Vad åt man när?

Klingonsylt

Swordsman
Joined
28 Sep 2005
Messages
583
Location
Umeå
Uppe runt östersjön så var det dock mest en rätt för fiskare snarare än adel.

Nejonögats popularitet dog inte bort förrän de flesta floder där nejonögon levde blev uppdämda och nejonögon därför blev väldigt sällsynta.
OT Min svåger fiskar ofta och äter netting (flodnejonöga). Tycker det ser hemskt oaptitligt ut, men man kanske skulle testa något medeltida recept..
 

erikt

Hero
Joined
21 Feb 2014
Messages
1,366
Nu när vi fått en massa matfakta, hur kan det användas konkret för att göra rollspelsupplevelsen bättre?

Finns det en topp fem på vad man som SL ska undvika för att inte helt förstöra inlevelsen för spelarna?

1. Ingen potatis innan 1700-talet
2. Inga ruttna tomater kastas i protest eller för att kränka någon innan 1600-talet
3. Inga chilligrytor innan 1400-talet
4. Gröt och öl kan med fördel serveras i vilken tidsepok som helst
5. Semlor har ätits sedan 1500-talet, men den moderna semlan blev populär sent 1800-tal

Med det som framkommit i denna tråd, kan vi skapa en lista över vad som trovärdigt äts i en fantasyvärld inspirerad av medeltiden? Och vad skulle den listan innehålla? (annars har vi snart bara räknat upp en massa mat :) )
Den där listan förutsätter ju nästan en värld hårt baserad på europeisk medeltid.
På en annan kontinent, eller en värld med annan geografi eller historia, så kan man ju mycket väl äta potatis redan på bronsåldern, och kasta tomater på illa omtyckta människor redan på deras motsvarighet till antiken.

Antag till exempel att vikingarnas lilla koloni i Amerika hade blivit mer långlivad och framgångsrik. Då kanske potatisen hade nått Europa redan under medeltiden, och Columbus hade aldrig blivit känd.
 

Svarte Faraonen

Sumer is icumen in
Joined
12 Oct 2000
Messages
11,160
Location
Värnhem, Malmö
En annan ingrediens som ofta förbises i äldre europeisk matlagning är olika former av insekter. I norra Italien, där merparten av Europas silkesodlingar fanns, åt arbetarna stekta silkeslarver. En annan insektsbaserad rätt är ollonborresoppa, vilken förekom i Tyskland och Frankrike. Dylikt verkar dock inte ha förekommit i Sverige.
 

Gamiel

Myrmidon
Joined
22 Dec 2013
Messages
4,368
Location
Stockholm
På en annan kontinent, eller en värld med annan geografi eller historia, så kan man ju mycket väl äta potatis redan på bronsåldern, och kasta tomater på illa omtyckta människor redan på deras motsvarighet till antiken.
I Tolkiens Midgård så gör ju hobbitarna mat med bl.a. potatis och tomater.
 

Svarte Faraonen

Sumer is icumen in
Joined
12 Oct 2000
Messages
11,160
Location
Värnhem, Malmö
Den där listan förutsätter ju nästan en värld hårt baserad på europeisk medeltid.
På en annan kontinent, eller en värld med annan geografi eller historia, så kan man ju mycket väl äta potatis redan på bronsåldern, och kasta tomater på illa omtyckta människor redan på deras motsvarighet till antiken.

Antag till exempel att vikingarnas lilla koloni i Amerika hade blivit mer långlivad och framgångsrik. Då kanske potatisen hade nått Europa redan under medeltiden, och Columbus hade aldrig blivit känd.
Ja, där kan man ju istället fundera kring vad följderna blir. Potatisens införande i Europa innebar en oerhörd förbättring av näringstillgången, så en "medeltida" spelvärld med potatis kommer antagligen kunna ha högre befolkningstäthet, högre urbanisering, etc.
 

