Det är du som behandlar detta som en enkel mellanstadieekvation.RipperDoc said:Om vi har 10 kvadrat att odla mat på, och 5 kvadrat används till etanol, ja då har vi hälften så stor output av mat. Halverad tillgång leder till ett ökat pris och alltså till en brist - ergo svält. För världens odlingsbara areal är en begränsad mängd, och även om den skulle öka så tar det tid, pengar och har andra bieffekter. Du verkar behandla kapitalism som om den förklarades med en mellanstadie-ekvation. Världen är långt mycket mer komplex än så, vare sig den är reglerad eller inte.Gäst. said:Det du säger är sant om och endast om markanden är hårt reglerad. På en fri marknad fylls behovet snabbt av en annan aktör.
Titta t ex på dagens mjölkbönder i Sverige. De är utsatta för stenhård konkurrens och kämpar verkligen med sin lönsamhet. Problemet är inte att de inte kan få tag på odlingsbar mark, övergivna jordbruk finns i överflöd. Deras problem är att det är lättare och billigare att föda kor nere på kontinenten. Att göra mat i Sveriges kalla klimat är helt enkelt för dyrt på den europeiska marknaden.
Samtidigt måste man tänka på att Sveriges befolkningsmängd har ökat och vi dricker mer mjölk än någonsin. Det finns alltså ingen brist på kunder.
De med låg inkomst svälter endast om följande villkor är uppfyllda:RipperDoc said:Ponera att Brasilien ägnar all sin areal åt etanoltillverkning. Ponera att maten de köper in behöver skickas från Afrika. Det blir rimligen en ökad grundkostnad för maten på grund av transporten. Plötsligt är maten dyrare i Brasilien och de med liten inkomst svälter. Och då har vi inte ens betraktat kedjeeffekten av att Afrika ska försörja Brasilien, energiförlusterna i transporten och miljöförstöringen.
1. Det är billigare att göra mat i Brasilien än att frakta den från Afrika (eller ett grannland).
2. All den odlingsmark som idag tillverkar mat för den inhemska marknaden övergår till att odla sockerrör.
3. Ingen ny mark kan tas i anspråk för matproduktion.
4. Människor är så fattiga att de endast har råd med mat för dagen.
Själv tror jag inte att något av kriterierna ovan är sant. Antagligen är det istället så att de stora sockerrörsodlingarna kommer att effektivisera lokala jordbruk och på så sätt göra maten ännu billigare. Flera personer kommer få jobb och företaget kan betala skatter så att barnen kan gå i skolan osv.
Att det inte förhåller sig så som du säger är ganska lätt att se genom att titta på utvecklingen i Sverige. Vi har gått från ett samhälle där större delen av befolkningen jobbade i jordbruket till ett där renodlade bönder knappt går att hitta. Samtidigt har utbudet på mat mångfaldigats så att det finns i överflöd.RipperDoc said:Varje konvertering av energi medför en energiförlust, oftast i form av värmenergi. Så precis som du säger ger en viss areal mindre föda om djurfoder ska konverteras till djurkött.Gäst. said:Men varför säger du att energin slösas bort i och med att födan processas i flera led?
Vad skulle ske om vi t ex tänker oss att vi skulle odla grödor för människor istället för djurfoder på en åker. Det som då skulle ske är att vi skulle kunna öka produktiviteten sett i andelen människor vi kan föda från denna åker. MEN vi skulle inte se samma ökning i efterfrågan, vi skulle bara kunna föda precis lika många människor som förut eftersom det fortfarande bara finns precis lika många människor som förut. Vårat överskott skulle vi då tvingas dumpa och i förlängningen skulle vi tvingas lägga delar av åkern i träda.
Den solenergi som vi tidigare använde för att skapa föda kommer istället endast ogräs till nytta.
Men sedan cyklar du bort till Uranus, eller motsvarande bortkollring. Människopopulationen ökar stadigt, så efterfrågan ökar. Dessutom efterfråga människor i utvecklade länder mer föda (med syftet att bli feta, antar jag). Det innebär att vi varje år måste öka output av föda. Om vi under det året gått över till större andel kött, eller utökat etanolodlingen, så minskar den totala mängden föda som producerades. Visst - man kan utöka den totala odlingsbara arealen, men det finns inget som säger att vi kan göra det i samma takt som människor ökar, till ett rimligt pris eller i all evighet.
Om vi skulle sluta dricka mjölk med förevändningen att det är ett ineffektivt användande av marken så skulle mjölkbönderna inte kunna byta och odla spannmål istället. Behovet skulle blixtsnabbt fyllas av grödor som odlats i mer tempererade trakter.
De svenska bönderna skulle tvingas föda upp travhästar, starta en vilda västern ranch, plantera skog eller liknade om de vill få användning av sina marker.
I Sverige står väldigt många bönder alltså i första hand inte inför valet mellan att föda upp djur eller att odla grödor. De väljer mellan att föda upp djur eller lägga ner matproduktionen helt.
Därför har du inte heller det enkla sambandet mellan solenergins användande och produktionssätt. Solen slutar ju inte lysa bara för att bonden inte längre använder marken till matproduktion.
Först skriver du att ag komplicerar saker så till den milda grad att jag försvinner bort till Uranus och sedan att jag använder ett trivialt plus och minus-system. Hur skall du ha det?Gäst. said:Kort sagt, sluta behandla kapitalism som om det vore ett globalt, trivialt system som kan förklaras med lite enkel plus och minus. Och det säger jag som kapitalist själv. Jag tror på konceptet, men att det skulle vara ett perfekt, självreglerande system stämmer bara i extremt simpla simulationer.
Dessutom så visar all empiri på att frihandelssystem är självreglerande när det gäller tillgång och efterfrågan. Problemen uppkommer när vi försöker styra systemet i en viss riktning. Trots detta så måste vi ibland gripa in och styra. När vi gör det är det viktigt att vi använder bransch och teknikoberoende styrmedel. Det är detta som är komplicerat och som ofta leder till kriser av olika slag.