Nekromanti Vegetariska rätter...

Johan K

Gammal & dryg
Joined
22 May 2000
Messages
12,401
Location
Lund
Alltså, jag är välldans nyfiken på att testa vegetariska rätter. Känner att jag inte alls är hemma på sådan mat.
Ni som har bättre koll på detta än vad jag har, kan ni tippsa mig på vad jag absolut skall testa & på vad jag kanske inte ska testa i första hand.

/ Johan K, som älskar att laga mat !
 

Ulfgeir

Swashbuckler
Joined
6 Feb 2001
Messages
3,268
Location
Borås, Sverige
Tja du kan ju börja med att testa olika vegetariska pastasåser. Har två favoriter som jag kan skicka recept på om du vill.

Rätter med "konstiga" ingredienser är nog något som du bör vänta med.

/Ulfgeir
 

Johan K

Gammal & dryg
Joined
22 May 2000
Messages
12,401
Location
Lund
Absolut !

Tja du kan ju börja med att testa olika vegetariska pastasåser. Har två favoriter som jag kan skicka recept på om du vill.
Ja, det vore ju kanonsnällt om du kunde göra det !!
Du har min mail i min presentation, eller om du skickar det via ett PM här på rnu. Gör som du finner enklast.. :gremwink:

/ Johan K, som återgår till att titta på hur de grävde ur Panama-kanalen..
 

Eksem

Champion
Joined
19 Feb 2001
Messages
7,615
Location
Stockholm
Hur hemma är du på matlagning generellt?

Jag kan en hel del smarriga recept, men det krävs i alla fall lite jobb för att laga till några av dem. Här är en favorit:

Kabak Mücver
Ingredienser: ´
squash
gul lök
ägg
fetaost
vetemjöl
salt
svartpeppar
olivolja
Tillagning;
Riv lök och squash.
Lägg i durkslag och pressa ut så mycket vätska du kan.
Flytta till skål och rör ned ägg, ost, mjöl och kryddor.
Forma till plättar.
Bryn dem i olivolja.
Servera med:
Vitlöksås på yoghurt, salt och vitlök
Bulgur
Tomatskivor
 

Quan'talis

Swashbuckler
Joined
14 Jun 2001
Messages
2,235
Location
Utlandet
När jag inte är hemma och våldgästar mina föräldrar (som nu...) är jag nästan-vegetarian av ekonomiska skäl, så jag vet bara hur man lagar mycket billig vegetarisk mat. Dessutom brukar jag inte följa receptet utan använda vad jag råkar ha hemma, och jag har aldrig kommit mig för att köpa något decilitermått, så jag vet inte riktigt hur stora mängder jag använder. Men det ska nog ordna sig i alla fall.

Linscurry

2 dl (?) linser (helst gröna, men röda går också bra)
1 lök
1 morot

ingefära (jag brukar använda ungefär en tesked hackad färsk ingefära. Om man använder torkad ska man kanske använda mer för att den inte är lika stark, eller eventuellt mindre för att den inte är lika bra)

chilipeppar (ungefär en torkad frunk utan frön, eller en tesked chilipulver. Färst chili är säker ännu bättre, men ryms inte i min budget)

curry (ungefär en tesked)

vitlök (ett par klyftor)

salt (men det brukar jag glömma, så jag vet inte hur mycket det borde vara. En halv tesked, kanske?)

vatten (ehh... "tillräckligt mycket"? Ett part deciliter, kanske)

olja att steka i (och en stekpanna underlättar förstås. Har man stora händer och extremt hög smärttröskel klarar man sig kanske utan)

Skölj linserna (förslagsvis i en sil, som jag inte nämnde tidigare. haha! :gremelak: ). Skala och hacka löken, moroten, ingefäran och vitlöken. Hetta upp olja i en stekpanna och släng i vitlök och chilipeppar. Lägg till lök, morot och curry efter en liten stund och stek tills löken börjar bli genomskinlig men inte brun. Häll i linserna och låt dem stekas en liten stund (hur kan man göra det utan att bryna löken? Ingen aning, men det brukar funka).

Lägg till vattnet och koka upp (under lock om du har ett. Annars borde man kanske ha lite mer vatten, men eftersom jag inte vet hur mycket det ska vara spelar det inte så stor roll). Låt koka tills alltihop får en ganska fast konsistens. Inse att du har glömt saltet och lägg till det i efterhand. Servera med ris, eller bröd, eller vad som helst.
 