Gamiel

Myrmidon
Joined
22 Dec 2013
Messages
4,368
Location
Stockholm
Fredmans Epistel N:o 82 - Eller Oförmodade Afsked, förkunnadt vid Ulla Winblads Frukost en sommar-morgon i det gröna.
Hvila vid denna källa,
Vår lilla Frukost vi framställa:
Rödt Vin med Pimpinella
Och en nyss skuten Beccasin.
Klang hvad Buteljer, Ulla!
I våra Korgar öfverstfulla,
Tömda i gräset rulla,
Och känn hvad ångan dunstar fin,
Ditt middags Vin
Sku vi ur krusen hälla,
Med glättig min.
Hvila vid denna källa,
Hör våra Valdthorns klang Cousine.
Valdthornens klang Cousine.
* * *
Prägtigt på fältet pråla,
Än Hingsten med sitt Sto och Fåla,
Än Tjurn han höres vråla,
Och stundom Lammet bräka tör;
Tuppen på taket hoppar,
Och liksom Hönan vingen loppar,
Svalan sitt hufvud doppar,
Och Skatan skrattar på sin stör.
Lyft Kitteln; hör.
Lät Caffe-glöden kola,
Där nedanför.
Prägtigt på fältet pråla
De ämnen som mest ögat rör.
Som mest vårt öga rör.
* * *
Himmel! hvad denna Runden,
Af friska Löfträn sammanbunden,
Vidgar en plan i Lunden,
Med strödda gångar och behag.
Ljufligt där löfven susa,
I svarta hvirflar grå och ljusa,
Träden en skugga krusa,
Inunder skyars fläkt och drag.
Tag, Ulla tag,
Vid denna måltids stunden,
Ditt glas som jag.
Himmel! hvad denna Runden,
Bepryds af blommor tusen slag!
Af blommor tusen slag.
* * *
Nymphen, se hvar hon klifver,
Och så beställsam i sin ifver,
Än Ägg och än Oliver,
Uppå en rosig tallrik bär.
Stundom en sked hon öser,
Och öfver Bunken gräddan slöser;
Floret i barmen pöser,
Då hon den Mandeltårtan skär.
En Kyckling där,
Af den hon vingen rifver,
Nyss kallnad är.
Nymphen se hvar hon klifver,
Och svettas i et kärt besvär.
Och svettas i besvär.
* * *
Blåsen J Musikanter,
Vid Eols blåst från berg och branter;
Sjungen små Kärleks-Panter,
Bland gamla Mostrars kält och gnag.
Syskon! en sup vid disken,
Och pro secundo en på Fisken;
Krögarn, den Basilisken,
Summerar Taflan full i dag.
Klang Du och Jag!
Klang Ullas amaranther,
Af alla slag!
Blåsen J Musicanter,
Och hvar och en sin kallsup tag.
Hvar en sin kallsup tag.
* * *
Ändtlig i detta gröna,
Får du mitt sista afsked röna;
Ulla! farväl min Sköna,
Vid alla Instrumenters ljud.
Fredman ser i minuten
Sig til Naturens skuld förbruten,
Clotho ren ur Surtouten,
Afklipt en knapp vid Charons bud.
Kom hjertats Gud!
At Fröjas ätt belöna
Med Bacchi skrud.
Ändtlig i detta gröna,
Stod Ulla sista gången Brud.
Den sista gången Brud.
 

Gamiel

Myrmidon
Joined
22 Dec 2013
Messages
4,368
Location
Stockholm
Den här episoden av SR:s Stil kanske är av intresse: Sexiga frukter och syndiga bär – tre historier om fruktporr, körsbärsmönster och bananer för miljoner
"I veckans Stil ska vi bjuda på en välbehövlig vitamininjektion i vintermörkret och berätta historier om frukter och bär i konst och popkultur.
Filosofen Sven-Olov Wallenstein berättar om konstnären Maurizio Cattelans uppmärksammade banankonstverk Comedian, som förra året såldes på auktion för 6.2 miljoner dollar. Vi träffar också formgivaren och illustratören Lotta Kühlhorn. Ett återkommande motiv i hennes design är frukt, bär och grönsaker. Och så berättar konsthistorikern Veronica Hejdelind om 1600-talets ekivoka fruktstilleben."

https://sverigesradio.se/topsy/ljudfil/srse/9661241.mp3
 

Gamiel

Myrmidon
Joined
22 Dec 2013
Messages
4,368
Location
Stockholm
Ska man spela The King in Yellow RPG, pulp eller Andra världskriget i Frankrike så är nog Alice B. Toklas kokbok intressant: "Alice B Toklas kokbok är en kokbok som inte liknar någon annan. Boken är fylld av anekdoter och underhållande berättelser från Alice B Toklas och Gertrude Steins makalösa liv tillsammans. Vid middagsbordet samlades dåtidens kulturelit och vi får följa hur Alice trollar fram rätter som Abborre för Picasso, Kyckling i halvsorg, Jätteduvunge i pyjamas, Ostpannkakor från Wien och Vaniljkräm Joséphine Baker."

Jag fick reda på den genom Spännande böcker om mat 12 december 2024 - Meny | Sveriges Radio och om man vill ha lite mer information om vad boken innehåller så kan man lyssna på den.
 
Top