Eller menar du att det inte finns något moraliskt omdöme inblandat i att kalla folks åsikter för "svaghetsförakt" eller "obehaglig elitism"?
Jag menar att jag aldrig någonsin kan veta vad som egentligen försiggår bakom någons pannben. Jag kan bara uttala mig om vad personen gör och vad personen uttrycker.
"Svaghetsförakt" är ett ord som har en väldigt tydlig betydelse. Det är ett beskrivande ord. Om någon säger, till exempel, att "folk som inte kan ta lite mordhot borde helt enkelt inte vara på internet", eller "det är okej att folk skräms bort från det här forumet, för de vi får kvar är de enda som är värda att prata med" så är det korrekt, anser jag, att beskriva de åsikterna som föraktande mot svaghet. Svaghetsföraktande. På samma sätt som vissa uttryckta åsikter kan beskrivas som "rasistiska" oavsett vad som pågår bakom pannbenet på personen som uttrycker dem. Och andra uttryckta åsikter är "liberala" eller "socialistiska" eller "elitistiska" eller "fascistiska".
När någon till exempel säger, i princip, att bara människor som inte är känsliga ska få besöka wikipedia, att wikipedia skiter i och ska skita i till exempel folks eventuella triggers, då anser jag att det i de uttalade åsikterna ligger en elitism och ett svaghetsförakt.
Bara de starka ska få besöka wikipedia utan att få obehag. Bara de bästa människorna, de som
pallar trycket. Och det är såklart en bekväm åsikt att ha för den som inte själv tillhör de "svaga" som ska sorteras bort.
Så visst, det är ett "moraliskt omdöme" – i betydelsen att det är en beskrivning av varför jag, moraliskt, anser att åsikten är felaktig och dålig. Det är en förklaring av vad som verkar vara fel, på samma sätt som när en mekaniker tittar på en motor och säger att "det verkar vara drivremmen som är felet". Mekanikerns påpekande är inte moraliskt utan mekaniskt, men det är samma princip: man förklarar vad man anser vara fel med vad det nu är man tittar på.