Vad åt man när?

Ymir

Nybliven Stockholmshipster
Joined
18 May 2000
Messages
11,396
Location
Malmö/Lund Metropolitan Axis
Något som är mycket äldre än man tror är mandelmjölk, som friskt användes framför allt som ingrediens i det medeltida europeiska köket. Praktiskt under fastedagar, när mjölk inte var tillåtet. Även ris är något jag får intrycket att många inte känner till att det odlades och åts i Medelhavsområdet under medeltiden – även om det också kunde exporteras för användning i prestigerätter.
Vi gjorde ett event om detta till Fate of Iberia i Crusader Kings. Min fellow designkollega var från Valencia och där finns tydligen nån sorts mandelmjölk som heter horchata som är ett mem involverande tiger-testiklar eller något, jag hängde inte riktigt med i spanskan, men jag minns att spanska youtubers skrattade ihjäl sig av någon anledning när mandelmjölk-eventet han designat kom upp.
 

Ymir

Nybliven Stockholmshipster
Joined
18 May 2000
Messages
11,396
Location
Malmö/Lund Metropolitan Axis
Vi pratade mycket potatis, men en gröda som tragiskt nog saknas i Medeltiden är chilin. Den är amerikansk, så alla den gamla världens kök som är kända för sin chilistarka mat har skapats efter Columbus, ofta långt efter. Allt det här är bara några hundra år gammalt.

(George R. R. Martin väljer att bryta mot sin historiska förlaga när han har chili i Dorne.)
I Sichuan fanns sichuanpepparn som i någon mån kompenserade, och även rikliga mängder vitpeppar kan skapa en påtaglig hetta (klassiskt i hot and sour soup tex). Den riktigt stora skillnaden i Kina historiskt är snarare att man inte wokade maten, för olja var för dyrt. Äldrehistorisk kinesisk mat var snarare ångkokt i regel.

Men ja, ett liv utan chili (och tomat) vore onekligen sorgligt.
 

Stämma

WC-zonmö i behov av IQ-hjälp
Joined
17 Jul 2020
Messages
413
Location
Södertälje/Uppsala
Strax före årsskiftet kom en artikel som behandlar matkulturen i Sydskandinavien för 6000-4800 år sedan. Artikeln är open access, så om man har lust kan man själv gräva ner sej i den.

Ett knippe kunskap om bondestenålderns mat:
-Den äldsta belagda kryddörten i vår del av världen är den nu ganska okända löktraven som dyker upp redan i slutet på jägarstenåldern. Växtens blad lär ha en ganska vitlöksartad smak.

-Emmervete och naket korn var dom dominerande sädesslagen hos våra äldsta bönder. Artikelns analyser av malstenar pekar på att man inte har använt dom till att mala säd till mjöl. Den rådande hypotesen är att man istället kokat nån sorts välling eller gröt på korna i relativt obearbetat skick.

-Bland vilda växter så var hassel, björnbär och hallon viktiga. Det finns även spår av vildapel, havtorn och slån (vidriga taggbuskefan)

-Tamdjuren man höll var svin, nötboskap och får. Möjligen getter också, men mej veterligen finns inte en enda säkert identifierad get från Sveriges stenålder.

-Det finns en del som tyder på jäsning i lerkärl. Stig Welinder ger följande tolkning i det alltid läsvärda fembandsverket:
Screenshot_20250211-231535__01.jpg
(Vän av ordning vill anmärka att det är osäkert ifall svalört faktiskt ingick i kosten eller om det bara är en växt som trivdes i tidiga jordbrukarmiljöer)

-Ärtan är säkert känd från ett avtryck i en krukskärva, men baljväxter lämnar ett ganska obetydligt spår i pollenavlagringar och är därför svåra att spåra nu i efterhand.

-Vallmo- och linfrön tycks ha tjänstgjort som oljeväxter.
 
Last edited:

Stämma

WC-zonmö i behov av IQ-hjälp
Joined
17 Jul 2020
Messages
413
Location
Södertälje/Uppsala
Det finns för övrigt en anledning till att vi äter ärtsoppa med fläsk på just torsdagen - fredagen är fasta (i betydelsen att inte äta kött), så på torsdagen vill man använda upp eventuella rester av kött i soppan hellre än att laga något nytt.
På liknande tema finns det "Ärtor med spad och sälspäck" som ett förslag på mat under fastan i biskop Hans Brasks handlingar. Detta sannolikt med utgångspunkten att sälar, som marina djur, räknas som fisk när det kommer till påskfastan.
 

Cybot

Mest spelbar
Joined
19 Oct 2001
Messages
4,823
Location
Helsingborg
(Vän av ordning vill anmärka att det är osäkert ifall svalört faktiskt ingick i kosten eller om det bara är en växt som trivdes i tidiga jordbrukarmiljöer)
Svalörtsknölar har dock hittats inuti bostäder under yngre stenålder och svalört har historiskt sett använts som nödmat (både rostad och kokad och mald till mjöl för nödbröd)
 

JohanL

Champion
Joined
23 Jan 2021
Messages
8,076
Ett knippe kunskap om bondestenålderns mat:
-Den äldsta belagda kryddörten i vår del av världen är den nu ganska okända löktraven som dyker upp redan i slutet på jägarstenåldern. Växtens blad lär ha en ganska vitlöksartad smak.
Man tycker att ramslök borde ha använts också, men eventuellt hade de inte testat sig fram till den.
 

Frederik J. Jensen

Thoughtful Dane
Joined
16 May 2014
Messages
332
Location
Stockholm
Religious food taboos are super interesting. Clearly if some food is forbidden, it must be because someone has been eating it. Here is a video exploring how the idea of not eating pigs might have come to be:


Not being allowed to eat horse meat as Christians was a big detractor on Iceland in 999/1000.
 