Ulfgeir

Swashbuckler
Joined
6 Feb 2001
Messages
3,268
Location
Borås, Sverige
Recept

Sås nr 1:

Ingredienser (här brukar jag höfta)
Champinjoner/trattkantareller
Röd chili
Cashewnötter
Gul lök
Paprika
Grädde
Soya (Kikkomans)
Matlagningsfond (svamp + eventuellt grönsak)
Mellanmalen svart peppar

Förberedelser
Skär chilin i tunna skivor.
Skär svampen i skivor.
Skär löken i klyftor (bryt isär de olika lagren)
Skär paprikan i bitar med samma storlek som löken.
Dela cashewnötterna.

tillagning
Fräs upp cashewnötterna och chilin i lite olja. Lägg i löken och paprikan. Peppra ordentligt. Låt fräsa tills löken börjar mjukna lite. Lägg i svampen. Häll på soya och lite matlagningsfond och låt fräsa. Mer peppar... När det fräst ett tag så häll i grädden, och låt fräsa tills lök och paprika blivit mjuka. Vid behov så häll i mer soya och fond.


Sås 2: (Sciciliansk paprikagryta)

Ingredienser
4 stora paprikor.
3 tora skivade gula lökar.
3 matskedar olivolja
300 g färska tomater, skalade och urkärnade, skurna i bitar.
1 tsk tomatpuré
½ tsk salt
3 msk rödvinsvinäger
originalreceptet säger 25-30 hackade urkärnade gröna oliver. jag brukar ta en hel burk fast då öker jag även mängden av de andra ingredienserna en del och höftar.

tillagning
Skölj paprikorna, skär dem i stora bitar, och ta bort kärnor och inerväggar- Fräs löken mjuk i oljan. Tillsätt tomaterna, tomatpuren och paprikorna. Rör om och tillsätt salt och fräs lätt. Jag föredrar rejäl mängd mellanmald svartpeppar här dessutom. Droppa över vinägern och tillsätt oliverna. Rör om och koka tills paprikorna är mjuka.


Båda såserna funkar utmärkt att frysa och sedan micra.

/Ulfgeir
 

Eksem

Champion
Joined
19 Feb 2001
Messages
7,615
Location
Stockholm
Du är ful i skörbjugg [NT]

Vegetarisk mat är gott och en naturlig del av en allsidig kost. Och dessutom billigt.
 

solvebring

Superhero
Joined
19 Mar 2004
Messages
13,027
Location
Fellingbro/Arboga
Re: Du är ful i skörbjugg [NT]

Hahaha... Jag är inte full av det. Men skulle antagligen bli om jag menade allvar... Kan lugna med att jag gillar grönsaker och frukt... :gremgrin:
 

Dewil

Skrivbordsgeneral
Joined
30 Jun 2000
Messages
1,769
Location
Nett-ruh-bi
Vadå vegetariska rätter?

Du sitter fast i ett animalienormativt tänkande, dvs. att utgångspunkten hela tiden är att kött är mat och mat är kött.

Befria dig först från den (van)föreställningen och betrakta sedan maten som mat, oavsett om den innehåller animaliska produkter eller ej.

I medelhavsköken (italienskt, grekiskt, turkiskt, libanesiskt, israeliskt m.m.) finns massor av rätter som inte innehåller kött. Baljväxter (ärter, bönor och linser) är väldigt hippa just nu och innehåller nästan allt vettigt som kött innehåller.

Bönor och kikärter kan man antingen koka själv (den billiga men något omständliga metoden) eller köpa färdiga på burk (praktiskt och lyxigt). Låt rinna av, blanda med en vinägrett (3 delar olja, 1 del vinäger, kryddor) och vänd ner i en sallad med blandade grönsaker. Eller gör en tomatsås (lök, vitlök, krossade tomater, buljongtärning, örtkryddor) och ha i små svarta eller vita bönor. Servera med pasta, ris eller bröd.

Personligen tycker jag att fuskköttprodukterna är fusk. När jag inte vill ha kött så hoppar jag över kött, jag byter inte ut det mot något som både ser ut som och smakar som kött.

