Jag har sett Pam&Tommy
Streamas på Disney+
Serien handlar om det skandalomsusade paret Baywatch stjärnan Pamela Anderson och badboy rockaren Tommy Lee ifrån Mötley Crüe under perioden då deras sextape blev offentligt.
Jag har sett dom 3 avsnitt som finns ute att se
Jag lånar Karolina Fjellborg på Aftonbladets recension då jag tycker den säger det som finns att säga om serien på ett bra sätt.
Utöver den tidlösa trestegsraketen sex-kändisar-skandal, och starka insatser av Stan och framför allt Lily James – vars porträttlika Anderson blir mindre av en kliché och mer av en kvinna av kött och blod för varje avsnitt – innehåller ”Pam & Tommy” nämligen flera perfekta beten för samtiden att nappa på.
Dels står serien med fötterna stadigt i det årtionde som de senaste åren har varit nostalgiindustrins allra hetaste, och drivit lejonparten av hela rebootmaskineriet. Och ”Pam & Tommy” fångar essensen av 90-talet oerhört bra. Internet är som en nyöppnad vilda västern-park, där allt är tillåtet, men där allt också går väldigt långsamt. Grungen ställer till det för sleazerockens stora. Och i ett sjaskigt medieklimat blir en viss typ av kvinnor levande Barbie-dockor. Snygga att se på, enkla att sälja – och väldigt roliga att plocka isär.
Dels finns true crime-aspekten. Då kanske inte så många tänkte på att det faktiskt var ett brott som begicks, när en bitter hantverkare med ett horn i sidan till Tommy Lee bröt sig in i parets hem och stal ett kassaskåp som innehöll den sexvideo som sedan skulle komma att spridas som en löpeld över världen. Men det var det ju. Och här får vi en tragisk insikt i vilket hänsynslöst övergrepp det faktiskt handlade om, för offren.
Och dels är ”Pam & Tommy” en sorts upprättelse för Pamela Anderson, som blev skamligt behandlad. Av medier, av talkshowvärdar, av advokater, och av varenda människa som tog sig friheten att titta på videon.
Och det är ett narrativ som ligger i tiden, att titta tillbaka på, och poängtera, hur tarvligt kända kvinnor ofta har bemötts. Andra nyliga exempel är dokumentärerna om Britney Spears och Spice Girls, ”American crime story” om Lewinsky-affären och ”En brittisk skandal”, om hertiginnan Margaret Campbell.
Anderson lär visserligen knappast ha bett om att få återuppleva det här traumat, och upphovsmännen Evan Goldberg, Seth Rogen och Robert D Siegel är mer än någonting annat ute efter att underhålla. Att dra en lans för de kvinnor som har fallit offer för slut-shaming är inte deras främsta syfte.
Men det ena behöver inte utesluta det andra. Och det är fascinerande hur många tankar den här serien lyckas jonglera i huvudet, medan den vältrar sig, rätt skamlöst, i en sjutusan till historia.