Last edited:

Stämma

WC-zonmö i behov av IQ-hjälp
Joined
17 Jul 2020
Messages
413
Location
Södertälje/Uppsala
Svalörtsknölar har dock hittats inuti bostäder under yngre stenålder och svalört har historiskt sett använts som nödmat (både rostad och kokad och mald till mjöl för nödbröd)
Jo, det är väl inte osannolikt att den åts, men den kan också ha vuxit på platsen sedan boplatsen övergavs. Med mindre än att den säkert manipulerats av mänskor vill jag inte se det som ett faktum.
 

Organ

Out of time, out of mind
Joined
6 Jun 2001
Messages
5,738
Location
En mälarö
En "pub" är ursprungligen ett "public house", där man öppnat upp undervåningen i sitt hem för allmänheten och säljer sitt hemgjorda öl till dem. Rimligtvis är många av fantasyvärldens värdshus den sortens hybrid av hem och utskänkning.
Relaterat till det så lär ju begreppet "Bar" komma av att man i sammanhang som det ovan för ordningens skull ska ha stängt av en del av utskänkningsrummet med en stång som gästerna fick hålla sig utanför. När denna sedan permanentades så fick man vad som senare blev den klassiska bardisken.
 

Organ

Out of time, out of mind
Joined
6 Jun 2001
Messages
5,738
Location
En mälarö
Historieätarna är såklart att rekommendera, men är som sagt tyvärr borta från SVT Play. 20-talsavsnittet är bra inspo för CoC Sverige.
Medhåll. En grej som man fick till sig i det avsnittet vill jag minnas är det att idéen att man till frukost ska äta något som skiljer sig från dagens andra måltider är en grej som uppkommer på 30-40-talet. Innan var frukosten ett mål som alla andra och man kunde lika gärna starta dagen med biffstek med lök som järpar med gräddsås.
 

Magnus Seter

Ansvarig utgivare
Staff member
Joined
24 Nov 2000
Messages
12,971
Location
Stockholm
Nu när vi fått en massa matfakta, hur kan det användas konkret för att göra rollspelsupplevelsen bättre?

Finns det en topp fem på vad man som SL ska undvika för att inte helt förstöra inlevelsen för spelarna?

1. Ingen potatis innan 1700-talet
2. Inga ruttna tomater kastas i protest eller för att kränka någon innan 1600-talet
3. Inga chilligrytor innan 1400-talet
4. Gröt och öl kan med fördel serveras i vilken tidsepok som helst
5. Semlor har ätits sedan 1500-talet, men den moderna semlan blev populär sent 1800-tal

Med det som framkommit i denna tråd, kan vi skapa en lista över vad som trovärdigt äts i en fantasyvärld inspirerad av medeltiden? Och vad skulle den listan innehålla? (annars har vi snart bara räknat upp en massa mat :) )
 

Rymdhamster

ɹǝʇsɯɐɥpɯʎɹ
Joined
11 Oct 2009
Messages
12,734
Location
Ludvika
Vitlök var väldigt vanligt förekommande även som mat (inte bara medicin). Så pass att under perioder ansågs det rent av "bonnigt" om det smakade vitlök om maten.
 

Genesis

Ni dés ni maître
Joined
17 Aug 2000
Messages
15,915
Location
Göteborg
Medhåll. En grej som man fick till sig i det avsnittet vill jag minnas är det att idéen att man till frukost ska äta något som skiljer sig från dagens andra måltider är en grej som uppkommer på 30-40-talet. Innan var frukosten ett mål som alla andra och man kunde lika gärna starta dagen med biffstek med lök som järpar med gräddsås.
Ja, det är ju fortfarande något som skiljer sig mot många andra kulturer idag, inte bara vår egen historiskt.
 

Vimes

Vitlöksförsäljare
Joined
15 Jun 2000
Messages
12,573
Ja, och det går längre tillbaka – så man behöver inte vara nipprig societetsmedlem för att plocka svamp i Sverige, man kan vara råbarkad svedjefinne också.
Känns som det finns utrymme för ett historiskt rollspel här, där de två klasserna är "nipprig societetsmedlem" och "råbarkad svedjefinne".
 

Vimes

Vitlöksförsäljare
Joined
15 Jun 2000
Messages
12,573
öl går som jag sade minst tillbaka till bronsåldern, antagligen till bondestenåldern, och någon form av fermentering av honung är inte vidare svår att få till
Jag gillar att tänka att öltillverkning var den centrala drivkraften bakom det mesopotamiska jordbruket, men jag vet inte om arkeologin stödjer det.
 

Genesis

Ni dés ni maître
Joined
17 Aug 2000
Messages
15,915
Location
Göteborg
Medhåll. En grej som man fick till sig i det avsnittet vill jag minnas är det att idéen att man till frukost ska äta något som skiljer sig från dagens andra måltider är en grej som uppkommer på 30-40-talet. Innan var frukosten ett mål som alla andra och man kunde lika gärna starta dagen med biffstek med lök som järpar med gräddsås.
Ja, det är ju fortfarande något som skiljer sig mot många andra kulturer idag, inte bara vår egen historiskt.
Känns som det finns utrymme för ett historiskt rollspel här, där de två klasserna är "nipprig societetsmedlem" och "råbarkad svedjefinne".
Kör på ett adjektiv-substantiv-system så kan vi klämma ur oss råbarkade societetsmedlemmar och nippriga svedjefinnar också. Murklor och mamelucker.
 
Top