Dewil (allätare)
 

Rosen

Myrmidon
Joined
9 Jun 2000
Messages
5,813
Location
Jakobsberg (Järfälla; 08-trakten)
För det är så diaboliskt. (rätt så OT)

Khelataar, Världsboken - kapitlet Zoologi, om caarffaler (demoner som antar olika former och/eller besätter andra varelser):

Föda: Allätare, äter samma som sin forms naturliga föda

Med andra ord; om en caarffal antar formen av en räv, och rävars naturliga föda är kaniner, så ska caarffalen nu äta samma som kaniner...
Så om du ser en räv äta morötter så är det en demon. (-:

--
Åke
 

walium

Ganska töntig, faktiskt
Joined
8 Apr 2001
Messages
8,460
Location
Linköping
Bulgar?[NT]

Vad är Bulgur för något? Riktigt komplexa vegetariska rätter verkar vara lämpade främst för stadsbor eller lantisar med egen täppa verkar det som.
 

Storuggla

Champion
Joined
8 Dec 2001
Messages
9,546
Location
Stockholm
Re: Bulgar?[NT]

Bulgur! Typ, vete som någon spöat skiten ur ett tag för att den fuskat på casino. Aldrig provat det, men det ska vara stort i främre asien tydligen.


Storuggla, pedagogisk som en lärka
 

hraufnir

Swordsman
Joined
25 Sep 2003
Messages
772
Location
Luleå
Får jag rekommendera något så bloody enkelt som en rotsaksgryta. Tärna morot, potatis, kålrot, palsternacka och lök. Mängd efter smak, morot och potatis är bra att ha mkt av.
Häll ner olja/matfett i en stor kastrull, värm upp denna och kasta i kålrot och potatis, låt detta fräsa några minuter, kasta sedan i morot och palsternacka, låt detta fräsa tillsammans med resten.
När detta fått fräsa ytterligare några minuter så släng i löken (om du inte vill fräsa den på sidan först, mer disk men sparar tid och jobb). Med löken så hälles lite mer olja, en burk creme fraiche och lite honung i. Rör om och lägg på locket. Vrid ner tempen till typ 3:an. Man kan hälla i ett halvt glas vatten för att få lite kokeffekt så att värmen fördelas jämnt över maten. Rör om då och då. Kolla sedan kålroten för hur hård den är, kolla även potatis och morötter. Ibland kan kålroten behålla sig hård länge och då kan man måsta stå ut med detta för att inte mjöla resten =)
 

Mekanurg

I'd rather be different than indifferent.
Joined
17 May 2000
Messages
8,048
Location
Port Kad, The Rim
Indiskt

Skaffa en bra indisk kokbok och lär dig laga baigen ke barta, en rätt som görs på aubergine. En annan smaskig rätt är alu gobi, en mild och välkryddad blandning av potatis och blomkål. Tills dessa behövs raita som är en yoghurtsås med hackad gurka och kryddor.
 

magoo

Hero
Joined
19 Oct 2002
Messages
1,117
Location
Umeå
Kanongott!

Det finns massor att testa! En vegetarian till systerdotter har öppnat mina ögon för alla godsaker...

Kikärter är kanongott - en massa smaskiga bönor finns på burk av märket Zeta - enkelt och det finns recept på utsidan. Jag gillar deras kikärter till max, varning dock för högt fiberinnehåll vilket kan påverka magen.

Avocado, oliver, rotfrukter... halloumi (en slags ost) är god att steka eller grilla.

En underskattad rotfrukt är rödbetor - kokta färska rödbetor är mumsigt!

Rotsaker i ugnen är det enklaste - lite potatis, morötter, plasternackor, rotselleri, kålrot i bitar, på med olivolja och timjan, in i ugnen tills de mjuknar. Mmmmmmmmm...

Bulgur (matvete, jättecouscous) är också smaskigt. Jag brukar koka det och blanda i ärter och majskorn så ser det lite festligare ut..
 

Nightowl

Champion
Joined
17 May 2000
Messages
8,341
Location
Avliden, Tristerbotten
Vilkey påminner mig om veganen... [ant]

...som inte alls älskade djur. Men han hatade växter.

(Ka-ching! Jag är här hela kvällen, prova vår lammstek!)

Erik
 
Top