Vad åt man när?

Klingonsylt

Swordsman
Joined
28 Sep 2005
Messages
570
Location
Umeå
Uppe runt östersjön så var det dock mest en rätt för fiskare snarare än adel.

Nejonögats popularitet dog inte bort förrän de flesta floder där nejonögon levde blev uppdämda och nejonögon därför blev väldigt sällsynta.
OT Min svåger fiskar ofta och äter netting (flodnejonöga). Tycker det ser hemskt oaptitligt ut, men man kanske skulle testa något medeltida recept..
 

erikt

Hero
Joined
21 Feb 2014
Messages
1,351
Nu när vi fått en massa matfakta, hur kan det användas konkret för att göra rollspelsupplevelsen bättre?

Finns det en topp fem på vad man som SL ska undvika för att inte helt förstöra inlevelsen för spelarna?

1. Ingen potatis innan 1700-talet
2. Inga ruttna tomater kastas i protest eller för att kränka någon innan 1600-talet
3. Inga chilligrytor innan 1400-talet
4. Gröt och öl kan med fördel serveras i vilken tidsepok som helst
5. Semlor har ätits sedan 1500-talet, men den moderna semlan blev populär sent 1800-tal

Med det som framkommit i denna tråd, kan vi skapa en lista över vad som trovärdigt äts i en fantasyvärld inspirerad av medeltiden? Och vad skulle den listan innehålla? (annars har vi snart bara räknat upp en massa mat :) )
Den där listan förutsätter ju nästan en värld hårt baserad på europeisk medeltid.
På en annan kontinent, eller en värld med annan geografi eller historia, så kan man ju mycket väl äta potatis redan på bronsåldern, och kasta tomater på illa omtyckta människor redan på deras motsvarighet till antiken.

Antag till exempel att vikingarnas lilla koloni i Amerika hade blivit mer långlivad och framgångsrik. Då kanske potatisen hade nått Europa redan under medeltiden, och Columbus hade aldrig blivit känd.
 
Top