Strax före årsskiftet kom en
artikel som behandlar matkulturen i Sydskandinavien för 6000-4800 år sedan. Artikeln är open access, så om man har lust kan man själv gräva ner sej i den.
Ett knippe kunskap om bondestenålderns mat:
-Den äldsta belagda kryddörten i vår del av världen är den nu ganska okända löktraven som dyker upp redan i slutet på jägarstenåldern. Växtens blad lär ha en ganska vitlöksartad smak.
-Emmervete och naket korn var dom dominerande sädesslagen hos våra äldsta bönder. Artikelns analyser av malstenar pekar på att man
inte har använt dom till att mala säd till mjöl. Den rådande hypotesen är att man istället kokat nån sorts välling eller gröt på korna i relativt obearbetat skick.
-Bland vilda växter så var hassel, björnbär och hallon viktiga. Det finns även spår av vildapel, havtorn och slån (vidriga taggbuskefan)
-Tamdjuren man höll var svin, nötboskap och får. Möjligen getter också, men mej veterligen finns inte en enda säkert identifierad get från Sveriges stenålder.
-Det finns en del som tyder på jäsning i lerkärl. Stig Welinder ger följande tolkning i det alltid läsvärda
fembandsverket:
![Screenshot_20250211-231535__01.jpg Screenshot_20250211-231535__01.jpg](http://www.rollspel.nu/data/attachments/22/22531-0355d06d09842582b576e40afd72d12f.jpg)
(Vän av ordning vill anmärka att det är osäkert ifall svalört faktiskt ingick i kosten eller om det bara är en växt som trivdes i tidiga jordbrukarmiljöer)
-Ärtan är säkert känd från ett avtryck i en krukskärva, men baljväxter lämnar ett ganska obetydligt spår i pollenavlagringar och är därför svåra att spåra nu i efterhand.
-Vallmo- och linfrön tycks ha tjänstgjort som oljeväxter.