ja...försökte säga.
 
Top